Vakantieverhuur in Frankrijk: De wet voor gegevensbescherming navolgen

Wat verhuurders van vakantiewoningen moeten weten

magazine_image
  • Wat is de regelgeving rondom gegevensbescherming in Frankrijk ?
    • De verschillende wetten en vereisten voor gegevensbescherming in Frankrijk
  • Hoe kan jij als host de gegevens van je gasten beschermen?
    • Effectief privacybeleid
    • Maatregels voor databescherming
    • Ervoor zorgen dat je voldoet aan alle vereisten

Juni 2025

Verhuur je een vakantiewoning in Frankrijk? Dan zijn er een aantal wettelijke vereisten die je moet volgen, zoals een vergunning verkrijgen, je inkomsten aangeven en ook de gegevens van je gasten beschermen. Dit artikel doet alle details over gegevensbescherming in Frankrijk uit de doeken, zodat je op dit vlak helemaal in orde bent en geen onnodige boetes oploopt.

Wat is de regelgeving inzake gegevensbescherming in Frankrijk?

De verschillende reglementen betreffende gegevensbescherming

Er zijn voornamelijk twee wetten die elkaar aanvullen en de persoonlijke gegevens van gebruikers beschermen. Dit zijn de Wet op de informatietechnologie en vrijheden (LIL) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De Wet op de informatietechnologie en vrijheden dateert van 6 januari 1978. Deze wet is gericht op de bescherming van persoonlijke gegevens in Frankrijk. De Nationale Commissie voor informatietechnologie en vrijheden (CNIL) is verantwoordelijk voor de handhaving ervan. Ze erkent met name verschillende rechten voor gebruikers:

  • het recht op informatie;
  • het recht op inzage;
  • het recht op rectificatie;
  • het recht van bezwaar.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, die op 25 mei 2018 van kracht werd, regelt de verwerking van gegevens in Europa. Deze vult de Franse Wet op de informatietechnologie en vrijheden van 1978 aan. Laatstgenoemde werd op 20 juni 2018 gewijzigd door de wet op de bescherming van persoonlijke gegevens in Frankrijk.

De AVG is ontworpen met als doel:

  • de rechten van personen te vergroten;
  • de rechten en plichten te specificeren van degenen die persoonlijke gegevens ontvangen en verwerken;
  • de samenwerking tussen de verschillende beveiligingsdiensten voor gegevensbescherming te versterken, waardoor meer vertrouwen bij gebruikers wordt gewekt.

Zijn vakantiehuizen onderworpen aan de regelgeving?

Zodra ze hun accommodatie aanbieden als seizoensverhuur voor Frankrijk of voor Europa, verzamelen en bewaren eigenaars gevoelige en persoonlijke informatie over hun huurders. Het gaat dan meestal om hun burgerlijke staat, telefoonnummer, digitale en postadressen, en hun betalingsinformatie.

Het kan echter ook gaan om indirecte identificatiegegevens, zoals een pseudoniem, gebruikersnummer of IP-adres. Als verhuurder ben jij dus verantwoordelijk voor deze gegevens en moet je voldoen aan de geldende regelgeving in zowel Frankrijk als Europa.

Protection des données en France

Hoe moeten eigenaars van vakantiewoningen voldoen aan de AVG en de Wet op de informatietechnologie en vrijheden?

Om te voldoen aan de AVG en de LIL, moeten eigenaars die besluiten hun woning aan te bieden voor seizoensverhuur verschillende vraagstukken overwegen: het verzamelen, verwerken, opslaan en beschermen van de persoonlijke gegevens van hun huurders.

Als particulier, als je een vakantiehuis of een vakantieappartement wilt verhuren op een verhuurportaal zoals Holidu, worden je een e-mailadres, een pseudoniem of je namen en voornamen gevraagd om je te registreren. Naast de gegevens van de verhuurders van de vakantiewoning, vraagt het platform ook om die van de huurders. Het is dus van essentieel belang om, al vanaf de homepage van de site, de gebruiker te informeren over deze verzameling en zijn toestemming te verkrijgen.

Het is ook belangrijk om de gegevens veilig op te slaan, zowel voor de verhuursite als voor de eigenaar. Uiteraard moet laatstgenoemde de vertrouwelijkheid en de rechten van de klanten kunnen garanderen. Bovendien moeten alle stappen van een verhuur worden beschermd om de huurder in staat te stellen het proces in alle vertrouwen uit te voeren. Ten slotte moet de verwerking van deze gegevens constant worden gecontroleerd.

Om gebruikers over deze verschillende stappen te informeren, moet een privacybeleid worden opgesteld en eenvoudig toegankelijk zijn op de verhuurwebsite of in het vakantieverhuurcontract. De persoon of dienst die verantwoordelijk is voor de gegevensbeveiliging identificeert zich duidelijk op dit document. Op de vakantieverhuurwebsite Holidu.com is al deze informatie beschikbaar en aangepast voor elke gebruiker.

Voldoen aan de regelgeving inzake gegevensverzameling en -bescherming in het vakantieverhuurproces

Hoe implementeer je een effectief privacybeleid?

Zorg er bij het opstellen van je privacybeleid voor dat het duidelijk, begrijpelijk en toegankelijk is. Hoe preciezer en beknopter de tekst is, hoe transparanter deze is voor gebruikers. Ze kunnen instemmen met het verzamelen van hun gegevens, terwijl ze precies weten wat je van plan bent met die informatie te doen.

Definieer allereerst je doelen. Bedenk wat je wilt verduidelijken met je privacybeleid. Verplaats je in de huurder: wat zou je willen weten, waarover heb je geruststelling nodig?

Noteer vervolgens het type gegevens dat je gaat verzamelen en hoe je van plan bent deze te gebruiken. Aarzel niet om dit te specificeren wanneer je gevoelige en persoonlijke informatie vraagt. Op Holidu worden de volledige lijst met verzamelde gegevens en het doel van deze verzameling zeer nauwkeurig vermeld. Dit creëert een echt moreel vertrouwenscontract met de gebruiker.

Vermeld ten slotte wie toegang heeft tot de gegevens en hoe je deze gaat beschermen.

Hoe bescherm je de persoonsgegevens die door eigenaars worden verzameld?

Door alleen de gegevens te verzamelen die nodig zijn voor het beheer van de verhuur, beperk je de moeilijkheden met betrekking tot de verwerking ervan. Er kunnen echter verschillende strategieën worden geïmplementeerd om de veiligheid van de persoonlijke gegevens van gebruikers te garanderen.

Wees compromisloos met beveiligingssystemen, in elke fase van het verhuurproces:

  • bij het verzenden van inschrijvings- en reserveringsformulieren;
  • bij transacties via betalingsplatforms;
  • bij je uitwisselingen en communicatie met klanten via chatkanalen.

Kies een ultra-veilig gegevensopslagsysteem. De meeste privé- of cloudservers vereisen de aanmaak van complexe of door AI gegenereerde wachtwoorden. Beperk ook het delen van deze wachtwoorden. Hoe meer mensen toegang hebben tot de servers, hoe groter de risico’s op het lekken van gegevens toenemen.

Bovendien zijn inbraken en cyberaanvallen frequent. Bescherm jezelf tegen hacks. Wees op je hoede voor verkopers die je te verleidelijke diensten aanbieden.

Tenslotte, zelfs wanneer al deze maatregelen zijn genomen, blijf alert, voer updates uit wanneer nodig en voer regelmatig controles uit.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoet aan de regelgeving inzake gegevensbescherming?

Op de website van het Franse Ministerie van Economie, Financiën en Industriële en Digitale Soevereiniteit is een handleiding voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming beschikbaar. Je kunt ook de praktische AVG-gids downloaden, die een ware schat aan betrouwbare en effectieve tips bevat.

Daarnaast lanceerde de CNIL in 2019 een gratis online training voor professionals en functionarissen voor gegevensbescherming, om de AVG te ontdekken of beter te begrijpen.

Meer artikelen in deze categorie:

Gastheren

Jouw vakantiehuis voorbereiden op het tulpenseizoen

Gastheren

Hoe je meer herhaalboekingen krijgt

Gastheren

Directe boekingen voor vakantiewoningen: Alles wat een host moet weten

Gastheren

Alles over het Star Host-programma van Holidu

Gastheren

Essentiële veiligheidsnormen voor zwembaden van vakantiewoningen

Gastheren

Hoe schade te claimen op Booking.com

Ontvang altijd de laatste reistips, last-minute kortingen en andere onverslaanbare aanbiedingen voor vakantiehuizen.
Door op "Abonneren" te klikken, geef ik toestemming aan de Holidu Groep (Holidu GmbH en Holidu Hosts GmbH) om mij de hierboven genoemde inhoud per e-mail toe te sturen. Hiervoor geef ik ook toestemming aan de Holidu Groep om mijn e-mail openings- en klikgegevens te analyseren en om de communicatie-inhoud af te stemmen op mijn interesses. Ik kan de gegeven toestemming te allen tijde met werking voor de toekomst intrekken. Voor meer informatie kunt u ons Algemene voorwaarden en Privacybeleid raadplegen.