Oesters rapen in Nederland: het seizoen is geopend!

Raap je eigen maaltje bij elkaar op een van deze bestemmingen langs de kust

magazine_image

Zelf oesters rapen is de laatste tijd flink in opmars, niet alleen in Zeeland, maar ook in andere delen van het land, zoals op de Waddeneilanden of in de provincie Groningen. Het is een trend die perfect aansluit bij de tijd waarin we leven en ons groeiende bewustzijn over de (zoals we inmiddels weten: milieu-onvriendelijke) massale productie van voedsel. Steeds vaker hebben mensen behoefte te weten waar hun eten vandaan komt en kiezen voor lokaal, vers en biologisch.

Wat is er dan beter dan je eten zelf, met je eigen handen, te rapen van het strand, om vervolgens de oesters bij thuiskomst onder het genot van een glaasje champagne te verorberen?! Natuurlijker kan niet en als extra bonus ben je tijdens het rapen lekker in de buitenlucht onderweg…

Alles wat je moet weten over oesters rapen

Tijdens het oesters rapen kun je het beste regenlaarzen en werkhandschoenen dragen. Geoefende oesterrapers nemen, naast een mandje om de oesters in te verzamelen, ook een schroevendraaier mee, omdat de oesters in de vrije natuur vaak tegen elkaar aan of tegen rotsen aan groeien. Vergeet je oestermesje niet als je de geraapte oesters liever gelijk ter plekke wilt openen en oppeuzelen! Let wel op: een goede oester ruik je niet. Open je de oester en ruik je een sterke zwavellucht, dan kun je deze beter overslaan. Je kunt de oesters niet langer dan een dag bewaren. 

Het oesterseizoen duurt ongeveer van september tot april (als de ‘r’ in de maand zit). In Nederland kun je oesters rapen op verschillende plekken aan de kust, van de provincie Zeeland tot de Waddeneilanden. Er gelden in Nederland een aantal regels* voor het plukken van oesters:

  • Je mag tot 10 kg per persoon per keer meenemen (alleen voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet later verkopen)
  • Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen
  • Je mag niet op het slik komen, ook niet om naar de oesterbanken toe te lopen
  • Je mag geen planten of wier beschadigen tijdens het rapen
  • Als een stuk strand afgezet is (bijv. omdat het verhuurd is), mag je er uiteraard ook geen oesters rapen

*Raap je oesters in het buitenland, zoek dan even op wat de lokale regels precies zijn. 

Oesters pluk je bij laagwater; check dus even de getijden voordat je op pad gaat. Oesterbanken zijn via Google Earth goed te herkennen als de ‘donkere vlekken’ langs het strand. 

Waar mag je oesters rapen

Waar je (legaal) oesters kunt rapen, is vaak goed te vinden via de websites van natuurparken en/of andere lokale (natuur-)organisaties, zoals bijvoorbeeld de wildplukwijzer, of bekijk onderstaande lijst die Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, maakte met 8 bekende en minder bekende plekken in Nederland die gelden als goede bestemmingen om oesters te rapen.

1. De Oesterdam – Zeeland

De provincie Zeeland is één van de Nederlandse provincies met een lange kustlijn en vele stranden, zowel aan de Noordzee als aan de Oosterschelde. Het is een provincie waar over het algemeen veel vis, schelp- en schaaldieren gevangen en gekweekt worden, zoals bijvoorbeeld de Zeeuwse mosselen. Daarnaast liggen aan de Oosterschelde meerdere goede plekken om oesters te plukken, waaronder de Oesterdam. Dit is een dam in de Oosterschelde die tussen Tholen en Zuid-Beveland loopt. Behalve het feit dat je hier naar hartelust oesters kunt vinden en rapen, staat de Oesterdam ook bekend als een goede duikplaats. 

 

2. Yerseke – Zeeland

Het Zeeuwse Yerseke staat ook wel bekend als de ‘oesterhoofdstad’ en kan dus absoluut niet missen in dit rijtje. Yerseke is van oorsprong een echt visserdorp, en dat is niet verrassend, want het ligt, net als de Oesterdam, direct aan de Oosterschelde. Langs het strand vind je talloze oesterbanken waar je wildplukken is toegestaan.  

 

3. Wilhelminadorp – Zeeland

Een andere plek in Zeeland die bekend staat om het oesters rapen, is Wilhelminadorp. Wilhelminadorp ligt in de gemeente Goes en heeft zo’n 745 inwoners. Het dorp ligt aan het kanaal van Goes dat uitmondt in de Oosterschelde, wat verklaart waarom je hier goede kans maakt om oesters te vinden. Loop de Westhavendijk of de Oosthavendijk af naar het Goese Sas en begin direct met plukken! Ook op het strand rondom restaurant Katseveer vind je volop oesters. Je vindt ze overigens ook gewoon op de menukaart…

 

4. Scheldeoord – Zeeland

De laatste Zeeuwse bestemming in dit rijtje is Scheldeoord. In tegenstelling tot de vorige 3 bestemmingen in Zeeland, bevindt Scheldeoord zich niet aan de Ooster- maar aan de Westerschelde. Maar ook hier kun je op het strand naar hartelust oesters rapen en genieten van een natuurlijke, gezonde maaltijd die je ook nog eens zelf bij elkaar gezocht hebt! 

 

5. De Mokbaai – Texel

De Mok of Mokbaai is een baai in het zuiden van Texel, tussen De Hors en ‘t Horntje, niet ver van het dorp Den Hoorn, waar je aankomt met de boot vanuit Den Helder. Vanwege het beschutte en ondiepe water in de baai, is de Mokbaai is een ideaal leefgebied voor schelpdieren als de oester en de mossel. Tot 1990 vond je er voornamelijk mosselen, maar in 1990 werd de Japanse oester, ook wel de ‘creuse’ genoemd, in dit gebied geïntroduceerd, nadat deze oestersoort in 1960 al in Zeeland werd ingevoerd. Sindsdien is dit een perfecte plek om oesters te plukken. 

 

6. De Cocksdorp – Texel

Op het noordelijkste puntje van Texel vind je De Cocksdorp, een dorp met ongeveer 1.185 inwoners waar je in de nabije omgeving goed oesters kunt rapen, zoals rondom het dijklichaam (Lancasterdijk). Enkele lokale oestertours starten ook vanaf deze plek. Als je er toch bent, wil je misschien wel een van de Texelse recepten met oesters proberen: oesters gegratineerd met Texels bier. Eet smakelijk!

In de buurt overnachten? Vind hier accommodaties in de buurt van De Cocksdorp.

7. Waddendijk bij Oost-Vlieland – Vlieland

Niet alleen op Texel is het mogelijk om oesters te rapen, ook op Vlieland kun je je eigen maaltje bij elkaar zoeken. De beste raapplek op het eiland waar wild plukken toegestaan is, is de Waddendijk ten zuiden van van het dorp Oost-Vlieland. Zo ben je aan het wadlopen en oesters rapen tegelijk!

In de buurt overnachten? Vind hier accommodaties in de buurt van Oost-Vlieland.

8. Lauwersoog – Groningen

Zeeland en de Waddeneilanden zijn wellicht plekken waar je direct aan denkt als je denkt aan oesters rapen, maar wist je dat je ook oesters kunt vinden in de provincie Groningen, om precies te zijn bij Lauwersoog? Aan de Zeedijk, waar ook de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt, bevindt zich een wildplukplek voor oesters. Bezoek als je er toch bent ook direct Nationaal Park het Lauwersmeer, en je zult versteld staan van de prachtige natuur in het ‘hoge noorden’. 

In de buurt overnachten? Vind hier accommodaties in de buurt van Lauwersoog.

Bronnen:

Bron afbeelding:

  • Tommaso Cantelli – Unsplash

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De beste steden voor een workation

Als je de afgelopen 18 maanden thuis hebt gewerkt, hoe feng shui je kantoor thuis ook is of met hoeveel exotische planten je je ook omringd hebt; waarschijnlijk ben je onderhand ontzettend toe aan een andere omgeving. Enter de werkvakantie, in hippere termen ook wel de 'workation' - een samentrekking van de woorden ‘work’ en ‘vacation’. De naam zegt het al, tijdens een workation combineer je je gangbare werkzaamheden met een vakantie; je reist naar een nieuwe bestemming waar je van daaruit in elk geval een deel van je verblijf achter je laptop kruipt.
Reizen & Lifestyle

De top 10 beste bestemmingen om deze zomer te gaan kamperen aan de Franse kust

De zomer is eindelijk aangebroken, en na meer dan een jaar thuis opgesloten te hebben gezeten, dromen we van de zon, de zee, de natuur, de vrijheid, het avontuur... Het Nederlandse ‘kampeerbloed’ kruipt waar het niet gaan kan en velen van ons staan te trappelen om op pad te gaan met onze tenten en caravans. Gelukkig kwam de regering deze week met goed nieuws: we mogen weer naar alle landen in de EU reizen. Dus ook naar Frankrijk. On y va!
Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse steden om deze zomer lekker buiten te eten

Na maandenlang niet uit eten hebben kunnen gaan met onze geliefden of drankjes en een borrelplankje te nuttigen op het terras met vrienden, verheugen Nederlanders in het hele land zich dit jaar extra op de zomer en op alle terrasjes die Nederland rijk is! Maar welke Nederlandse steden bieden ons eigenlijk de meeste keuzemogelijkheden als het gaat om 'outdoor dining'? Dat zochten wij voor je uit!
Reizen & Lifestyle

Holidu presenteert: de fitste steden van Nederland

Omdat we er weer lekker op uit trekken, heeft Holidu voor je uitgezocht wat de fitste steden van Nederland zijn. En waar we de meest sportieve activiteiten kunnen vinden. We hebben het aantal fastfood restaurants, sportgelegenheden en het percentage gezond gewicht met elkaar vergeleken. Deze tien steden hebben alle factoren in huis om je een sportief weekendje weg te bezorgen.
Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland

Deze steden in Nederland zijn het meest geschikt voor een veganistische maaltijd. Op 1 november is het World vegan Day, deze dag staat geheel in het teken van plant-based eten! Vroeger betekende een vegan dieet alleen maar kikkererwten of linzen, maar tegenwoordig kan je bij veel restaurantjes terecht!
Reizen & Lifestyle

Steden met de meeste vitamine G(roen)

Als je in de stad leeft is het heerlijk om je vrije tijd of je pauze te gebruiken om even in het groen te ontspannen. Of de zon nou schijnt, de eerste herfstblaadjes vallen, in ieder seizoen is er weer wat nieuws te zien in het park.
Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de
Algemene voorwaarden
en
Privacybeleid
. Je zult deals van Holidu en onze partner Bookiply ontvangen.