Wat zijn de meest populaire kleine Nederlandse bestemmingen in 2021?

De 10 kleine bestemmingen die het afgelopen jaar het meest online door Nederlandse reizigers zijn gezocht.

magazine_image

Een jaar na het begin van de pandemie houdt de reislust niet op: ondanks de aanhoudende reisbeperkingen blijf het Nederlandse volk het web raadplegen om informatie te vinden over de bestemmingen die zij graag willen bezoeken; waaronder ook kleinere steden en dorpen.

Wat zijn populaire kleinere bestemmingen om te bezoeken in eigen land?

Om het antwoord op deze vraag te vinden, heeft Holidu, de zoekmachine voor vakantiewoningen, onderzoek gedaan om te bepalen welke Nederlandse dorpen en kleine steden het afgelopen jaar het meest gezocht zijn onder het Nederlandse volk.

Uitgaande van de meest recente lijst Nederlandse gemeenten van het CBS met minder dan 25000 inwoners, heeft Holidu gegevens verzameld over het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten in de afgelopen twaalf maanden voor de termen “wat te doen in [Bestemming]” en “activiteiten [Bestemming]” om te bepalen welke van de in aanmerking genomen bestemmingen het meest in zoekmachines werden opgezocht. 

Bekijk hier de ranglijst van kleinere Nederlandse bestemmingen die in de afgelopen 12 maanden het meest gezocht werden in zoekmachines door Nederlanders, die staan te popelen om op pad te gaan in eigen land.

1. Zandvoort, Noord-Holland – 740 zoekopdrachten per maand

Zandvoort verdient deze eerste plaats in de rangschikking als de meest gezochte bestemming door Nederlanders op zoekmachines in het afgelopen jaar dubbel en dwars, met meer dan 700 zoekopdrachten per maand. De populaire bestemming aan de kust van Nederland biedt bezoekers een prachtig uitzicht op de zee en de ultieme mogelijkheid tot lekker uitwaaien met vrienden, familie en huisdieren. Even geen Corona, even helemaal niks, alleen de geur van de zee en het ruisen van de wind. Het strand van Zandvoort is kilometers lang, erg schoon en wordt ook wel de ‘Parel aan Zee’ genoemd.

Zonsondergang aan het Zandvoortse strand

Zonsondergang aan het Zandvoortse strand. Bron: Pixabay

2. Ommen, Overijssel – 530 zoekopdrachten per maand

Nederlanders hebben het afgelopen jaar gemiddeld meer dan 500 keer per maand gezocht op de termen “Wat te doen in Ommen” en “Activiteiten Ommen”, maar dat is geen verrassing: Ommen ligt midden in het Overijsselse Vechtdal, een zeer geliefd natuurgebied onder wandelaars en fietsers. In 2013 werd het Ommen zelfs verkozen tot Wandelgemeente van het jaar. Ommen wordt omringd door het Laarbos en het Ommerbos. In het Laarbos (ook wel: de Laerbossen) vind je Landgoed Het Laer, een prachtig 17e eeuws gerenommeerde havezate. Op het landgoed bevindt zich nu een hotel en restaurants en worden er met enige regelmaat evenementen georganiseerd, zoals bruiloften, festivals of business events.

Landgoed Het Laer in Ommen

Landgoed Het Laer in Ommen. Bron: Pixabay

3. Putten, Gelderland – 460 zoekopdrachten per maand

Putten belandt op de derde plaats op de ranglijst: er werd in het afgelopen jaar meer dan 400 keer naar de zoektermen “Wat te doen in Putten” en “Activiteiten Putten” gezocht in zoekmachines. Rondom Putten vind je het Putterbos, kasteel Oldenaller en strand Nulde, maar Putten is vooral bekend vanwege haar ligging op de grens tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei. Je kunt je hier letterlijk onderdompelen in de natuur, iets wat we in deze tijden goed kunnen gebruiken!

De Veluwe

De Veluwe. Bron: Pixabay

4. Harlingen, Friesland – 330 zoekopdrachten per maand

Harlingen eindigt met 330 zoekopdrachten per maand op een keurige vierde plek. De Friese stad is een van oudsher belangrijke havenstad in de provincie Friesland; het is namelijk de enige zeehaven van Friesland. Vanaf Harlingen vertrekken bovendien de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Daarnaast is Harlingen bekend geworden vanwege het jongetje dat zijn vinger in de dijk stak om zo te voorkomen dat de stad zou overstromen. Er staat nog altijd een beeld van de dappere Anton Wachter in de stad. Langs de haven staan prachtige pakhuizen, nu omgevormd tot unieke woonhuizen. De jaarlijkse Harlinger Visserijdagen zijn een fenomeen in de hele provincie en daarbuiten. In 2021 staan de Visserijdagen van 25 tot en met 28 augustus op de planning. 

De Harlinger Haven

De Harlinger Haven. Bron: Pixabay

5. Zeewolde, Flevoland – 310 zoekopdrachten per maand

Zeewolde is één van de 6 gemeenten in Flevoland, die in de jaren 60 zijn drooggelegd. Het heeft ongeveer 22.000 inwoners en ligt direct aan het meer Wolderwijd, waar op zomerdagen volop gezwommen en watersport beoefend wordt. Voor de liefhebbers van bos, is er het Horsterwold, het grootste loofbos van West-Europa. In het midden van het bos ligt de Stille Kern, waar een kudde konikpaarden graast. Die kun je dus zomaar op je ontdekkingstocht tegenkomen. Omringd door de typische, weidse velden van Flevoland, is Zeewolde een prachtig stukje Nederland. 

Windmolens in de Flevopolder

Windmolens in de Flevopolder. Bron: Pixabay.

6. Weesp, Noord-Holland – 280 zoekopdrachten per maand

Wat is er te doen in Weesp? Nederlanders hebben zich deze vraag in het afgelopen jaar gemiddeld maar liefst 280 keer per maand gesteld op zoek naar informatie over dit mooie kleine stadje in Noord-Holland. En terecht! Weesp ligt aan de rivier de Vecht, in de Bloemendalerpolder. Het Fort Uitermeer, een vesting op steenworp afstand van het dorp, is een zeer fotogenieke plek. Maar ook in het centrum van Weesp komen hobbyfotografen aan hun trekken. Zo is niet alleen nóg een fort, midden in de stad, Fort Ossenmarkt, maar ook het Stadhuis, nu een Rijksmonument, is een prachtig staaltje architectuur. 

Bruggetje in het centrum van Weesp

Bruggetje in het centrum van Weesp. Bron: Pixabay

7. Vaals, Limburg – 270 zoekopdrachten per maand

Het Limburgse Vaals, ligt in het uiterste puntje van ons land, direct aan de grens met zowel Duitsland als België. Je kunt hier het Drielandenpunt bezoeken, gelegen midden in het bos. Wandelaars en fietsers kunnen hier zeer goed terecht. Ook vind je er het grootste Europese doolhof, het Drielandenlabyrint, populair onder kids van alle leeftijden. Kasteel Vaalsbroek is tegenwoordig een hotel en restaurant, maar is absoluut nog steeds de moeite waard om te bekijken. Bovendien kun je er een heerlijk hapje eten (en nu afhalen). Er heerst in het hele dorp een echte bourgondische levensinstelling.  

Het Zuid-Limburgse landschap

Het Zuid-Limburgse landschap. Bron: Pixabay

8. Elburg, Gelderland – 270 zoekopdrachten per maand

Elburg is de tweede Gelderlandse bestemming in dit rijtje, en eindigt met 270 zoekopdrachten per maand samen met Vaals op een gedeelde 7e plek. En dan is geen verrassing. Elburg is een unieke vesting- en hanzestad op de Veluwe. Nu is het gelegen aan de Veluwse randmeren, vroeger was het een bedrijvig vissersstadje aan de Zuiderzee. Er zijn nog talloze bouwwerken te vinden uit de Middeleeuwen en kun je struinen door prachtige, kleine steegjes. De historische vissershaven is ook nu nog de echte hotspot van de stad. 

Elburg vanaf het water

Elburg vanaf het water. Bron: Pixabay

9. Enkhuizen, Noord-Holland – 250 zoekopdrachten per maand

Het Noord-Hollandse Enkhuizen, gelegen aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer, eindigt op een keurige 8e plek en werd door Nederlanders afgelopen jaar zo’n 250 keer per maand gezocht op “Wat te zien in Enkhuizen”. Ook Enkhuizen is een historische havenstad met een prachtig oud centrum. Je kunt wandelend over de oude vestingwal lopen, alles in het centrum is op loopafstand en het centrum staat vol met monumenten. De straten zijn er smal, waardoor er weinig autoverkeer is. Veel mensen ontdekken Enkhuizen te voet, per fiets of per boot! In Enkhuizen staat het beroemde Zuiderzeemuseum. Helaas is dit momenteel nog gesloten in verband met de Corona-pandemie. 

Enkhuizen vanaf het water

Enkhuizen vanaf het water. Bron: Pixabay

10. Urk, Flevoland – 190 zoekopdrachten per maand

Urk sluit deze top 9 van meest gezochte kleine bestemmingen in Nederland af, met meer dan 190 zoekopdrachten per maand. Urk was voorheen een eiland, dus ‘op Urk’, zoals de bewoners nog steeds zeggen, kun je het traditionele Hollandse vissersleven ervaren. In de straten hoor je het Urker dialect en bij de kraam kun je een lekker vers gebakken visje van de Urker vissers verorberen. OOk de vuurtoren, de monumenten en de IJsselmeervisafslag zijn een bezoekje waard. Er gaat een veerboot tussen Urk en Enkhuizen, dus dan sla je twee vliegen in één klap!

De vuurtoren op Urk

De vuurtoren op Urk. Bron: Pixabay

Bekijk de rest van de top 30 in onderstaande tabel:

Top 30 meest gezochte Nederlandse kleine bestemmingen

*Hoe we tot deze cijfers gekomen zijn, lees je in de Methodologie (zie onder).

Bekijk ook de ranking van de 12 Nederlandse provincies:

Ranking van de 12 Nederlandse provincies

*Hiervoor is de som van het aantal zoekopdrachten van elke individuele kleinere bestemming in de provincie genomen.

Methodologie:

De ranglijst is opgesteld door het team van deskundigen van Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, uitgaande van de gegevens van het CBS over de Nederlandse gemeenten, gesorteerd naar inwonertal. Het onderzoek was toegespitst op Nederlandse dorpen en steden met maximaal 25.000 inwoners; voor elk van de bij het onderzoek betrokken dorpen en steden werd het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten op Google door Nederlanders in de laatste 12 maanden berekend voor de zoektermen “Wat te doen in [Bestemming]” & “Activiteiten [Bestemming]”. De ranglijst is bedoeld om de zoektrends van Nederlanders in kaart te brengen om zo de meest interessante (en soms minder voor de hand liggende) kleinere bestemmingen te identificeren. De gegevens werden verzameld in maart 2021.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

Holidu presenteert: de fitste steden van Nederland

Omdat we er weer lekker op uit trekken, heeft Holidu voor je uitgezocht wat de fitste steden van Nederland zijn. En waar we de meest sportieve activiteiten kunnen vinden. We hebben het aantal fastfood restaurants, sportgelegenheden en het percentage gezond gewicht met elkaar vergeleken. Deze tien steden hebben alle factoren in huis om je een sportief weekendje weg te bezorgen.
Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland

Deze steden in Nederland zijn het meest geschikt voor een veganistische maaltijd. Op 1 november is het World vegan Day, deze dag staat geheel in het teken van plant-based eten! Vroeger betekende een vegan dieet alleen maar kikkererwten of linzen, maar tegenwoordig kan je bij veel restaurantjes terecht!
Reizen & Lifestyle

Steden met de meeste vitamine G(roen)

Als je in de stad leeft is het heerlijk om je vrije tijd of je pauze te gebruiken om even in het groen te ontspannen. Of de zon nou schijnt, de eerste herfstblaadjes vallen, in ieder seizoen is er weer wat nieuws te zien in het park.
Reizen & Lifestyle

De beste fietssteden van Nederland

De fiets is voor ons Nederlanders bijna onmisbaar. Het duurzame en sportieve vervoersmiddel dat ons overal naartoe brengt. Ook als toerist is het steeds interessanter om steden op twee wielen te verkennen. Dit vond Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen een mooie gelegenheid om te onderzoeken welke steden de hoogste dichtheid aan fietspaden hebben. Om zo te bepalen wat de beste fietssteden van Nederland zijn.
Reizen & Lifestyle

Dit zijn de 10 zoetste steden van Nederland

Wil je een kort culinair uitstapje maken naar de bakker of pattisserie voor: Franse croissants, Weense Sachertorte of Portugese Pastel de Nata? Holidu heeft de tien "zoetste steden" van Nederland voor je op een rij gezet.
Reizen & Lifestyle

Tien verstopte parels die je alleen per boot kan bereiken

Heb je ook zo genoeg van de overvolle stranden en vakantiebestemmingen? Wil je wel is wat nieuws uitproberen? Wat dacht je van een zeiltocht? Met een zacht briesje op je gezicht kun je het dagelijks leven heerlijk vergeten.
Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de
Algemene voorwaarden
en
Privacybeleid
. Je zult deals van Holidu en onze partner Bookiply ontvangen.