De waterprijsindex

Water-Header-19

Bij Holidu denken we voortdurend na over hoe eventuele lokale kosten de keuzes van onze reizigers beïnvloeden. Daarom zochten we onlangs naar manieren om de dagelijkse uitgaven te meten waarmee toeristen te maken krijgen wanneer ze een nieuwe stad bezoeken. We besloten onze focus te beperken tot de meest essentiële behoefte: water.

 

We verzamelden de prijs van zowel kraanwater als gebotteld water in meer dan 100 steden over de hele wereld, waarna op basis van deze gegevens de gemiddelde kosten voor beide op elke locatie werden berekend. De steden werden niet alleen geselecteerd op basis van hun populariteit als toeristische bestemmingen, maar ook als plaatsen met een verhoogd risico op waterschaarste, om reizigers ook te informeren over eventuele beperkingen waar ze mee te maken kunnen krijgen. Voor elke stad hebben we een categorie opgenomen die het niveau van waterstress aangeeft.

Om te beginnen keken we naar de kwaliteit van het leidingwater en dan met name om te laten zien of en waar het water veilig was om te drinken. Vervolgens keken we naar de maandelijkse verbruikskosten* van kraanwater in elke stad, aan de hand waarvan we vervolgens de procentuele afwijking van de mediaanprijs voor alle steden in de lijst konden berekenen. De resultaten laten zien hoeveel meer of minder de burgers in elke metropool voor hun kraanwater betalen in vergelijking met de rest van de wereld.

Voor het tweede deel van de studie hebben wij onze aandacht gericht op gebotteld water. Ondanks de negatieve effecten op het milieu is gebotteld water de laatste decennia in veel steden een alomtegenwoordig verschijnsel geworden, waarbij de prijzen van plaats tot plaats of van merk tot merk sterk uiteenlopen.

Om te bepalen hoeveel dit precies verschilt, hebben we de prijs bepaald van een typische betaalbare fles water die een toerist in een supermarkt kan kopen. We hebben het nog verder uitgesplitst door te kijken naar de gemiddelde prijs per fles van drie van de meest voorkomende watermerken – Evian, Perrier/Nestlé en het lokale Coca Cola-merk water in elke stad. Ten slotte konden we het gemiddelde nemen van de kosten van al deze verschillende merken om te zien welke steden het duurste en goedkoopste gebotteld water hebben, waarbij wederom de procentuele afwijking van de mediane prijs in de index werd berekend.

De uiteindelijke index schetst een beeld van hoe de prijs van water wereldwijd varieert, en geeft tevens een overzicht van de verschillen in lokale kosten voor kraanwater en waterstressniveaus die over de hele wereld worden aangetroffen.

*Het mondiale gemiddelde waterverbruik per persoon per maand is 15 kubieke vierkante meter (m³).

Instructies voor journalisten

De index wordt standaard gerangschikt aan de hand van de laatste kolom, waarin de gemiddelde afwijking in prijs voor gebotteld water in elke stad wordt weergegeven, gerangschikt van hoogste naar laagste. Elke afzonderlijke kolom kan worden gefilterd en de volledige methodologie waarin wordt uitgelegd hoe elke factor is geëvalueerd, wordt weergegeven onder de tabel.

Internationale resultaten

Cities-Top-5-NL2
Water-Index-Infographic-NL1

METHODOLOGIE

De prijsindex voor water vergelijkt en analyseert de kosten van kraanwater en gebotteld water in 120 steden over de hele wereld, en toont de werkelijke gemiddelde kosten voor consumptie, alsmede de percentuele afwijking van de mediaanprijs in elke locatie.

Selectie van steden

De steden werden geselecteerd op basis van hun populariteit als toeristische bestemmingen, waarbij er op werd toegezien dat locaties met een verhoogd risico op waterschaarste werden opgenomen. Een groot aantal grootstedelijke gebieden die voor analyse werden geselecteerd, werden ontleend aan de belangrijke publicaties ‘Ranking Port Cities with High Exposure and Vulnerability to Climate Extremes’ van de OECD (2008) en de ‘Sustainable Cities Water Index’ (Arcadis 2016). Aanvullend onderzoek naar mediaberichten over watertekorten werd gebruikt om locaties te vinden die niet in deze publicaties aan bod kwamen.

Voor elke stad werd in de tabel een waterstress-categorie opgenomen, die de verhouding weergeeft tussen het totale waterverbruik en de watervoorziening. Hogere waarden duiden op meer concurrentie tussen gebruikers (Bron: WRI Aqueduct 2019).

Factoren

De index is verdeeld in twee secties met meerdere factoren die de kosten voor kraanwater en gebotteld water in elke stad meten:

Kraanwater:

  • Kwaliteit kraanwater (Score)
  • Prijs leidingwater (EUR/m³) tot 15 m³ per maand
  • Prijs leidingwater (percentuele afwijking van de mediaan)

Gebotteld water:

  • Prijs (EUR) voor een doorsnee betaalbaar flesje van 500 ml
  • Prijs (EUR) voor Evian 500 ml
  • Prijs (EUR) voor Perrier / Nestlé 500 ml
  • Prijs (EUR) voor het plaatselijke Coca Cola-merk 500 ml
  • Prijs voor gebotteld water (gemiddelde percentuele afwijking van de mediaan)

Berekening van de prijsafwijkingen

Om de prijzen enige relatieve context te geven, wordt voor zowel kraanwater als flessenwater de percentuele afwijking van de prijzen ten opzichte van de mediaanprijs (het exacte middelpunt) van de dataset vermeld. De afwijking van de mediaan wordt berekend met de volgende formule :

Screenshot-2021-03-17-at-09.56.28

Voor “Prijs voor kraanwater (percentuele afwijking van de mediaan)” werd de prijsafwijking berekend aan de hand van één enkele factor.

“Prijs voor gebotteld water (gemiddelde percentuele afwijking van de mediaan)” geeft het gemiddelde percentage weer van alle prijsafwijkingen die voor alle verschillende gebotteld water zijn berekend.Voor “Prijs voor kraanwater (percentuele afwijking van de mediaan)” werd de prijsafwijking berekend aan de hand van één enkele factor.

“Prijs voor gebotteld water (gemiddelde percentuele afwijking van de mediaan)” geeft het gemiddelde percentage weer van alle prijsafwijkingen die voor alle verschillende gebotteld water zijn berekend.

KRAANWATER

Kwaliteit van het kraanwater (Score)

Deze score betreft de kwaliteit van het drinkwater met betrekking tot veiligheid en publieke perceptie. De veiligheidsindicatoren omvatten gegevens over ‘WAter, Sanitatie en Hygiëne’ (WASH) van internationale waarnemers zoals UNICEF, die de nationale dekking van toegang tot water dat “”vrij van verontreiniging”” is analyseren. Andere veiligheidsindicatoren van de Wereldgezondheidsorganisatie geven nationale scores voor waterveiligheid op basis van zogenaamde DALY’s (levensjaren gecorrigeerd voor beperkingen die verloren gaan per 100.000 personen) als gevolg van blootstelling aan onveilig drinkwater. Daarnaast werden gegevens over de publieke lokale perceptie van de waterkwaliteit verzameld door middel van zelfgerapporteerde enquêteresultaten over de perceptie van verontreiniging.

De eindscore is een combinatie van de volgende indicatoren:

  • De 2020-meting van de Environmental Performance Index (EPI), een milieuprestatie-index voor ‘onveilig drinkwater’ (op landenniveau).
  • Data uit het ‘Joint Monitoring Programme for Water Supply, Sanitation and Hygiene’ (JMP) van de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF over de ‘Basic and Safely managed Drinking Water Coverage’ (Dekking van veilig drinkwater ten behoeve van de basisbehoeften). Voor ‘percentage van de bevolking dat verbeterde watervoorzieningen gebruikt’ en ‘vrij van verontreiniging’ werden waarden uit 2017 genomen. Waar mogelijk, werden cijfers genomen voor ‘stedelijke gebieden’, zo niet, werden ‘nationale’ cijfers gebruikt (op landenniveau).
  • Numbeo Pollution Index voor drinkwatervervuiling en ontoegankelijkheidsindicatoren (op stadsniveau).

Bronnen: The Yale Center for Environmental Law & Policy ‘2020 Environmental Performance Index’ (EPI), Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF’s ‘Joint Monitoring Programme for Water Supply, Sanitation and Hygiene’ (JMP), Numbeo.

Prijs voor kraanwater (EUR/m³) tot 15 m³ per maand

De factor geeft de factureringsprijs per maand weer voor 1 m³ leidingwater, gebaseerd op het meest recente effectieve tarief uit de database van ‘The International Benchmarking Network for Water and Sanitation Utilities’ (IBNET). Elke stad wordt vertegenwoordigd door één nutsbedrijf en hun respectievelijke tarieven. Een lijst van de steden en hun nutsbedrijven kan op verzoek worden verstrekt.

Om de maandelijkse prijs/m³ te berekenen, werden de volgende parameters gebruikt:

  • Type dienst: Alleen water, of water en afvalwater waarbij voor beide dezelfde prijs geldt.
  • Laatst beschikbare watertarief (gebaseerd op een verbruik tot 15 m³ water per maand).
  • Bijkomende maandelijkse servicekosten waar van toepassing.
  • BTW waar van toepassing.

Bron: IBNET.

Prijs voor kraanwater (percentuele afwijking van de mediaan)

Dit betrof de percentuele afwijking van de prijs van kraanwater van het absolute middelpunt van de dataset, zoals eerder beschreven onder “Berekening van de prijsafwijkingen”. Deze factor geeft aan hoeveel meer of minder de burgers in elke stad voor leidingwater betalen in vergelijking met de mediaanprijs in de index.

GEBOTTELD WATER

In dit onderdeel werd de prijs vergeleken van gebotteld water van maximaal twee verschillende supermarktverkooppunten in elke stad. De supermarkten werden gekozen op basis van hun marktaandeel en de online beschikbaarheid van hun prijzen, met de intentie om een steekproef van representatieve, plaatselijke supermarkten samen te stellen. In zeldzame gevallen werden speciale verkooppunten voor dranken of supermarkten die alleen online beschikbaar waren, in aanmerking genomen om de steekproeven te vervolledigen.

Voor al het gebotteld water werd de volle prijs genomen zonder korting. De flesgrootte voor elk profiel werd gestandaardiseerd op 500 ml om de vergelijkbaarheid te waarborgen. Indien deze specifieke maat niet bestond, werd de flesgrootte gekozen die het dichtst bij dit profiel lag (bijv. 330 ml, of 750 ml). De prijzen werden verzameld tussen januari en februari 2021.

Volledige details over de namen van de supermarkten en/of waterprofielen zijn op verzoek verkrijgbaar.

Prijs (EUR) voor een doorsnee betaalbaar flesje van 500 ml

Dit betrof de kosten van een doorsnee, betaalbaar geprijsde fles plat water van 500 ml, gekocht in een supermarkt in elke stad. Doorsnee werd gedefinieerd als het merk met de meeste beschikbare varianten in supermarkten op elke locatie.

Prijs (EUR) voor Evian 500 ml

Dit betrof de gemiddelde prijs van een 500 ml fles plat water van het merk Evian in elke stad.

Prijs (EUR) voor Perrier / Nestlé 500 ml

Dit is de gemiddelde kostprijs van een fles van 500 ml bruisend water van het merk Perrier in elke stad. In zeldzame gevallen waarin Perrier in een bepaalde plaats niet beschikbaar was, werd in de plaats daarvan San Pellegrino (ook een merk van Nestlé) gekozen.

Prijs (EUR) voor het plaatselijke Coca Cola-merk 500 ml

Dit is de gemiddelde kostprijs van een flesje plat water van 500 ml van het plaatselijke merk van het Coca-Cola-concern dat in elke stad aanwezig is (bijv. Chaudfontaine).

Prijs voor gebotteld water (gemiddelde percentuele afwijking van de mediaan)

Dit betrof de gemiddelde percentuele afwijking van de prijs van gebotteld water ten opzichte van het absolute middelpunt van de dataset, zoals al eerder beschreven onder ‘Berekening van de prijsafwijkingen’. Deze factor geeft aan hoeveel meer of minder mensen in elke stad betalen voor gebotteld water in vergelijking met de mediaanprijs in de index.

De gemiddelde prijsafwijking is gebaseerd op de prijsafwijkingen voor alle categorieën gebotteld water (“Doorsnee”, “Perrier”, “Evian”, “Lokaal merk van Coca Cola”), alsmede de aanvullende profielen “meest betaalbaar” en “Lokaal merk van Pepsi-Cola”.

De wisselkoers is bepaald op basis van het gemiddelde van de omrekeningskoersen tussen 08-01-2021 en 08-02-2021.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse wandelroutes waar je tot rust komt

Reizen & Lifestyle

De 10 mooiste bibliotheken van Europa

Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland 2022

Reizen & Lifestyle

Holidu presenteert: de fitste steden van Nederland

Reizen & Lifestyle

Steden met de meeste vitamine G(roen)

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.