De beste Nederlandse steden om deze zomer lekker buiten te eten

De top 10 steden in Nederland met de meeste eetgelegenheden in de buitenlucht per inwoner

magazine_image

Na maandenlang niet uit eten hebben kunnen gaan met onze geliefden of drankjes en een borrelplankje te nuttigen op het terras met vrienden, verheugen Nederlanders in het hele land zich dit jaar extra op de zomer en op alle terrasjes die Nederland rijk is! Maar welke Nederlandse steden bieden ons eigenlijk de meeste keuzemogelijkheden als het gaat om outdoor dining? Dat zochten wij voor je uit!

Holidu, dé zoekmachine voor vakantiewoningen, besloot onderzoek te doen naar alle etablissementen met een terras om te bepalen welke Nederlandse steden de meeste outdoor-eetgelegenheden per inwoner bieden. Hieruit is een top 10 gekomen van Nederlandse steden met de meeste keus aan terrasjes. Uiteraard geven we je ook ter inspiratie per bestemming een leuke Insider Terras Tip. Het plannen kan beginnen: reserveer nu je plekje op het volgende terras! Laat die zomer maar komen!

 

1. Amsterdam – Noord-Holland | Score: 10/10

 

Onze hoofdstad, hoe kan het ook anders, staat met stip op nummer 1 met een perfecte score van 10 uit 10. Amsterdam zit vol met terrasjes; langs de grachten, langs het IJ, in en rond de parken, op de grote pleinen, er is voor ieder wat wils. De geijkte terrassen – die vaak gevuld zijn met toeristen – vind je natuurlijk langs het Damrak, op het Rembrandtplein en op het Leidseplein. Maar wil je eens iets anders, iets onbekends, vraag dan een local om tips en ontdek de minder voor de hand liggende pareltjes in het prachtige Amsterdam. Wij trappen alvast af met onze insider terras tip. 

Insider Terras Tip: Café de Ceuvel (Google rating: 4.5). In Amsterdam-Noord vind je dit relaxte terras direct aan het water. Je kunt er ook met je boot aanleggen voor kort borrelmoment. De Ceuvel omschrijft zichzelf als “een speeltuin voor innovatie en creativiteit”. Er worden allerlei experimenten uitgevoerd die allemaal te maken hebben met duurzaamheid, met als doel te inspireren tot een green lifestyle. Er is altijd iets leuks en origineels te doen en iedereen is welkom. Het café maakt hun eigen frisdrank met de biologische siropen van Saru Soda en het menu is sinds november 2020 volledig veganistisch! 

Vind hier je volgende vakantiehuis in Amsterdam.

amsterdam-2203076_1920

Terrasjes langs de Amsterdamse grachten. Bron: Pixabay.

 

2. Eindhoven – Noord-Brabant | Score: 9.9/10

 

Eindhoven zit Amsterdam direct op de hielen en staat op een verrassende 2e plaats met een score van 9.9 uit 10. Dit houdt in dat Eindhoven op één na hoogste aantal outdoor eetgelegenheden aanbiedt in verhouding tot haar aantal inwoners van alle Nederlandse steden. Keiveel keuze dus! Eindhoven heeft bovendien een levendige binnenstad met veel winkels, wat het niet alleen een populaire winkelstad, maar ook een bekende uitgaansstad maakt. De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn uiteraard nooit te beroerd om in de binnenstad een pilsje te drinken en wat reuring te veroorzaken. En dan hebben we het nog niet eens over de fanatieke club PSV-supporters die de stad rijk is! Brabantse gezelligheid, here we come!

Insider Terras Tip: Het Ketelhuis (Google rating: 4.2). Eindhoven is van oudsher een echte industriestad, en dat zie je terug in de architectuur van de stad. Deze bouwstijl is inmiddels bezig aan een totale herleving en een locatie die daar goed bij aansluit is het terras van het Ketelhuis, midden op Strijp-S. Het Ketelhuis werd gebouwd door Philips voor het opwekken van perslucht en elektriciteit, om alle omliggende fabrieken draaiende te houden. Nu hangt er een super toffe, relaxte vibe en kun je heerlijke zomeravonden beleven op het mooie terras onder het genot van een hapje en een drankje. 

Vind je volgende vakantiehuis in Eindhoven.

Voormalige Philipsfabriek in Eindhoven

Voormalige Philipsfabriek in Eindhoven. Bron: Pixabay.

 

3. Utrecht – Utrecht | Score: 8.7/10

 

De stad Utrecht landt op de derde plek met een score van 8.7/10. Alleen al aan de Oudegracht vind je tientallen terrassen, maar ook als je iets buiten het centrum kijkt zijn er absolute oases te vinden. Extra voordeeltje: Utrecht ligt lekker centraal in het land en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar voor mensen uit het hele land. Zet die kop koffie met appelgebak maar vast klaar! 

Insider Terras Tip: SOIA – Strand Oog in Al (Google rating: 4.2). Strand Oog In Al, beter bekend als SOIA is een geweldig terras voor als je bereid bent ook buiten het centrum van Utrecht te gaan. Gelegen op het einde van het Stadseiland aan het waterkruispunt waar het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal samenkomen, vind je hét stadsstrand van Utrecht. Er worden niet alleen met enige regelmaat borrels en feestjes georganiseerd, maar ook voor een spontaan hapje en een drankje kun je hier terecht. Het is onder andere goed bereikbaar per fiets.

Boek nu je volgende vakantiehuis in Utrecht.

Het panorama van Utrecht met de Domtoren.

Het panorama van Utrecht met de Domtoren. Bron: Pixabay.

 

4. Den Haag – Zuid-Holland | Score: 8.1/10

 

Oh Oh Den Haag! Den Haag scoort een 8.1 van de 10 en landt daarmee op de vierde plek. Rondom het Binnenhof worden met enige regelmatig politici op de terrassen eromheen gespot, zoals bij Café Dudok. Ook grote pleinen als de Grote Markt of – de naam zegt het al – Het Plein zitten vol met terrasjes. Maar daar houdt het niet op. De bekende badplaats Scheveningen behoort namelijk officieel ook tot de stad Den Haag (al zien de Scheveningers dat zelf een beetje anders). Aan de boulevard en aan het strand vind je uiteraard tal van restaurants en terrassen! 

Insider Terras Tip: Restaurant Drie (Google rating: 4.5). Dit restaurant is gevestigd in de voormalige kantoren van een oude elektriciteitsfabriek en het heeft een super groot en mooi terras. Naast Restaurant Drie zitten er ook ateliers en tentoonstellingsruimtes en wordt het gezien als een creatieve hotspot. Neem lekker plaats in één van de vintage bistrostoelen op het terras en laat je verwennen!

Vind hier je volgende vakantiehuis in Den Haag.

Het Torentje in Den Haag.

Het Torentje in Den Haag. Bron: Pixabay.

 

5. Rotterdam – Zuid-Holland | Score: 7.8/10

 

Rotterdam heeft onlangs als hoststad van het Eurovisie Songfestival al flink wat reclametijd gekregen, en terecht! Ook in deze lijst scoort Rotterdam goed, 7.8 points krijgt de stad maar liefst. Rotterdam heeft een bijzondere en interessante combi van nieuwe en oude architectuur en de Rotterdammers worden gezien als een gastvrij volkje, met bovendien een gezonde hoeveelheid zelfspot. De hoogste tijd voor een bezoekje dus. Maar waar drink je dan je heerlijke koude pilsje en geniet je van die kaasplank? Lees onze insider terras tip!

Insider Terras Tip: Parkcafé Parqiet (Google rating: 4.4). Dit café bevindt zich in het voormalig koetshuis in het Park, het park voor de Euromast. Het café heeft een groot grasveld voor de deur met gestreepte strandstoeltjes en kratjes als tafeltje. Je waant je direct op vakantie. Vaste prik op de kaart is een heerlijke ‘Man met Bril’-koffie. Dit Rotterdamse fairtrade koffiemerk is inmiddels een waar begrip in Rotterdam, en levert naast hun eigen koffiebar ook aan de Rotterdamse horeca, waaronder het Parkcafé.

Zoek en boek nu een vakantiehuis in Rotterdam.

De skyline van Rotterdam met de Erasmusbrug

De skyline van Rotterdam met de Erasmusbrug. Bron: Pixabay.

 

6. Maastricht – Limburg | Score: 5.9/10

 

De hoofdstad van Limburg staat bekend om haar bourgondische levensstijl. Wellicht een tikkeltje verrassend dus dat Maastricht (slechts) op een 6e plek eindigt in dit lijstje met een score van 5.9 uit 10. Desalniettemin is Maastricht een heerlijke stad om in de buitenlucht een terrasje op te zoeken. Zowel in de binnenstad, bijvoorbeeld aan het Vrijthof of aan het Onze Lieve Vrouweplein, als iets buiten het centrum. Belgische frietjes of zuurvlees (op z’n Maastrichts ‘zoervleis’) zijn hier volop te krijgen, en laten we de traditionele Limburgse vlaai vooral niet vergeten! Die smaakt absoluut het lekkerst met een zonnetje op je gezicht op het terras. 

Insider Terras Tip: Kasteel Neercanne (Google rating: 4.6). Zo’n voorbeeld van een terras buiten het stadscentrum is het Chateau Neercanne aan de Von Dopfflaan 10. Net even anders dan het gemiddelde Nederlandse terras, strijk je hier neer als een vorst op het terras naast het kasteel en kun je genieten van de lekkerste gerechten van l’Auberge de Neercanne. Uiteraard is een goed glas Maastrichtse wijn hier ook te krijgen.

Vind hier je volgende vakantiehuis in Maastricht.

De binnenstad van Maastricht aan de rivier de Maas

De binnenstad van Maastricht aan de rivier de Maas. Bron: Pixabay.

 

7. Tilburg – Noord-Brabant | Score: 4.6/10

 

Op de zevende plek staat het Noord-Brabantse Tilburg. De Willem II-stad scoort 4.6 uit 10. De binnenstad van Tilburg, waarvan de Emmapassage het epicentrum is, bevat tal van eet- en drinkgelegenheden. Niet veel verderop vind je het Piusplein, dat compleet gevuld is met terrasjes. Is het Piusplein te vol? Dan kun je altijd nog in de Korte Heuvel terecht. De Korte Heuvel wordt ook wel het “lekkerste en leukste straatje van Tilburg” genoemd, omdat er tientallen kroegen en restaurants gevestigd zitten, met stuk voor stuk een terras voor de deur. 

Insider Terras Tip: De Stadsbrouwerij 013 (Google rating: 4.6). De biertuin van de Stadsbrouwerij 013 aan de Piushaven is zowel voor toeristen als voor locals een echte must. Sinds vorig jaar is er zelfs een drijvend terras voor de brouwerij gelegd, zodat je letterlijk óp het water kunt genieten van een natje en een droogje. Je kunt hier bijvoorbeeld de Tilburgse biertjes Schering & Inslag (een quadrupel), Rooie Stien (IPA) of de Witte Koning (witbier) proeven.

Hier vind je je volgende vakantiehuis in Tilburg.

Wilhelminapark in Tilburg

Wilhelminapark in Tilburg. Bron: Wikimedia Commons.

 

8. Haarlem – Noord-Holland | Score: 4.2/10

 

De achtste Nederlandse stad uit dit lijstje is Haarlem, de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, met een score van 4.2. De stad is na Amsterdam de grootste stad van de provincie en ligt aan de rivier het Spaarne. Bovendien ligt Haarlem erg strategisch ten opzichte van de Noord-Hollandse strand. Het ligt namelijk direct naast populaire strandbestemmingen Zandvoort en Bloemendaal aan Zee, waar prachtige fietsroutes naartoe leiden. Andere highlights van Haarlem zijn natuurlijk het Teylers Museum, het Frans Hals Museum en de Jopenkerk.  

Insider Terras Tip: De DAKKAS (Google rating: 4.3). De naam zegt het al, dit terras bevindt zich op het dak. En wel van parkeergarage De Kamp. Hierdoor heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Er staan tafels met stoelen, picknicktafels en een grote trap waar je lekker kunt gaan zitten. Vooral tijdens de zonsondergang is dit stukje Haarlem magisch!

Boek nu je volgende vakantiehuis in Haarlem.

De Spaarnebrug in Haarlem

De Spaarnebrug in Haarlem. Bron: Pixabay.

 

9. Arnhem – Gelderland | Score: 4.1/10

 

Het Gelderse Arnhem eindigt met een score van 4.1 op de 9e plek en is tevens de eerste stad uit Gelderland in de lijst. Arnhem ligt direct aan de Nederrijn en aan beide kanten van de rivier bevinden zich stadsdelen. Daarnaast is Arnhem bekend vanwege het Nederlands Openluchtmuseum en dierentuin Koninklijke Burgers’ Zoo. Tot slot ligt Arnhem direct aan de Veluwe en is daarmee een geweldige bestemming voor een dagje (of weekendje) weg. 

Insider Terras Tip: De Thermiekbel (Google rating: 4.2). Net iets buiten Arnhem vind je aan de Apeldoornseweg het terras van de Thermiekbel. Dit terras is vooral bekend om haar uitzicht; je kijkt tijdens je latte macchiato direct over de Veluwe en Vliegveld Terlet. Het is tevens mogelijk om een picknickmand bij het restaurant op te halen en op de Terletse heide neer te strijken met je partner, kids of vrienden. Dat klinkt toch als een droom!

Jouw volgende vakantiehuis in Arnhem wacht hier op je.

Stadsvilla & Park Sonsbeek in Arnhem

Stadsvilla & Park Sonsbeek in Arnhem. Bron: Pixabay.

 

10. Delft – Zuid-Holland | Score: 4.1/10

 

Delft, de stad in Zuid-Holland die toch vooral bekend staat om het Delfts Blauwe servieswerk, eindigt met een score van 4.1 op de 10e en laatste plek in dit lijstje. Tevens kennen we Delft van de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk waar de leden van de koninklijke familie worden bijgezet na hun overlijden. Maar wat veel mensen misschien niet weten over Delft is dat de stad niet alleen over hun eigen bier beschikt, maar ook over een eigen jenever! Bierhuis de Klomp was de eerste die deze Delfts Zwarte Jenever verkocht. Heb jij deze jenever al eens geproefd? Zo niet, op naar Delft! 

Insider Terras Tip: LEF Restaurant & Bar (Google rating: 4.3). LEF wordt geroemd om zijn heerlijke terras in de zon. Met recht een insider tip dus. Op de kaart heeft LEF een speciale sectie voor hapjes ‘om te delen’. Zelfs op de drankkaart vind je Tinto de Verano of Sangria geserveerd in een 1L-kan om de hele tafel van een zomers drankje te voorzien. Perfect voor een terrasbezoek! Vamos!

Vind hier jouw perfecte vakantiehuis in Delft.

Het Stadhuis in Delft

Het Stadhuis in Delft. Bron: Pixabay.

Methodologie:

Alle Nederlandse steden met meer dan 75.000 inwoners werden voor dit onderzoek in aanmerking genomen, met toevoeging van een aantal van de hoofdsteden van de provincies met minder dan 75.000 inwoners. Deze werden handmatig aan de lijst toegevoegd. Voor deze lijst van 42 steden werden data van Google Maps geëxtraheerd op basis van de trefwoorden “outdoor seating” (na uitvoerig testen is besloten het trefwoord in het Engels te gebruiken voor de data-extractie in plaats van het Nederlands, omdat dit meer representatieve data opleverde). Resultaten met minder dan 5 beoordelingen werden vervolgens uit de lijst verwijderd, en de resultaten werden handmatig gescreend om slechts resultaten met relevante tags, bijv. ‘bar’, ‘restaurant’ of ‘café’ in de ranking mee te nemen en al het andere uit te sluiten van de ranking. Eventuele dubbele resultaten werden eveneens verwijderd. Het totaal aantal resultaten van etablissementen met de tag “outdoor seating” werd opgeteld per stad. Vervolgens is er een dichtheidsscore berekend door het totaal aantal etablissementen door het aantal inwoners van de respectievelijke stad te delen. Tot slot is dit dichtheidscijfer genormaliseerd om een score van 0 tot 10 te krijgen, waarbij 10 de hoogst haalbare score is (het hoogst aantal outdoor eetgelegenheden per inwoner ten opzichte van de andere steden). Hieruit is de ranking ontstaat die u boven kunt zien. De data werden verzameld in mei 2021. 

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

Holidu presenteert: de fitste steden van Nederland

Omdat we er weer lekker op uit trekken, heeft Holidu voor je uitgezocht wat de fitste steden van Nederland zijn. En waar we de meest sportieve activiteiten kunnen vinden. We hebben het aantal fastfood restaurants, sportgelegenheden en het percentage gezond gewicht met elkaar vergeleken. Deze tien steden hebben alle factoren in huis om je een sportief weekendje weg te bezorgen.
Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland

Deze steden in Nederland zijn het meest geschikt voor een veganistische maaltijd. Op 1 november is het World vegan Day, deze dag staat geheel in het teken van plant-based eten! Vroeger betekende een vegan dieet alleen maar kikkererwten of linzen, maar tegenwoordig kan je bij veel restaurantjes terecht!
Reizen & Lifestyle

Steden met de meeste vitamine G(roen)

Als je in de stad leeft is het heerlijk om je vrije tijd of je pauze te gebruiken om even in het groen te ontspannen. Of de zon nou schijnt, de eerste herfstblaadjes vallen, in ieder seizoen is er weer wat nieuws te zien in het park.
Reizen & Lifestyle

De beste fietssteden van Nederland

De fiets is voor ons Nederlanders bijna onmisbaar. Het duurzame en sportieve vervoersmiddel dat ons overal naartoe brengt. Ook als toerist is het steeds interessanter om steden op twee wielen te verkennen. Dit vond Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen een mooie gelegenheid om te onderzoeken welke steden de hoogste dichtheid aan fietspaden hebben. Om zo te bepalen wat de beste fietssteden van Nederland zijn.
Reizen & Lifestyle

De top 30 meest populaire kleine Nederlandse bestemmingen in 2021

Een jaar na het begin van de pandemie houdt de reislust niet op: ondanks de aanhoudende reisbeperkingen blijf het Nederlandse volk het web raadplegen om informatie te vinden over de bestemmingen die zij graag willen bezoeken; waaronder ook kleinere steden en dorpen.
Reizen & Lifestyle

Dit zijn de 10 zoetste steden van Nederland

Wil je een kort culinair uitstapje maken naar de bakker of pattisserie voor: Franse croissants, Weense Sachertorte of Portugese Pastel de Nata? Holidu heeft de tien "zoetste steden" van Nederland voor je op een rij gezet.
Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de
Algemene voorwaarden
en
Privacybeleid
. Je zult deals van Holidu en onze partner Bookiply ontvangen.