Vakantieverhuur in Italië: Belasting op vakantiewoningen in Italië
Complete gids over belastingen op inkomsten uit de vakantieverhuur in Italië

Juni 2025
Verhuur je een vakantiehuis in Italië? Dan moet je jouw gegenereerde inkomsten uit deze activiteit aangeven bij de Italiaanse belastingdienst. Net als bij andere inkomsten zijn ook de opbrengsten uit vakantiewoningen onderworpen aan belasting. Hier lees je hoeveel belasting je betaalt voor kortetermijnverhuur en welke regimes het meest voordelig zijn voor het verhuren van een vakantieappartement.
Belasting op vakantiewoningen zonder btw-nummer
Als je af en toe verhuurt, kun je de activiteit van het verhuren van een vakantiewoning uitoefenen zonder dat je een btw-nummer hoeft te openen. In dit geval heb je twee keuzes, namelijk:
- De ‘cedolare secca’ toepassen.
- De inkomsten uit vakantiewoningen onderwerpen aan de IRPEF (Italiaanse personenbelasting) die met andere inkomsten is opgebouwd.
Hoe werkt de ‘cedolare secca’?
De ‘cedolare secca’ houdt in dat je het totale bedrag uit de verhuur van de vakantiewoning aangeeft en 21% belasting over het totaalbedrag betaalt. Om gebruik te maken van het ‘cedolare secca’ regime moet je aan een aantal eisen voldoen:
- Het huurcontract mag maximaal één maand duren en moet worden afgesloten tussen natuurlijke personen.
- Je mag de gast geen diensten aanbieden die niet strikt verband houden met het verblijf, zoals het leveren van beddengoed, nutsvoorzieningen en het schoonmaken van de ruimtes. Extra diensten, waaronder maaltijden of het ter beschikking stellen van een gids of een voertuig, zouden je niet in staat stellen om onder het kortetermijnverhuurregime te vallen en dus geen gebruik te kunnen maken van de ‘cedolare secca’.
- Je moet afzien van belastingaftrek voor de gemaakte kosten voor het beheer van de vakantiewoning.
- Je mag uitsluitend onroerend goed verhuren als vakantiewoning dat deel uitmaakt van de kadastrale categorieën A/1 tot en met A/11, met de enige uitzondering van categorie A/10.
- Je mag maximaal vier appartementen per jaar verhuren: anders is het verplicht om een btw-nummer te openen.
Hoe werkt het gewone regime?
Wat de tweede oplossing betreft, moet je de inkomsten uit de kortetermijnverhuur optellen bij de inkomsten uit je eventuele andere beroepsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld je pensioen of salaris. In dit geval varieert het toe te passen tarief voor het berekenen van de belasting op de opbrengsten van de vakantiewoning op basis van de IRPEF-schijven. De belastingen worden berekend over 95% van de aangegeven bedragen voor de verhuur van het vakantieappartement. Het voordeel van het gewone regime is de mogelijkheid om bepaalde kosten af te trekken: momenteel zijn alleen de kosten met betrekking tot de renovatie van het onroerend goed toegestaan, dus kosten voor reclame of het schoonmaken van het appartement vallen hier niet onder. Als de betaling door de klant via een tussenpersoon plaatsvindt, moet deze laatste 21% bronbelasting inhouden.
Hoe minder belasting betalen op korte termijn verhuur?
Het fiscale regime moet worden gekozen op basis van de inkomsten die je hebt gegenereerd met andere activiteiten. Je kunt dit bepalen bij de belastingaangifte. Als je de woning niet wilt renoveren en over andere inkomsten beschikt, is het zeker voordelig om voor de ‘cedolare secca’ te kiezen, wat de eenvoudigst te beheren belasting op korte termijn verhuur is.
Belasting en belastingaftrek voor toeristische verhuur met btw-nummer
Als je professioneel actief bent in de sector van vakantiewoningen of als je van plan bent om in één jaar meer dan vier appartementen te verhuren, moet je noodzakelijkerwijs een btw-nummer openen. In dit geval zijn er twee opties:
- Forfaitair regime.
- Gewoon regime.
Hoeveel belasting betaal je voor een vakantiewoning met het forfaitair regime?
Als je gebruik maakt van het forfaitaire regime, betaal je 15% belasting over het totale gefactureerde bedrag gedurende het jaar. Als je onder het startersprogramma valt, kun je de eerste vijf jaar profiteren van het verlaagde tarief van 5%. De begrotingswet van 2023 heeft het forfaitaire regime uitgebreid tot een maximum van 85.000 euro per jaar, met de mogelijkheid om van het regime te profiteren, zelfs als je in het kalenderjaar boven de 85.000 euro uitkomt, maar binnen de 100.000 euro blijft. Boven de 100.000 euro ga je over naar het gewone regime. Het forfaitaire regime stelt je in staat om de aftrekbare kosten te vereenvoudigen: het is niet nodig om afzonderlijk de gemaakte kosten voor het beheer van de activiteit te documenteren.
Wat zijn de voordelen van het gewone regime?
Mocht je niet in aanmerking komen voor het forfaitaire regime of het niet voordelig vinden, dan is het gewone regime de andere oplossing om belasting te betalen over de vakantiewoning. In dit geval wordt het IRPEF-tarievensysteem toegepast, waarbij de tarieven variëren van minimaal 23% tot maximaal 43%, berekend op basis van het inkomen. De inkomensvorming is anders dan bij het forfaitaire regime. Het inkomen wordt namelijk verkregen uit het verschil tussen de ontvangen bedragen uit de kortetermijnverhuuractiviteit en de kosten die zijn gemaakt voor de uitvoering van die activiteit. Het verkregen verschil vertegenwoordigt dus de belastbare grondslag waarover het toe te passen IRPEF-tarief wordt berekend. De certificering van de bedrijfskosten is van fundamenteel belang in het geval van het gewone regime, dus je moet een volledige documentatie van alle gemaakte kosten bijhouden.
De aftrekbare kosten voor vakantiewoningen
Er zijn verschillende soorten kosten die je kunt aftrekken voor de btw voor het beheer van je appartement. Hier zijn de belangrijkste posten die je kunt aftrekken, van nutsvoorzieningen tot kosten voor het adverteren van de vakantiewoning:
- De nutsvoorzieningen: wanneer je een vakantiewoning verhuurt, is het door de klant betaalde bedrag inclusief de kosten voor gas, elektriciteit en telefoondiensten. Voor kortetermijnverhuur zijn dit aftrekbare kosten, aangezien ze noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de activiteit.
- De advertentiekosten: het beheren van een vakantiewoning brengt kosten met zich mee om het appartement zichtbaar te maken. Onder deze kosten vallen de commissies die door vakantieverhuurportalen worden toegepast of de kosten die voortvloeien uit de realisatie van je website voor vakantieverhuur.
- De inrichting: het comfortabel, gastvrij en compleet maken van de vakantiewoning is zeker een doorslaggevende factor voor succes in je activiteit. Juist om deze reden vallen alle kosten die zijn gemaakt voor de verbetering van de accommodatie en het onderhoud ervan onder de aftrekbare kosten. Tot de kosten die je kunt aftrekken behoren die voor de aanschaf van nieuwe meubels, huishoudelijke apparaten en alles wat bijdraagt aan de verbetering van de algehele kwaliteit van de vakantiewoning.
- De schoonmaakkosten: op het gebied van gastvrijheid en comfort is het onmogelijk om de schoonmaak van het appartement niet te noemen. Als je niet persoonlijk kunt zorgen voor de hygiëne van de kamers, gemeenschappelijke ruimtes en bijgebouwen, kun je alle gedocumenteerde kosten die je hebt gemaakt voor de schoonmaak van de vakantiewoning aftrekken voor de btw.