De beste fietssteden van Nederland

magazine_image

De fiets is voor ons Nederlanders bijna onmisbaar. Het duurzame en sportieve vervoersmiddel dat ons overal naartoe brengt. Ook als toerist is het steeds interessanter om steden op twee wielen te verkennen. Veel gemeenten spannen zich in om hun steden uit te rusten met de nodige faciliteiten en infrastructuur om een veilig, comfortabel en efficiënt gebruik te bevorderen.
Dit vond Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen een mooie gelegenheid om te onderzoeken welke steden de hoogste dichtheid aan fietspaden hebben. Om zo te bepalen wat de beste fietssteden van Nederland zijn. Ook hebben we gekeken hoe de Europese hoofdsteden met elkaar concurreren. Het aantal meter fietspad per inwoner in Europa is een lachertje als je het vergelijkt met de hoge aantallen in de Nederlandse steden.

cycle-path-3444914_1920-1

Fietstegel

 

1: Oss – 2,97 m fietspad per inwoner

Het Brabantse Oss is gekroond tot winnaar met 2,97 meter gemarkeerde fietspaden per inwoner. Met 227 km aan fietspad kan je de stad met volle teugen ontdekken op je tweewieler. Bezoek bijvoorbeeld eerst het Jan Cunen museum, daarna fiets je zo door naar het Cultuurpodium de Groen Engel. Waar je van een goede mix muziek en theater kan genieten. Iets buiten de stad ligt het Speelbos Herperduin, waar de kinderen zich even kunnen laten gaan. In en rond de stad worden regelmatig natuur fietstochten georganiseerd door het IVN. Zo krijg je net wat meer informatie bij de omgeving en stad. Wat ook super interessant kan zijn is de Molenfietstocht door de gemeente Oss. Zo kan je alle molens binnen de gemeente bewonderen. Oss is niet de enige stad in deze ranking die Brabant vertegenwoordigd, Den Bosch(7) en Roosendaal(9) doen ook mee.

 

2 : Apeldoorn – 2,89 m fietspad per inwoner

Apeldoorn krijgt een verdiende tweede plaats met maar liefst 466 km gemarkeerde fietspaden in de stad. Je kan in deze stad een heerlijke combinatie maken van cultuur en natuur. Apeldoorn ligt aan de rand van de Veluwe, waar verschillende fietsroutes doorheen lopen. Bijvoorbeeld de Oranje route, die je ook meeneemt door het centrum van Apeldoorn en langs Paleis het Loo. Of stop tijdens je fietstocht bij de Apenheul aan de oostkant van de stad. Wil je meer informatie tijdens het fietsen? Dan kan je met de fietsgilde mee op pad!

 

3: Leeuwarden – 2,44 m fietspad per inwoner

Leeuwarden heeft een prachtige historische binnenstad. Op de fiets kan je deze super ontdekken. Fiets bijvoorbeeld langs het paleis het Princessehof en het Stadhouderlijk Hof. Op de stadsgracht kom je bij veel kleine winkelstraatjes uit, waar je even kan afstappen om ergens binnen te kijken. In totaal telt Leeuwarden 223 km aan fietsstroken. De nummer drie uit deze lijst wil zich graag nog verder ontwikkelen. Het College van Leeuwarden is van plan om het fietsnetwerk nog robuuster te maken door snelfietswegen aan te leggen naar omliggende steden.

Bicicletta_1_credit_Holidu-1

Geparkeerde fiets

 

4: Deventer – 2,39 m fietspad per inwoner

In Deventer fiets je een heerlijk lang stuk langs de IJssel. Nadat je uitgewaaid bent langs het water sla je af richting de binnenstad. Bij de Lebuinuskerk moet je zeker een stop maken om deze te bewonderen, ook van binnen. De Brink is hier niet ver vandaan, een groot plein waar genoeg te zien is. Zoek een plekje op het terras voor een hapje of drankje. Er is nog veel meer wat je in deze stad kan ondernemen, maar wil je wat meer achtergrondinformatie dan is ook hier de fietsgilde erg actief. Zo ontdek je meer op de fiets van de omgeving. In totaal telt Deventer 232 km fietspad. Geen wonder dat er ook zoveel fietsevenementen georganiseerd worden in en rond de stad. Bijvoorbeeld Fietstival Deventer of de Ronde van Vedett.

 

5: Amstelveen – 2,14 m fietspad per inwoner

Op nummer 5 staat Amstelveen, met een totaal van 171 km fietspad. Veel fietspaden vind je hier in het centrum, maar lopen ook door naar het Amsterdamse Bos. Een fietsuitje door Amstelveen: Aan de Oostkant van de stad, tien minuten van het stadshart ligt kinderboerderij Elsenhove. Hierna zak je iets meer af naar het zuiden en kan je een stop maken om de Wijngaard Amsteltuin te bezoeken. Vervolgens, zo’n 20 minuutjes fietsen vanaf het stadshart richting het zuiden, kom je de super schattige kaasboerderij Clara Maria tegen. Genoeg te zien tijdens een heerlijk dagje Amstelveen.

Top-10-Steden-in-NL

Top tien beste fietssteden in Nederland

Onderzoeksmethode

Deze ranking is samengesteld op basis van gegevens uit Open Street Maps van mei 2019, rekening houdend met de 37 grootste steden van Nederland (inwoneraantal boven 75.000). Het totale aantal kilometers van elke fietsstrook die als zodanig op het platform is gelabeld, is berekend, waarbij de subcategorieën die bij een handmatige controle ongeldige resultaten hebben opgeleverd, zijn uitgefilterd. Alleen fietspaden/stroken die zich binnen de lijnen van de stad bevinden, zoals deze op het platform getekend is, zijn in aanmerking gekomen. Alle resultaten per stad zijn bij elkaar opgeteld en de verhouding in meters per inwoner is berekend. Steden met minder dan 75.000 inwoners en gewone wegen zonder speciale markeringen zijn buiten beschouwing gelaten. Straten of wegen waar aan beide zijden een fietsstrook of fietspad is aangelegd zijn afzonderlijk meegeteld.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

De 10 mooiste bibliotheken van Europa

Reizen & Lifestyle

Holidu presenteert: de fitste steden van Nederland

Reizen & Lifestyle

Steden met de meeste vitamine G(roen)

Reizen & Lifestyle

Tien verstopte parels die je alleen per boot kan bereiken

Reizen & Lifestyle

Indoor avonturen voor thuisblijvers

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.