De beste steden voor een workation

magazine_image

Als je de afgelopen 18 maanden thuis hebt gewerkt, hoe feng shui je kantoor thuis ook is of met hoeveel exotische planten je je ook omringd hebt; waarschijnlijk ben je onderhand ontzettend toe aan een andere omgeving.

Enter de werkvakantie, in hippere termen ook wel de ‘workation’ – een samentrekking van de woorden ‘work’ en ‘vacation’. De naam zegt het al, tijdens een workation combineer je je gangbare werkzaamheden met een vakantie; je reist naar een nieuwe bestemming waar je van daaruit in elk geval een deel van je verblijf achter je laptop kruipt.

Het is niet helemaal een volwaardige vakantie waarbij je om 11 uur ‘s morgens aan de cocktails kunt beginnen, want je hebt nog steeds e-mails te doen en taken uit te voeren, maar het biedt wel een verandering van omgeving en de kans om buiten de werkuren om te ontspannen weg van huis. Tijdens een workation kun je meer tijd besteden aan het bezoeken van verre familieleden of het verkennen van een bestemming zonder al je vakantiedagen te hoeven opgebruiken. En hoewel het concept al lang voor de Coronapandemie bestond, is het nu door de opkomst van werken op afstand voor veel mensen de ideale keus gebleken.

Daarom hebben we een gloednieuwe ‘Workation Index’ samengesteld, een ranglijst van de beste steden ter wereld en in Europa waar werk en plezier ideaal gecombineerd kunnen worden.

We hebben de index samengesteld door een aantal factoren te analyseren die voor elke telewerker belangrijk zijn, en we hebben vervolgens vastgesteld welke steden over de hele wereld het beste scoren op deze factoren.

Onder deze factoren vielen de maandelijkse kosten van een appartement met één slaapkamer, het aantal activiteiten die er te doen zijn met een beoordeling van 4 sterren of hoger, de kosten van een drankje na het werk, het gemiddelde aantal uren zonneschijn en natuurlijk, het allerbelangrijkste, de snelheid van de internetverbinding.

Lees hieronder verder voor de volledige resultaten van de Workation Index.

De beste steden in de wereld voor een workation

Bangkok

Op de eerste plaats staat Bangkok, de hoofdstad, en bovendien een van de dichtstbevolkte steden, van Thailand. Hoewel de internetsnelheid misschien niet de hoogste ter wereld is (het gemiddelde is 28 Mbps), zijn er meer dan 450.000 gratis wifispots in Bangkok.

De kosten van levensonderhoud vallen onder de meest betaalbare ter wereld – hoewel een accommodatie duur kan zijn, kost een fatsoenlijke maaltijd bijna niets. Andere pluspunten zijn dat de meeste mensen in Bangkok Engels spreken en dat veel multinationals zich in Bangkok hebben gevestigd als gevolg van de sterke groei van Aziatische investeringen, waardoor de stad nu eersteklas faciliteiten biedt aan internationale ondernemers en zakenlieden.

En in je vrije tijd kun je een bezoek brengen aan een van de honderden paleizen in de stad, waarvan het Grand Palace en Wat Po de bekendste zijn. De stad biedt bovendien een verscheidenheid aan winkelcentra met boetieks en de drijvende markten in de ochtend zijn perfect voor het proeven van lokale gerechten.

Le migliori città per fare "workation"_ smart working_lavoro da remoto_in vacanza_Bangkok

New Delhi

New Delhi is niet alleen het politieke centrum van India, de hoofdstad is ook van historisch belang als een dominante handels-, transport- en culturele hotspot. De Aziatische stad heeft een overvloed aan bazaars, musea, historische forten en gedenktekens, bibliotheken en gebedshuizen, wat betekent dat er om elke hoek wel iets te ontdekken valt.

New Delhi is een van de goedkoopste hoofdsteden ter wereld voor accommodatie, met een gemiddelde van 209,72 voor een appartement met 1 slaapkamer voor een maand. Het is ook de thuisbasis van 165 co-working spaces, die werkers de kans geven om andere gelijkgestemde individuen te ontmoeten. Hopelijk heb je geen snel internet nodig als je in Delhi werkt, want de stad heeft slechts een gemiddelde wifi-snelheid van 12 Mbps per seconde.

Le migliori città per fare "workation"_ smart working_lavoro da remoto_in vacanza_Nuova Delhi

Lissabon

Lissabon eindigt op de derde plaats in op de ranglijst van beste steden voor een werkvakantie en staat daarmee bovenaan in het Europese klassement. Hoewel de hoofdstad van Portugal voor geen van de afzonderlijke categorieën in de top 10 eindigde, heeft de combinatie van relatief hoge scores over de gehele linie de stad een bronzen medaille opgeleverd.

En dat is niet voor niets. Lissabon is van alles wat – thuisbasis van de heerlijke pastel de nata, geweldige goedkope wijn, en bruisend van energie als de klanken van de fado de straten vullen. De stad biedt telewerkers ook gemakkelijk toegang tot een aantal stranden net buiten de parameters, perfect voor een duik in de vroege ochtend of late namiddag met taxi’s die gemiddeld slechts €0,47 per km kosten.

Le migliori città per fare "workation"_ smart working_lavoro da remoto_in vacanza_Lisbona

Barcelona

Op de vierde plaats komt de op een na grootste stad van Spanje, Barcelona. De unieke architectuur van ontwerpers als Gaudi heeft de stad een plaats opgeleverd in de top 10 van meest instagramvriendelijke steden met meer dan 62 miljoen foto’s die zijn gepost met de hashtag #Barcelona. Gaudi’s indrukwekkende gebouwen zoals de Sagrada Familia en Park Güell zijn echt de moeite waard, samen met de 2.737 andere 4-sterren en hoger beoordeelde dingen om te doen in Barcelona.

Als het tijd is om aan het werk te gaan, heeft de stad na Londen het grootste aantal co-working spaces in Europa en staat daarmee op de zevende plaats wereldwijd. De internetsnelheid in Barcelona is ook indrukwekkend gezien de bevolking van meer dan 5 miljoen mensen, met  een gemiddelde van 37 Mbps.

Le migliori città per fare "workation"_ smart working_lavoro da remoto_in vacanza_Barcellona

Boedapest

Net als Lissabon stond Boedapest voor geen van de afzonderlijke werk- of vakantiecategorieën in de top 10, maar de sterke scores over de hele linie zorgden ervoor dat de Hongaarse stad de gedeelde vijfde plaats inneemt. Als je op zoek bent naar warm weer, is Boedapest niet de beste gok. De stad krijgt gemiddeld minder dan 2000 uren zon per jaar.

Maar wat het mist aan zonnestralen, maakt het zeker goed met de prijs voor drankjes. Voor liefhebbers van een goede bak koffie is Boedapest een prima uitvalsbasis, want een schuimige cappuccino kost gemiddeld maar €1,40. De stad is ook een goede keuze voor iedereen die van een drankje na het werk houdt, met twee pinten lokaal bier die ongeveer €2,81 kosten.

Le migliori città per fare "workation"_ smart working_lavoro da remoto_in vacanza_Budapest

Buenos Aires

Net als Boedapest is de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires – een Zuid-Amerikaanse stad die veel te bieden heeft voor zowel zaken als plezier. De podiumkunsten zijn een belangrijk onderdeel van de Latijns-Amerikaanse stad, zozeer zelfs dat er meer dan 280 theaters te vinden zijn – het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad zo hoog scoort in de categorie ‘dingen om te doen’.

Buenos Aires is ook een geweldige optie voor remote werkers die op zoek zijn naar goedkope accommodatie, met een maandelijks gemiddelde voor een appartement met één slaapkamer van €268,57. Koffie is ook een absoluut koopje met gemiddeld 1,43 voor een cappuccino – de perfecte opkikker na een theatervoorstelling tot laat in de nacht.

Le migliori città per fare "workation"_ smart working_lavoro da remoto_in vacanza_Buenos Aires

De beste Europese steden voor een workation

De drie beste Europese steden voor een workation hebben ook de top vijf van beste steden ter wereld gehaald, dus we hebben al uitgelegd wat er te doen is voor telewerkers in Lissabon, Barcelona en Boedapest. Maar hoe zit het met het aanbod van de steden die op de vierde en vijfde plaats staan?

Istanbul

Istanbul staat op een omstreden vierde plaats op de Europese lijst, omdat de stad technisch gezien over twee continenten is verdeeld – Europa en Azië. De hoofdstad van Turkije werd in 2010 echter uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, waardoor de stad volgens ons zijn plaats op deze lijst verdient. Vorig jaar bezochten meer dan 31,4 miljoen toeristen de stad, wat het enorme aantal Instagram-foto’s met de hashtag #Istanbul verklaart – meer dan 116 miljoen, om precies te zijn.

Le migliori città per fare "workation"_ smart working_lavoro da remoto_in vacanza_Instanbul

Boekarest

Op de vijfde plaats in de top vijf van Europese steden voor een werkvakantie staat Boekarest. De levendige en drukke hoofdstad van Roemenië heeft de laatste jaren een grote comeback gemaakt en heeft veel te bieden voor telewerkers: een van de snelste wifi-snelheden ter wereld met 54 Mbps, goedkope taxitarieven van gemiddeld €0,41 per km en twee pinten lokaal bier voor ongeveer €3,25 – een koopje!

Le migliori città per fare "workation"_ smart working_lavoro da remoto_in vacanza_Bucarest

Nederlandse steden in de Workation Index

Zowel Amsterdam als Rotterdam komen voor in de Workation Index; Amsterdam eindigt in de Europese ranglijst op de 43e en in de internationale ranglijst op de 112e plek (van de 150). Rotterdam eindigt in de Europese lijst op de 55e en in de internationale ranglijst op de 128e plaats.

Methodologie

Om de Workation Index samen te kunnen stellen, hebben wij een lijst van meer dan 150 landen samengesteld aan de hand van ‘De 100 beste steden ter wereld” van bestcities.org en diverse andere bronnen. Vervolgens hebben wij elke stad op de volgende factoren geanalyseerd:

Werk: 

  • Internetverbinding: gemiddeld WiFi mbps per seconde, 
  • Werkruimtes: Aantal co-working spaces, 
  • Caffeine: Gemiddelde prijs van een kop koffie, 
  • Reiskosten: Gemiddelde taxiprijs per km, 
  • Drankjes na het werk: Gemiddelde prijs van 2 biertjes in een bar

Vakantie

  • Huisvesting: Gemiddelde prijs van een flat met 1 slaapkamer per maand,
  • Voedsel: gemiddelde kosten van een maaltijd in een plaatselijk middenklasse restaurant, 
  • Het weer: gemiddeld aantal uren zonneschijn
  • Toeristische attracties: Aantal ‘Things to do’ op Tripadvisor
  • ‘Instagrammability’: Aantal foto’s met #cityname. 

We hebben een verscheidenheid aan geloofwaardige bronnen gebruikt om gegevens te vinden voor elk van de bovenstaande categorieën, hebben we vervolgens de landen gerangschikt van eerste naar laatste op basis van gebaseerd op deze gegevens. Aangezien sommige factoren belangrijker zijn dan andere, zijn de scores voor “co-working spaces”, “accommodatie” en “zon/klimaat” zijn dubbel gewogen, terwijl “snelheid internetverbinding” driemaal zo zwaar weegt – de belangrijkste factor van allemaal. Daarna telden we de scores bij elkaar op om een totaalscore te krijgen, voordat landen op basis van deze algemene en eindscore. Er is zowel een Europese als een wereldwijde ranking vastgesteld. De volledige dataset is op verzoek verkrijgbaar. 

Bronnen:

www.bestcities.org/rankings/worlds-best-cities
www.nomadlist.com
www.coworker.com
www.numbeo.com/cost-of-living/
en.wikipedia.org/wiki/List_of_cities_by_sunshine_duration
www.currentresults.com/index.php
www.tripadvisor.co.uk/Attractions
www.instagram.com

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse wandelroutes waar je tot rust komt

Reizen & Lifestyle

De 10 mooiste bibliotheken van Europa

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse steden om deze zomer lekker buiten te eten

Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland 2022

Reizen & Lifestyle

De top 10 beste bestemmingen om deze zomer te gaan kamperen aan de Franse kust

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu en onze partner Bookiply ontvangen.