De beste steden voor vrouwen om alleen te reizen

Dé solo-reisindex voor vrouwen na een pandemie

magazine_image

Soloreizen voor vrouwen is een van de grootste trends van het afgelopen decennium: steeds meer vrouwen wagen de sprong en besluiten de wereld alleen te verkennen.

En waarom zouden ze dat niet doen? Alleen reizen kan verbazingwekkend bevrijdend zijn: je wordt gesterkt door de vrijheid die solo reizen biedt, elke medereiziger die je ontmoet wordt een vriend, je ervaart de cultuur intens, en je kunt verkennen waar je wilt zonder rekening te hoeven houden met de reislust van iemand anders dan die van jezelf. Maar waar kun je als vrouwelijke soloreiziger het beste naartoe? Dat is de grote vraag. 

73% van de alleen reizende vrouwen maakt zich zorgen over hun veiligheid, zo blijkt uit een onderzoek van Solo Female Travellers. En dit is een zorg die zich uitstrekt over de leeftijd van de reiziger, geografie en cultuur, dus het kiezen van de juiste bestemming is ongelofelijk belangrijk.

Bij Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, hebben we uitgezocht welke steden het veiligst zijn voor vrouwen die alleen reizen, door bestemmingen over de hele wereld te rangschikken op verschillende factoren die belangrijk zijn voor vrouwen die alleen reizen, zoals de veiligheid op straat en het criminaliteitsniveau, evenals de houding, cultuur en kosten voor het soloreizen in elke bestemming. 

Omdat de wereld anders is dan voor de pandemie, onderzoekt de index ook hoe er wordt omgegaan met Covid-19 in het land waar elke stad zich bevindt, en in hoeverre de criminaliteit de afgelopen drie jaar is toegenomen.

Lees hieronder verder om te zien welke steden in de wereld het veiligst zijn vrouwen die alleen reizen.

De veiligste steden ter wereld voor vrouwen om alleen te reizen

 

1. Montreal, Canada

 

Op de eerste plaats staat de op één na dichtstbevolkte stad van Canada, Montreal. Hoewel het zeker niet de goedkoopste stad is om te bezoeken – een appartement met één slaapkamer kost je ongeveer €29,68 per nacht, heeft de stad de kroon gestolen als de veiligste stad om als vrouwelijke reiziger alleen te bezoeken. 

Waarom? Montreal scoort hoog over de hele linie en in het bijzonder voor hoe helder het ‘s nachts is en hoe veilig vrouwen zich voelen als ze ‘s avonds alleen lopen. De stad staat op de 12e plaats van alle steden wat betreft het verlichtingsniveau, wat betekent dat veel straten ‘s nachts verlicht zijn en dus veiliger voor vrouwen om alleen rond te lopen. Ook heeft Montreal, ondanks het feit dat het een van Canada’s grootste steden is, een van de laagste verhoogde misdaadcijfers van het land – een win-win situatie voor vrouwelijke reizigers!

 

Montreal

2. Colombo, Sri Lanka

Op de tweede plaats in het algemeen, maar op de eerste plaats voor iedereen die overweegt naar Azië te gaan, staat de hoofdstad van Sri Lanka, Colombo. De taxi’s in de stad kosten ongeveer 22 cent per kilometer, dat is de vijfde goedkoopste prijs in het onderzoek, en een appartement met een slaapkamer kost slechts €13,67 per nacht. 

Van de top vijf scoorde Colombo het hoogst voor de manier waarop het land met de Covid-19 pandemie omging, wat zich uit in een 14e plaats voor Sri Lanka in deze categorie. Hoewel het land vanwege zijn bloeiende toeristenindustrie uiterst kwetsbaar is voor de verspreiding van het virus, heeft de regering strenge maatregelen genomen, waaronder reisbeperkingen voor het hele eiland en isolatiegebieden om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Colombo laat het echter afweten waar het gaat om het stralingsniveau van de stad, wat betekent dat de stad ‘s nachts niet bijzonder verlicht is. De Sri Lankaanse hoofdstad staat echter wel op de zesde plaats wat betreft het percentage vrouwen dat zich veilig voelt om ‘s nachts alleen rond te lopen, waarbij meer dan drie op de vier ondervraagde vrouwen (77%) verklaarden dat zij dat vinden.

Colombo

3. Ljubljana, Slovenia

Het is Ljubljana in Slovenië dat de bronzen medaille in de wacht sleept, maar ook de eerste plaats in Europa inneemt. Eén van de factoren waarop de Sloveense hoofdstad hoog scoort, is de prevalentie van geweld in het leven van vrouwen, waarbij het percentage vrouwen dat hiermee te maken krijgt een stuk lager lag dan in de meeste andere landen. De score van 13% lag meer dan 10% onder het gemiddelde van 23,5%. 

Ljubljana is zeker niet de helderste stad ‘s nachts, maar net als Sri Lanka wordt Slovenië beschouwd als een zeer veilige plek voor vrouwen om ‘s nachts alleen rond te lopen, met 76% van de vrouwen die zeggen dat ze zich veilig voelen wanneer ze dat doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet wat voorzorgsmaatregelen moet nemen, zoals het volgen van goed verlichte wegen en het vermijden van verlaten gebieden.

Ljubliana

4. Ottawa, Canada

Op de vierde plaats staat de Canadese hoofdstad Ottawa, die ook nog eens tweede staat van de drie steden in de top vijf! Indrukwekkend. Ottawa is de duurste stad in de top vijf voor appartementen met één slaapkamer met een gemiddelde prijs van €37,80 per nacht. 

Een factor die Ottawa onderscheidt, is de prevalentie van geweld in het leven van een vrouw. Slechts 1,9% van de vrouwen rapporteert enige vorm van geweld te hebben ervaren in hun leven, wat duidt op een ongelooflijk lage tolerantie van gender-gebaseerd misbruik in de samenleving en zeker geruststellend is voor vrouwelijke reizigers alleen.

Ottawa

5. Edmonton, Canada

De top vijf wordt vervolledigd door een andere Canadese stad, maar dit keer in het westen van het land – veiligheid strekt zich duidelijk uit over het hele land! Hoewel Edmonton hoog scoort als het gaat om de veiligheid van vrouwen die ‘s nachts alleen rondlopen en de lage tolerantie voor gender-gerelateerd geweld, is het vermeldenswaard dat Edmonton, net als andere Canadese steden, de afgelopen drie jaar een aanzienlijke stijging van de algemene criminaliteit heeft gekend. 

Dus, hoewel deze criminaliteit niet gericht is tegen vrouwen in het bijzonder, is het belangrijk om als solo-reiziger op je hoede te zijn. Zorg ervoor dat u de normale voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het in de gaten houden van uw omgeving, beleefd zijn en respect hebben voor anderen, en weten wie te contacteren in geval van nood. Maar over het algemeen is Edmonton nog steeds een veilige optie voor vrouwen die alleen reizen.

Edmonton

Resultaten die ons bijzonder interesseerden

Women Solo Travel

 

Het land waar vrouwen vinden dat het ‘s nachts het veiligst is?

Singapore. Het land behaalde het hoogste percentage vrouwen dat zich veilig voelt wanneer ze ‘s avonds alleen op stap gaan, met maar liefst 88% die dat zegt.

Singapore

 

De stad die ‘s avonds het meest verlicht is?

Chicago. ‘The windy city’ is ook ongelooflijk helder, scoorde een stralingsniveau van meer dan 90.000 en scheen ver boven het gemiddelde niveau van 23.920.

Chicago

De stad met de laagste stijging van de criminaliteit in de afgelopen drie jaar?

Vilnius. De Litouwse hoofdstad heeft de laagste stijging van de criminaliteit in de afgelopen drie jaar, met een score van 31,41 vergeleken met het gemiddelde van 59,7.

Vilnius

De stad met het goedkoopste appartement met één slaapkamer?

Agra. Net als de thuisbasis van de Taj Mahal, is Agra ook de thuisbasis van de goedkoopste appartementen met een slaapkamer en biedt soloreizigers prijzen zo laag als €2,81 per nacht.

Agra

Tot slot: de Europese ranking

De Europese top 10 ziet er als volgt uit:

  1. Ljubljana, Slovenië
  2. Wenen, Oostenrijk
  3. Linz, Oostenrijk
  4. Łódź, Polen
  5. Zagreb, Kroatië
  6. Salzburg, Oostenrijk
  7. Graz, Oostenrijk
  8. Gdańsk, Polen
  9. Belgrado, Servië
  10. Wrocław, Polen

Landen als Oostenrijk en Polen vallen in dit rijtje positief op met meerdere steden vertegenwoordigd in de lijst, evenals de hoofdsteden van de voormalige landen van Joegoslavië.

En waar staat Nederland in dit geheel?

Nederland is vertegenwoordigd met 4 steden in de index: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Van deze 4 steden presteert Rotterdam het best en eindigt op de 29e plaats in de internationale en op plaats 19 in de Europese ranking. Den Haag volgt op plaats 41 in de internationale en op plaats 24 in de Europese lijst, dan Amsterdam op respectievelijk plaats 54 en plaats 30 en tot slot Utrecht op respectievelijk plaats 72 en plaats 40. Alle Nederlandse steden scoren goed op de mobiliteitsrechten van vrouwen en gemiddeld tot bovengemiddeld op de waargenomen veiligheid van vrouwen in de nacht en het stijgingspercentage van criminaliteit in de afgelopen 3 jaar. Buurland België staat met de hoofdstad Brussel op de 104e plek.

Methodologie

Om de wereldwijde ‘Post-pandemische Soloreis Index voor Vrouwen’ samen te stellen, hebben we eerst een lijst samengesteld van alle belangrijke steden in elk land ter wereld en vervolgens elke stad geanalyseerd op de onderstaande factoren:

De waargenomen veiligheid van vrouwen ‘s nachts kijkend naar het percentage vrouwen dat zich veilig voelde om ‘s nachts alleen te wandelen in de stad of het gebied waar ze woonden. Deze factor heeft een weging van vier en wordt in deze studie als de belangrijkste factor beschouwd.

De helderheid ‘s nachts neemt de stralingsgegevens in de stad in kwestie in ogenschouw en gebruikt deze als een indicatie van hoe licht het ‘s nachts is (straatverlichting/kunstmatige verlichting) voor vrouwen die alleen lopen. Dit heeft een weging van twee. 

Criminaliteitsstijging in de afgelopen drie jaar gaat na in welke mate de criminaliteit in de stad in kwestie de afgelopen drie jaar is toegenomen, waarbij in de rapporten wordt benadrukt dat de criminaliteit sinds de pandemie is toegenomen. Deze factor krijgt een weging van drie en wordt in deze studie als de op één na belangrijkste factor beschouwd.

Om de veiligheid van steden voor alleenreizende vrouwen te meten, moeten we verder kijken dan alleen de veiligheid op straat en de criminaliteitsniveaus. Veiligheid hangt ook af van de attitudes en de cultuur van een bestemming. 

Mobiliteitsrechten van vrouwen heeft betrekking op beperkingen van de bewegingsvrijheid van vrouwen, waarbij de volgende vragen worden geanalyseerd: Kan een vrouw op dezelfde manier als een man kiezen waar ze gaat wonen? Kan een vrouw op dezelfde manier als een man buitenshuis reizen? Kan een vrouw op dezelfde manier als een man een paspoort aanvragen? Kan een vrouw op dezelfde manier als een man naar het buitenland reizen? Dit heeft een weging van twee. 

De prevalentie van geweld in het leven kijkt naar het percentage vrouwen in een land dat ooit in hun leven te maken heeft gehad met fysiek en/of seksueel geweld van een intieme partner. Hoewel dit rechtstreeks betrekking heeft op huiselijk geweld, is het een goede indicatie van de houding ten aanzien van geweld tegen vrouwen in die cultuur. Dit heeft een wegingsfactor twee. 

En tenslotte, de omgang met Covid-19. Uit de gegevens blijkt dat 49% van de vrouwelijke soloreizigers “de aanpak van de Covid-19-pandemie” als een “uiterst belangrijke” of “zeer belangrijke” factor beschouwt bij de keuze van een reislocatie. Om dit te analyseren, hebben we gekeken naar gegevens die aangeven hoe landen de pandemie hebben aangepakt in de 43 weken na het honderdste bevestigde geval van COVID-19. Dit heeft een wegingsfactor 1. 

Daarnaast is het belangrijk te kijken naar hoeveel het vrouwen die alleen reizen kost om veiligheidsmaatregelen te nemen in elke stad.

De prijs van een taxi is gebaseerd op de gemiddelde prijs van een taxirit per 1 km, iets waar veel vrouwen op rekenen om ‘s avonds veilig thuis te komen.

De prijs van een appartement met één slaapkamer is gebaseerd op de gemiddelde prijs van een appartement met één slaapkamer in de desbetreffende stad voor één nacht. 

We gebruikten verschillende geloofwaardige bronnen om gegevens te vinden voor elk van de bovenstaande categorieën en rangschikten de steden vervolgens van eerste naar laatste op basis van deze gegevens. Steden waarvoor geen volledige dataset beschikbaar was, werden uit de index weggelaten.

Vervolgens werden de scores bij elkaar opgeteld om een totaalscore te verkrijgen, waarna de bestemmingen werden gerangschikt op basis van deze algemene eindscore.

Bronnen zijn onder meer Gallup, de Wereldbank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

De startlijst bevatte alle steden op de lijsten van Resonance’s ‘World’s Best Cities’ en Euro Monitor’s ‘Top 100 City Destinations’, evenals een aantal extra steden die werden ontleend aan geloofwaardige bronnen zoals Culture Trip en Business Insider over populaire stadsbestemmingen.

De volledige dataset en bronnenlijst zijn op verzoek verkrijgbaar.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De 10 meest sneeuwzekere Europese steden voor een winters weekendje weg

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

De 10 beste kunstijsbanen van Nederland 2024

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse wandelroutes waar je tot rust komt

Reizen & Lifestyle

De 10 mooiste bibliotheken van Europa

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse steden om deze zomer lekker buiten te eten

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.