De 10 mooiste bibliotheken van Europa

Tien moderne en historische bibliotheken voor op je bucketlist

magazine_image

19 December, 2019 | door Lotte Bolscher

Reizen betekent vaak het ontdekken van verschillende culturen, gewoontes of de geschiedenis van een bepaalde stad of land. En waar komen cultuur en geschiedenis beter samen dan in een bibliotheek? In vele bibliotheken vind je zeldzame boeken of ontelbare collecties, klaar voor alle boekenwurmen om te doorsnuffelen. Daarnaast zitten er ook echt architectonische meesterwerken tussen. De moeite waard om te bezoeken, te fotograferen en met al je zintuigen te ervaren. Daarom heeft Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, zich gewijd aan een culturele lijst om de mooiste, modernste en historische bibliotheken te vinden in Europa. Zodat je er minstens één kan uitkiezen om minstens één keer in je leven te bezoeken. Wat is de beste? Moeilijk te zeggen, maar om geïnspireerd te raken, is hier de meest culturele bucket list aller tijden!

1. Centrale bibliotheek Oodi – Helsinki, Finland

De gloednieuwe centrale bibliotheek van Oodi in Helsinki, die eind 2018 werd onthult, kon niet anders dan op deze lijst staan. Dit is meer dan alleen een bibliotheek, je kunt het al zien aan de futuristische architectuur, waardoor het gebouw er vanuit sommige hoeken uitziet als een golfslag en vanuit andere als een echt schip! De imposante drie verdiepingen tellende structuur is volledig gemaakt van glas en hout en is niet alleen een meesterwerk uit Finse architectuur, maar ook ecologisch verantwoord. Hier kan je studeren, werken, gewoon een bezoekje brengen met vrienden, evenementen organiseren en zelfs “je kunst uitdruk”. Alles lijkt erop dat het de moeite waard is om dit gebouw te bezoeken op een steenworp afstand van het centrum.

 • Collectie: 100.000 boeken (in 17 talen), kranten, films en videospellen
 • Openingstijden: doordeweeks 8.00 – 22.00 uur / weekend 10.00 – 20.00 uur
 • Google Rating: 4.5 ★ van 635 beoordelingen

Vakantiehuizen in Helsinki

Oodi_Helsinki_outside_02_photo_Kuvio-3000x2000.jpg-1350x900

Ooidi bibliotheek Helsinki / © Photo: Kuvio

2. Stadsbibliotheek am Mailänder Platz – Stuttgart, Duitsland

De nieuwe stadsbibliotheek in Stuttgart is geopend in 2011 en ontworpen door de Koreaanse architect Eun Young Yi. Het gebouw is opgebouwd in negen niveaus en vier verdiepingen en is een echte hidden gem! Van buiten zou je het niet zeggen door de grijze kubusvormige structuur, maar het belangrijkste kenmerk is de moderne en minimalistische stijl van binnen, met een witte kleur die het interieur doordringt. De symmetrische entree en wenteltrap, met een oppervlakte van 20.200 m², bieden vanuit alle hoeken zicht op het interieur, waardoor de “grote witte kubus” een gebouw is als geen ander!

 • Collectie: 500.000 verzamelstukken
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag 9.00 – 18.00 uur
 • Google Rating: 4.5 ★ van 481 beoordelingen

  Vakantiehuizen in Stuttgart

Stadtbibliothek-Stuttgart_3_credit_Landeshauptstadt-Stuttgart

Stadtbibliothek Stuttgart / © Landeshauptstadt Stuttgart

3. Wirtschaftsuniversität Bibliotheek – Wenen, Oostenrijk

Veel mensen kennen de prachtige nationale bibliotheek van Wenen, met zijn barokke stijl en majestueuze kamers, maar als je op zoek bent naar iets moderns, dan hebben we hier iets wat de moeite waard is: de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van economie. Op de universiteitscampus, op een steenworp afstand van de Donau, staat dit futuristische gebouw met zes verdiepingen, dat dateert uit 1898, waar de meest moderne persoon jaloers op kan zijn. Na een brandstichting in 2005, waarbij een deel van de bibliotheek werd verwoest, heeft het atelier van Zaha Hadid Architects het gebouw gerenoveerd. Het interieur met kronkelende bewegingen en heldere ramen lijken van een andere planeet afkomstig te zijn en zijn zeker een bezoek waard.

 • Collectie: 745.797 boeken, 59.006 e-boeken, 1.014 kranten, 18.116 e-tijdschriften
 • Openingstijden: de hele week van 8.00 – 20.00 uur
 • Google Rating: 4,9 ★ van 51 beoordelingen

  Vakantiehuizen in Wenen

Wirtschaftsuniversität-Bibliothek_3_credit-WU-Wien

Wirtschaftsuniversität Bibliothek / © WU Wien

4. Koninklijke Bibliotheek – Kopenhagen, Denemarken

De koninklijke bibliotheek van Kopenhagen, ook bekend als de “zwarte diamant”, is een echt neo modern juweel, gelegen in het historische centrum, met uitzicht op de zeestraat van Øresund. Het is gebouwd in 1999 en een uitbreiding van de oude bibliotheek. Het is één van de belangrijkste gebouwen in de stad. De zwarte kubus betovert aan de buitenkant met zijn schuine lijnen, glanzend zwarte graniet en glas oppervlak, terwijl het aan de binnenkant verleidt met zijn kronkelige lijnen, brede ruimtes en roltrappen. Naast de zeven verdiepingen kunnen op het terras maar liefst 600 personen vertoeven, tijdens bijvoorbeeld concerten of toneelstukken.

 • Collectie: 200.000 verzamelstukken
 • Openingstijden: de hele week van 9.00 – 19.00 uur
 • Google Rating: 4.6 ★ van 397 beoordelingen

  Vakantiehuizen in Kopenhagen

Royal-Library-Copenhagen_Holidu_

Koninklijke Bibliotheek – Kopenhagen / ©Holidu

5. Universiteitsbibliotheek van Warschau – Warschau, Polen

De laatste moderne bibliotheek op de lijst is een andere universiteitsbibliotheek, in Warschau om precies te zijn. Deze bibliotheek bevindt zich in het hart van de stad en werd gebouwd in 1816, hoewel het gebouw in 1999 in gebruik werd genomen. De nieuwe bibliotheek is modern en kleurrijk. Het heeft ook een terras met vier verschillende tuinen. De façade is omringt met ingegraveerde blokken met geschriften in verschillende talen, waaronder ook van Plato in het Oudgrieks en een in het Oud-Pools. De schoonheid van dit gebouw heeft de bibliotheek talrijke onderscheidingen opgeleverd. De buitenkant van het gebouw is in gepatineerd koper en de groene planten wildernis “klimt” omhoog langs de grote ramen.

 • Catalog: 350.000 verzamelstukken
 • Openingstijden: wekelijks van 09.00 – 21.00 uur
 • Google Rating: 4.7 ★ met 738 beoordelingen

  Vakantiehuizen in Warschau

Warsaw-Unviersity-Library_3_credit_Biblioteka-Uniwersytecka-w-Warszawie

Universiteitsbibliotheek van Warschau / © Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie

De 5 historische bibliotheken

1. John Rylands Library – Manchester, Engeland

De eerste historische bibliotheek op de lijst is de John Rylands bibliotheek in Manchester. Het grondstuk werd door Enriqueta Rylands gekocht. Ter herinnering aan haar man liet ze in 1889 het weelderige neogotische gebouw ontwerpen door de architect Basil Champneys. De bibliotheek ligt aan Deansgate, in het hart van de stad, en herbergt een grote collectie, waaronder ook veel zeldzame boeken. Binnen doet alles denken aan een kerk. De vertakte plafonddecoraties, hoge zuilen en bogen vormen het perfecte decor voor een bezoek.

 • Collectie: 1,4 miljoen items
 • Openingstijden: di t/m za 10.00 – 17.00 uur & ma t/m zo 12.00 – 17.00 uur
 • Google Rating: 4.8 ★ van 466 beoordelingen

Vakantiehuizen in Manchester

John-Rynalds-library_credit-Magnus-D_via-Flickr

John Rylands library / © Magnus_D via Flickr

2. Stiftsbibliotheek Admont – Admont, Oostenrijk

Precies in het midden van Oostenrijk ligt de grootste kloosterbibliotheek ter wereld, om precies te zijn in Admont. Het gebouw stamt uit 1776 en is in barokstijl ontworpen. Binnen zwijmel je weg tussen de artistieke beelden, fresco’s en gouden decoraties. De Oostenrijkse architect, Josef Hueber, geloofde sterk in de idealen van de Verlichting en vond dat naast de geest ook de ruimtes “verlicht” moesten zijn. Speciaal zijn de vier bronzen beelden op iedere hoek van de grote zaal, die de dood, de opstanding, de hel en het paradijs voorstellen. Entree voor dit juweeltje kost wel € 11,50.

 • Collectie: 200.000 verzamelstukken
 • Openingstijden: de hele week van 10.00 – 17.00 uur.
 • Google Rating: 4.8 ★ van 28 beoordelingen
Admont-Abbey-library_3_credit_Admont-Abbey

Admont Abbey library / © Admont Abbey

3. Bibliotheek Sainte-Geneviève – Parijs, Frankrijk

Deze prachtige bibliotheek in Parijs, één van de vele in de Franse hoofdstad, is gelegen in het 5e arrondissement en werd gebouwd in 1850. De bijzondere architectuur van het gebouw staat open voor “vrije interpretatie”, maar de schoonheid is onbetwistbaar. De façade is in neorenaissancestijl en op de buitenmuren zijn de namen van belangrijke auteurs gegraveerd. Binnen zijn de zalen versierd met gietijzeren zuilen wat doet denken aan een oud station.

 • Collectie: 1,5 miljoen boeken, 85.000 manuscripten, 15.000 tijdschriften
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag 14.00 – 18.00 uur
 • Google Rating: 4.3 ★ van 242 beoordelingen

  Vakantiehuizen in Parijs

Biblioteca-Sainte-Geneviève_5_credit_Biblioteca-Sainte-Geneviève

Bibliotheek Sainte-Geneviève / © Bibliotheek Sainte-Geneviève

4. Klooster Wiblingen – Ulm, Duitsland

In Ulm (Zuid-Duitsland), hebben we een sprookjesachtige boekenpaleis gevonden: klooster Wiblingen. Dit benedictijnenklooster uit 1903 herbergt een adembenemende bibliotheek, waarvan de het interieur een van de beste voorbeelden is van rococokunst. In de noordvleugel van het klooster bevindt zich de majestueuze 72 meter lange bibliotheek, rijkelijk versierd met fresco’s, beelden en prachtige gekleurde marmeren zuilen. Het idee van de architect was om de schatten van de wijsheid en de wetenschap te bewaren. Een bezoek kost slechts 5€.

 • Collectie: 9.000 verzamelstukken
 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur
 • Google Rating: 4.6 ★ van 73 beoordelingen

  Vakantiehuizen in Ulm

Kloster-Wiblingen_3_guenther_bayerl_2600_ssg_Pressebild

Kloster Wiblingen / © guenther_bayerl_Pressebild

5. Bibliotheek Marciana – Venetië, Italië

Een van de grootste en meest prestigieuze bibliotheken van Italië bevindt zich in Venetië en mag niet ontbreken in deze lijst. Het is de Marciana bibliotheek, die vandaag de dag één van de belangrijkste collecties van Griekse, Latijnse en Oosterse manuscripten ter wereld bezit. Het gebouw is gelegen aan het San Marcoplein en werd in 1588 geopend, ondanks dat het voorstel voor een openbare bibliotheek al in 1362 door de Italiaanse dichter Petrarca werd gedaan. Het gebouw, ontworpen door Sansovino, heeft een elegante en beslist ongebruikelijke stijl voor de periode waarin het werd gebouwd. Schilders als Tintoretto hebben bijgedragen aan de schoonheid van het interieur.

 • Collectie: 622.804 verzamelstukken, 2.887 incunabelen, 13.113 manuscripten, 24.069 zestiende-eeuwse manuscripten.
 • Openingstijden: doordeweeks 08.20 – 19.00 uur / weekend 08.20 – 13.30 uur.
 • Google Rating: 4.4 ★ van 136 beoordelingen

  Vakantiehuizen in Venetië

Biblitoeca-Marciana-Venezia_3_credit-Biblioteca-Marciana

Bibliotheek Marciana Venezia / © Biblioteca Marciana

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

Steden met de meeste vitamine G(roen)

Reizen & Lifestyle

Tien verstopte parels die je alleen per boot kan bereiken

Gastheren

LGBT-tourisme en inclusieve vakantiehuizen

Gastheren

Offline marketingtechnieken voor vakantieverhuur

Gastheren

Werk samen met lokale bedrijven en verbeter jouw vakantieverhuur

Gastheren

Verbeter de online aanwezigheid van je vakantiewoning

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.