Hoe je een website maakt voor je vakantieverhuur

Leer wat je moet weten om je eigen website te maken en jouw vakantiehuis te promoten

magazine_image

Juni 2025

Als je puur afhankelijk bent van vakantieverhuurportalen voor zaken, mis je misschien een kans. Een website is een essentieel hulpmiddel – het stelt je niet alleen in staat om je vakantiehuis op je eigen voorwaarden te adverteren, maar het helpt ook om je bedrijf professioneler te laten lijken. Hier zijn alle stappen die je moet volgen om je eigen vakantieverhuurwebsite op te zetten.

Mijn vakantiehuis verhuren: de eerste stappen naar je website

Voordat je een vakantieverhuurwebsite kunt maken, moet je een domeinnaam kiezen. Dit is je digitale adres en verschijnt in de URL-balk bovenaan het scherm. Onthoud dat gasten de domeinnaam moeten typen, dus deze mag niet te lang zijn of speciale tekens bevatten. Het helpt ook om een naam te kiezen die gemakkelijk te spellen is. Proberen te herinneren of je domein greenwoodcottage of green-wood-cottage is, kan ertoe leiden dat gasten hun interesse verliezen en een woning met een gemakkelijkere URL kiezen.

Er zijn veel tools op internet waarmee je kunt controleren of een domeinnaam beschikbaar is. De prijzen van domeinnamen variëren, vaak afhankelijk van de suffix die je kiest. ‘.com’ is bijvoorbeeld meestal aanzienlijk duurder dan iets als ‘.xyz’. Aan de andere kant geef je er misschien de voorkeur aan om meer te betalen voor een ‘.com’ of ‘.nl’ domeinnaam, omdat dit professioneler kan overkomen.

Hoe je een website maakt met WordPress

Er zijn veel tools beschikbaar voor het maken van je website, maar een van de gemakkelijkste is WordPress, een populair blogplatform. Het beste van alles is dat je niets van HTML hoeft te weten om een vakantieverhuurwebsite met WordPress te maken. Het wordt geleverd met een overvloed aan sjablonen die je kunt gebruiken als je wilt, maar als je liever je eigen sjabloon maakt, zijn daar ook tal van opties voor.

Je hoeft WordPress niet te gebruiken voor vakantieverhuur, maar het is niet voor niets het populairste websitebouwprogramma geworden. Als je nog nooit eerder een website hebt geprobeerd te maken, raden we je ten zeerste aan hier te beginnen. Als je in de toekomst merkt dat het niet bij je past, kun je altijd een andere tool proberen.

Je vakantieverhuurwebsite ontwerpen

Begin met het bekijken van websites van andere vakantiehuizen. Kijk niet alleen naar de homepage. Je wilt de sites grondig verkennen, rondklikken om te zien hoe gemakkelijk ze te gebruiken zijn en ideeën opdoen voor je eigen website.

Denk na over hoeveel pagina’s je nodig hebt en zorg ervoor dat ze allemaal op een ordelijke, logische manier met elkaar zijn verbonden. Potentiële gasten die op je site terechtkomen, moeten een duidelijk, eenvoudig pad hebben om door te klikken, van de homepage naar de boekingspagina. Niemand wil tijd verspillen met het zoeken naar verborgen links!

Trends in websites veranderen van tijd tot tijd, dus zorg ervoor dat de jouwe er up-to-date uitziet voor de huidige markt. Een vakantieverhuurwebsite die vastzit in het midden van de jaren 2010 zal potentiële gasten niet imponeren, en het kan zelfs impliceren dat je woning even verouderd is. Zorg ervoor dat het kleurenschema en het ontwerp passen bij je vakantieverhuurmerk. Als je bijvoorbeeld een gezinsvriendelijke woning hebt, wil je misschien heldere en vrolijke kleuren gebruiken. Diezelfde kleuren zouden echter behoorlijk misplaatst zijn als je je richt op stellen die een romantisch uitje zoeken.

getty-images-e130YZwkJMo-unsplash

Inhoud maken voor je vakantieverhuurwebsite

Voordat je begint met het schrijven van content voor je site, is het belangrijk dat je een goed idee hebt van je eigen merkidentiteit. Alles op je website, van het logo en kleurenschema tot de inhoud van de tekst, moet samenwerken om een soepel en samenhangend merk te creëren. Als je dat nog niet hebt overwogen, stop dan en bedenk de boodschap die je wilt overbrengen voordat je verdergaat.

Maak een lijst van pagina’s die je nodig hebt op je website. Deze kunnen omvatten:

  • Een landingspagina met basisinformatie
  • Een boekingspagina
  • Een pagina met je algemene voorwaarden
  • Een pagina die focust op belangrijke onderdelen van je woning, zoals het aantal slaapkamers
  • Een pagina met routebeschrijvingen naar de woning, inclusief rij- en parkeeradvies, evenals openbaarvervoersverbindingen

Het is ook een goed idee om een blog voor je vakantieverhuurwebsite te maken. Je kunt handige informatie plaatsen over de lokale omgeving, aankomende evenementen, restaurantaanbevelingen, tips voor uitstapjes, enzovoort. Update het regelmatig om je website fris te houden – en vergeet niet veel foto’s toe te voegen om gasten aan te trekken.

Je vakantieverhuurpagina optimaliseren voor SEO

Vraag je je af waarom je geen hits krijgt op je website? Misschien is het tijd om na te denken over zoekmachineoptimalisatie of SEO. Dit bepaalt in wezen hoe hoog je site zal scoren op Google. Hoe hoger je scoort, hoe groter de kans dat potentiële gasten op de link klikken en je vakantieappartement huren.

Om je SEO-score te verhogen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste trefwoorden op je website gebruikt. Je kunt ze echter niet zomaar blindelings invoegen, aangezien het algoritme van Google zeer geavanceerd is en inhoud van lage kwaliteit kan identificeren. Dit is nog een reden waarom een blog een goed idee is. Potentiële gasten zoeken misschien naar iets heel specifieks – bijvoorbeeld dagjes uit met kinderen in Canterbury – en als je website toevallig de perfecte pagina voor hen heeft, zal deze hoog verschijnen in de zoekresultaten van Google.

Om te zien hoe goed je website presteert, kun je de gegevens op je WordPress-dashboard controleren. Je krijgt ook een idee van de trefwoorden die verkeer naar je website leiden en op welke pagina gasten als eerste terechtkomen, wat je kan helpen optimaliseren voor de toekomst.

Hoe je een boekingsplatform en betalingssysteem maakt

Als je WordPress gebruikt, moet je een plug-in downloaden om een boekingssysteem op je website te integreren. Een geautomatiseerd boekingssysteem is een geweldig idee. Sommige gasten worden misschien afgeschrikt door het idee om je een e-mail te sturen in plaats van gewoon een eenvoudig formulier te gebruiken.

Je wilt ook een betalingssysteem aan je site toevoegen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door een bekende en breed vertrouwde tool zoals PayPal te gebruiken. Eerst moet je een zakelijk account aanmaken bij PayPal. Daarna kun je betalingsformulieren maken die het gasten gemakkelijk maken om je hun aanbetaling of boekingskosten te sturen.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar zodra je begint, is het opzetten van een website eigenlijk vrij eenvoudig – en het is een van de beste tools die er zijn als je een succesvol vakantieverhuurbedrijf wilt.

Meer artikelen in deze categorie:

Gastheren

Jouw vakantiehuis voorbereiden op het tulpenseizoen

Gastheren

Hoe je meer herhaalboekingen krijgt

Gastheren

Directe boekingen voor vakantiewoningen: Alles wat een host moet weten

Gastheren

Alles over het Star Host-programma van Holidu

Gastheren

Essentiële veiligheidsnormen voor zwembaden van vakantiewoningen

Gastheren

Hoe schade te claimen op Booking.com

Ontvang altijd de laatste reistips, last-minute kortingen en andere onverslaanbare aanbiedingen voor vakantiehuizen.
Door op "Abonneren" te klikken, geef ik toestemming aan de Holidu Groep (Holidu GmbH en Holidu Hosts GmbH) om mij de hierboven genoemde inhoud per e-mail toe te sturen. Hiervoor geef ik ook toestemming aan de Holidu Groep om mijn e-mail openings- en klikgegevens te analyseren en om de communicatie-inhoud af te stemmen op mijn interesses. Ik kan de gegeven toestemming te allen tijde met werking voor de toekomst intrekken. Voor meer informatie kunt u ons Algemene voorwaarden en Privacybeleid raadplegen.