Dit zijn de beste openbaar vervoers-steden van Nederland

magazine_image

Iets wat we als toerist, maar ook in ons dagelijks leven allemaal wel is gebruiken: het openbaar vervoer! Voor de ene is dit iedere dag om zo naar werk te gaan, voor de ander is dit tijdens een stedentrip om zo snel van A naar B te komen en de mooiste plekken in een stad te ontdekken. Ook als het in Nederland met bakken uit de hemel komt kan het OV erg prettig zijn. De efficiëntie van het OV-netwerk verschilt per stad. Veel mensen vinden het gemakkelijk om te klagen over het OV, maar hoe snel en gemakkelijk is het eigenlijk om je met de bus, de metro of de tram te verplaatsen?
Om je een beetje wegwijs te maken in de wirwar van de openbaar vervoersnetwerken heeft Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen met behulp van Google-data voor je uitgezocht, welke steden in Nederland het meest efficiënte OV-netwerk hebben om in het centrum te komen.

Station_By-Holidu

Amstel station Amsterdam

1. Apeldoorn, Gelderland – Score: 10
De grote winnaar van dit onderzoek is Apeldoorn! En dat mag ook wel met 1169 km aan openbaar vervoer routes en 444 haltes. Met een gemiddelde snelheid van 8 minuten en 13 seconde per km sjees zo naar het stadscentrum. Je loopt hier het minst van je totale route, dus je wordt praktisch voor de deur afgezet. Vanaf 2020 gaat hier veel veranderen, de elektrische bussen zijn namelijk in opkomst. Als je Apeldoorn een dagje wilt ontdekken betaal je voor een dagkaart €11,50. Aanbod vakantiehuizen in Apeldoorn.

2. Rotterdam, Zuid-Holland – Score: 9,65
Op plek twee staat Rotterdam waar de verbindingen zo goed in elkaar zitten dat je gemiddeld 8 minuten en 19 seconden nodig hebt om naar het centrum te komen. Van de totale rit loop je gemiddeld 18%. Je hebt hier wat meer mogelijkheden met de bus, de tram (225 km aan tramroutes) en de metro (208 km aan metro routes). In 2014 werd het vernieuwde centraal station van Rotterdam geopend, een indrukwekkend modern gebouw waar de details mooi uitgedacht zijn. Met een dagkaart van €8,- kan je hier de indrukwekkende 1805 km aan OV-routes allemaal ontdekken. Weekendje Rotterdam? Bekijk hier de verschillende vakantiewoningen in Rotterdam.

3. Zaandam, Noord-Holland – Score: 9,38
Zaandam komt op een verrassende derde plaats. Zaandam blijkt hoog te scoren doordat je supersnelle verbinding hebt om naar het stadscentrum te komen vanaf de stadsranden. Met een gemiddelde van 8 min en 40 seconden per km ben je namelijk zo op bestemming. Zoveel mogelijkheden zijn er nou ook weer niet, met 161 haltes en 195 km aan buslijnen, maar snel gaat het wel. Als je met de trein naar Zaandam komt ben je in een paar stappen in het winkelcentrum, ideaal.

Rotterdam-data-cirkel_by-holidu

Onderzoeksringen om OV te berekenen Rotterdam

4. Zoetermeer, Zuid-Holland – Score: 9,34
Zoetermeer scoort niet super hoog op het aantal km openbaar vervoer routes in de stad (309 km), maar je bent zo snel in het centrum dat het de vierde plaats haalt. Je bent hier gemiddeld 8 minuten en 30 seconden per km onderweg, waarvan je 21% aan het lopen bent. Van de 184 haltes heeft Zoetermeer 3 treinstations, waar je zo overstapt op de bus. Een dagkaartje is ook niet zo duur als in de grotere steden: €7,10.

5. Enschede, Overijssel – Score: 9,29
Enschede is een mooie stad om vanuit de bus te bekijken. Je bent zelfs iets sneller onderweg dan de nummer 4, maar je loopt iets meer op de totale route. Opvallend is dat er evenveel haltes/stations (360) als km buslijnen (361) door de stad stromen. Mocht je een dagje in Enschede onderweg zijn koop je een dagkaart voor €11,50. Vakantiewoningen Enschede

6. Den Haag, Zuid-Holland – Score: 9,25
In Den Haag zijn er weer wat meer verschillende vervoersmogelijkheden. Je bent in gemiddeld 8 minuten en 40 seconden in het centrum, maar je loopt gemiddeld maar 19% van de totale route. Je kan dus prima een huisje in Scheveningen huren en je zit vanaf daar zo in het centrum van Den Haag. De 953 km aan OV is hier verdeeld over tram, metro en bus en sprinter routes. Een dagkaartje kost €7,10 , zo kan je alle hoeken van de stad gemakkelijk ontdekken. Vakantiehuizen Den Haag

Groningen-Station-_Flickr_credits-Bert-KaufmannCC-BY-SA-2.0-1

Bert Kaufmann via Flickr- CC BY-SA 2.0 – Station Groningen

7. Groningen, Groningen – Score: 9,15
Het centraal station van Groningen is door de NS uitgeroepen als mooiste station van Nederland 2019. Maar dat niet alleen brengt Groningen op de zevende plek. Je bent hier gemiddeld 8 minuten en 41 seconden onderweg per km, waarvan je 20% van de route aan het lopen bent. Het totaal aantal km OV-routes komt uit op 1315 km met 568 haltes. Als je Groningen een dagje bezoekt ben je €16,20 kwijt voor een dagkaart met de bus. Vakantiewoningen in Groningen ontdekken.

8. Heerlen, Limburg – Score: 8,94
Voor de achtste plek reizen we af naar de enige vertegenwoordiger van Limburg. In Heerlen reis je namelijk gemiddeld in 8 minuten en 31 seconde per km naar het centrum, je loopt alleen iets meer, 28% van de totale route. In totaal heeft Heerlen 398 km aan OV-routes. Om Limburg wat groener te maken rijden sinds juli 55 elektrische bussen, waarvan 5 in Heerlen. Met een dagkaart verplaatst je je voor €9,25 door Heerlen.

9. Amsterdam, Noord-Holland – Score: 8,93
Sinds 2018 is de Noord/Zuidlijn geopend in Amsterdam, waardoor de verbinding naar het centrum efficiënter geworden is. Als je puur kijkt naar het aantal km OV-routes wint Amsterdam met 2716 km. Je bent hier alleen iets langer onderweg en je loopt iets meer op de totale route. Benieuwd naar de vakantiehuizen in Amsterdam? Bekijk de vakantiehuizen in Amsterdam.

10. ‘s -Hertogenbosch, Noord-Brabant – Score: 8,88
Voor de tiende plaats komen we in het gezellige Brabant aan. Hier ben je gemiddeld het langste onderweg naar het stadscentrum in deze top 10, maar het verschilt ook niet veel van de bovenstaande steden. Voor €6,63 kan je hier de hele dag gebruik maken van de 675 km aan OV-routes. Vakantiewoning in ‘s-Hertogenbosch

Infogram-Top-10-openbaar-vervoerssteden-Nederland

Top tien openbaarvervoers-steden in Nederland

Onderzoeksmethode
Om de kwaliteit van het openbaar vervoersnetwerk in elke stad te evalueren, heeft Holidu de efficiëntie van de openbaar vervoersverbindingen naar het centrum getest vanuit verschillende locaties verspreid over de stad. Allereerst is er een reeks concentrische ringen getekend rond het centrum van elke stad met een toenemende straal (1500 m, 2300 m, 3100 m en 3900 m). Vervolgens is een aantal punten, in verhouding tot de diameter van elke ring, op elke ring gepind en is de duur van de reis van elke pin naar het centrum, samen met het wandel percentage op de route berekend. De gegevens voor elke stad zijn vervolgens samengevoegd om de mediane snelheid en het wandel percentage per stad te berekenen. Vervolgens zijn de snelheid en wandelgegevens per stad genormaliseerd en heeft elke stad een hogere score gekregen, hoe sneller het openbaar vervoer ging en hoe minder reizigers er moeten lopen om naar het centrum te komen. De informatie over de duur en het wandel percentage is verkregen uit de Google Directions API. Alleen geldige OV-routes die een geldig resultaat opleverde werden meegenomen in de berekeningen. Alleen ritten binnen de stad werden in aanmerking genomen. Een minimum van 15 ritten per stad werd vastgesteld om de score als representatief te beschouwen. De vertrektijd en -datum voor alle ritten was op 7 oktober 2019 om 8:30 uur ‘s ochtends , zodat het openbaar vervoer getest kon worden in de spits. Alleen de 37 grootste steden in Nederland (met meer dan 75.000 inwoners) zijn in meegenomen in dit onderzoek.
Daarnaast heeft Holidu met behulp van OpenstreetMap, gegevens verzameld over het aantal km bus, metro en tramlijnen in de stad, het aantal bus-, tram- en metrohaltes en treinstations. Binnen de stad polygon zijn ook de sprinter-routes berekend. De routes zijn in twee richtingen berekend. De prijzen van de dagkaarten zijn verkregen via de verschillende vervoersorganisaties per regio: HTM, GVB, RET, Arriva, Connexxion, Syntus.

 

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

Holidu presenteert: de fitste steden van Nederland

Omdat we er weer lekker op uit trekken, heeft Holidu voor je uitgezocht wat de fitste steden van Nederland zijn. En waar we de meest sportieve activiteiten kunnen vinden. We hebben het aantal fastfood restaurants, sportgelegenheden en het percentage gezond gewicht met elkaar vergeleken. Deze tien steden hebben alle factoren in huis om je een sportief weekendje weg te bezorgen.
Reizen & Lifestyle

Steden met de meeste vitamine G(roen)

Als je in de stad leeft is het heerlijk om je vrije tijd of je pauze te gebruiken om even in het groen te ontspannen. Of de zon nou schijnt, de eerste herfstblaadjes vallen, in ieder seizoen is er weer wat nieuws te zien in het park.
Reizen & Lifestyle

De beste fietssteden van Nederland

De fiets is voor ons Nederlanders bijna onmisbaar. Het duurzame en sportieve vervoersmiddel dat ons overal naartoe brengt. Ook als toerist is het steeds interessanter om steden op twee wielen te verkennen. Dit vond Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen een mooie gelegenheid om te onderzoeken welke steden de hoogste dichtheid aan fietspaden hebben. Om zo te bepalen wat de beste fietssteden van Nederland zijn.
Reizen & Lifestyle

Tien verstopte parels die je alleen per boot kan bereiken

Heb je ook zo genoeg van de overvolle stranden en vakantiebestemmingen? Wil je wel is wat nieuws uitproberen? Wat dacht je van een zeiltocht? Met een zacht briesje op je gezicht kun je het dagelijks leven heerlijk vergeten.
Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

De trend om op vakantie te gaan bij onze oosterburen zet zich al jaren gestaag voort, maar naar welke Duitse regio's reis je het beste af? Holidu presenteert de top 18 bestemmingen in Duitsland en bewijst daarmee opnieuw dat goede dingen niet ver weg hoeven te zijn.
Reizen & Lifestyle

De 10 mooiste bibliotheken van Europa

Reizen betekent vaak het ontdekken van verschillende culturen, gewoontes of de geschiedenis van een bepaalde stad of land. Waar komen cultuur en geschiedenis beter samen dan in een bibliotheek? Deze bibliotheken geeft Holidu jou als tip om te bezoeken!
Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de
Algemene voorwaarden
en
Privacybeleid
. Je zult deals van Holidu en onze partner Bookiply ontvangen.