De 10 beste kunstijsbanen van Nederland van 2024

Slijp die schaatsen, trek je thermo-pak aan en zet je muts op - it giet oan!

magazine_image

Één ding is weer kristalhelder geworden: Nederland is een schaatsland! Wist je dan ook, dat we in Nederland maar liefst 15 ijsbanen met kunstijs hebben, zodat je het hele jaar lang naar hartelust je schaatshobby kan uitoefenen? Als echte Nederlandse schaatsliefhebber ben je immers te allen tijde voorbereid op een eventuele Elfstedentocht (want als ‘t oan giet, giet ‘t oan!). De hoogste tijd om eens een nader kijkje te nemen en een antwoord te krijgen op de vraag: 

Wat zijn de beste ijsbanen van Nederland? 

Holidu, het boekingsportaal voor vakantieverhuur, besloot uit te zoeken welke ijsbanen in Nederland de beste beoordeling krijgen van het Nederlandse volk. De ranglijst is gemaakt op basis van een lijst met door de KNSB-erkende ijsbanen in Nederland, waarbij de ijsbaan met de hoogste beoordeling op nummer één is geëindigd. Bij een gelijke beoordeling, is er gekeken naar het hoogste aantal recensies. Omdat er op dit moment geen natuurijs ligt, zijn in de top 10 enkel de kunstijsbanen van Nederland meegenomen en dit is de top 10: 

  1. Thialf Heerenveen
  2. Elfstedenhal, Leeuwarden
  3. IJsbaan Twente, Enschede
  4. Jaap Edenbaan, Amsterdam
  5. IJssportcentrum Eindhoven
  6. De Meent, Alkmaar
  7. De Westfries, Hoorn
  8. Kunstijsbaan Breda
  9. Ireen Wüst IJsbaan, Tilburg
  10. De Uithof, Den Haag

1. Thialf, Heerenveen – beoordeling: 4,6 (op basis van 2935 recensies)

Geen verrassende, maar wel een terechte winnaar op nummer 1: ijsbaan Thialf in Heerenveen krijgt gemiddeld een 4.6 van maar liefst 2935 reviewers. Niet alleen worden hier verreweg de meeste wedstrijden gehouden in Nederland, maar ook staat het stadion ontzettend goed bekend als het gaat om sfeer en gezelligheid voor, tijdens en na de wedstrijden. Het stadion zit vaak tot de nok toe vol. Voor de wedstrijdschaatsers zelf is het dan ook een geliefde plek om te rijden. Maar als er geen wedstrijden zijn, kun je hier zelf de schaatsen onderbinden. Behalve de schaatsbaan, is er ook een schaatswinkel, een schaatsverhuur en een brasserie te vinden in het stadion. Thialf ligt op 0,4 meter boven het zeeniveau en is daarmee met recht een laaglandbaan te noemen. Het geheel overdekte stadium zoals we het nu kennen werd in 1986 gebouwd.

2. Elfstedenhal, Leeuwarden – beoordeling: 4,5 (op basis van 1285 recensies)

Op plaats twee vinden we de Elfstedenhal in Leeuwarden, met een gemiddelde beoordeling van 4,5 op basis van 1285 reviews. De 400-meter baan, sinds 2016 de Atje Keulen-Deelstra-baan genoemd, is de vaste trainingsbaan van 6 ijsverenigingen uit de buurt en er worden ook veel schaatslessen gegeven. Naast de standaardtickets er zijn ook rittenkaarten en seizoensabonnementen beschikbaar. Naast de 400-meter baan is er ook een ijshockeybaan beschikbaar. De Elfstedenhal is nog vrij jong; het complex werd pas in 2015 geopend, en was de opvolger van de IJshal Leeuwarden, een 220 meter-lange baan, waarvoor gebruik gemaakt werd van een koelvloeistof die vanaf 2015 verboden zou worden. De ijsbaan ligt precies op zeeniveau. 

3. IJsbaan Twente, Enschede – beoordeling: 4,4 (op basis van 1163 recensies)

Op de derde plaats eindigt de IJsbaan Twente in Enschede. Deze ijsbaan werd geopend in 2008 en bestaat uit een 400-meter baan en een 30×60 meter ijsbaan, waardoor je er ook voor curling-, ijshockey, shorttrack- en kunstschaatsplezier terecht kan. De ijsbaan profileert zich als familie-ijsbaan en biedt bovendien de mogelijkheid voor groepsuitjes. De schaatsclinic ‘skeuvel’n op’t ies’ kost 15 euro per persoon en kan geboekt worden vanaf 8 personen. Hierbij krijg je een uur schaatsles en daarna vrij schaatsen en aansluitend is er een borrel in het Schaatscafé. De overdekte ijsbaan is open van oktober tot en met maart. De baan ligt op 27 meter boven het zeeniveau. De mascotte van de ijsbaan heet Batje. Hij komt uit het dorpje Koudski in Siberië en is een echte mensenvriend!

4. Jaap Edenbaan, Amsterdam – beoordeling: 4,3 (op basis van 2051 recensies)

Op de vierde plaats staat de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Naast Thialf is de Jaap Edenbaan waarschijnlijk één van de bekendste kunstijsbanen van het land. Uniek aan deze kunstijsbaan is dat deze volledig in de openlucht is. Vaak zijn kunstijsbanen geheel of deels overdekt, maar dat is bij de Jaap Edenbaan niet het geval. De Jaap Edenbaan ligt 5,1 meter beneden zeeniveau en heeft een lange geschiedenis. De baan werd voor het eerst geopend in 1961 en is vernoemd naar de beroemde schaatser Jaap Eden, die in 1893 op 19-jarige leeftijd zijn eerste wereldtitel won, en een jaar later twee wereldrecords brak. 

5. IJssportcentrum Eindhoven, Eindhoven – beoordeling: 4,3 (op basis van 1282 recensies)

Op plaats 5 vinden we het IJssportcentrum Eindhoven met een gemiddelde score van 4.3 op basis van de meningen van 1282 personen. In het ijssportcentrum zijn in totaal 3 ijsbanen: een 400-meter baan en 2 ijshockey-banen (30x60m). Het centrum ligt op 17,6 meter boven zeeniveau, wat relatief hoog is voor Nederlandse begrippen, en is open sinds 2000. De ijsbanen zijn volledig overdekt, dus je kan met elk weer schaatsen. De ijsbaan is tijdens het schaatsseizoen, dat duurt tot maart, elke dag open. Word jij de nieuwe olympische schaatskampioen van Eindhoven?

6. De Meent, Alkmaar – beoordeling: 4,3 (op basis van 1235 recensies)

De Meent in Alkmaar eindigt met een gemiddelde rating van 4.3 op basis van 1235 reviews op plaats 6. De 400-meterbaan in Alkmaar is half overdekt, zodat het winterse zonnetje op je gezicht schijnt tijdens het maken van je rondjes. De ijsbaan vierde onlangs haar 50e jubileum: op maandag 14 februari 1972 opende de ijsbaan voor het eerst haar deuren en is sindsdien een plek waar jong en oud samenkomt en geniet van het ijs. De baan staat bekend om de ‘buffelavonden’ op vrijdagavonden, waarbij schaatsers een uur lang zo snel mogelijk met zijn allen rondjes blijven schaatsen, zonder pauze. De ideale training voor je volgende marathon op natuurijs!

7. De Westfries, Hoorn – beoordeling: 4,3 (op basis van 1135 recensies)

Op plaats 7 vinden we De Westfries, in Hoorn met ook een beoordeling van 4,3, maar op basis van 1135 recensies. Dit is de thuisbaan van niemand minder dan Olympisch kampioene, Irene Schouten, die daar in de buurt opgroeide. De baan is semi-overdekt en ligt op 0,1 meter boven zeeniveau. De baan is open sinds 27 september 2006 en heeft sindsdien een prominente plaats ingenomen in de West-Friese cultuur. Er is zowel een 400-meter baan als een 30×60 meter baan te vinden. Op het middenterrein kun je tevens gratis een bezoek brengen aan het Schaatsmuseum, waar je onder andere echte Friese doorlopers kunt bewonderen. Haal na afloop van je training een lekkere warme choco met slagroom in het “Kluuncafé”.

8. Kunstijsbaan Breda – beoordeling: 4,3 (op basis van 808 recensies)

Kunstijsbaan Breda is een nieuwkomer in de ranking voor 2024. Deze baan verovert de achtste plaats met een beoordeling van 4,3 sterren op basis van 808 meningen. De baan werd geopend in 2001 en is voor drie-kwart overdekt. Hier kun je genieten van een baan van 400 meter, en een 30×60 meter baan op het middenterrein. Naast recreatief schaatsen en schaatslessen organiseert Kunstijsbaan Breda ook buffelavonden, “Frozen Friday” discofeestjes en de mogelijkheid om privéfeestjes te vieren op de ijsbaan. Eén keer per maand wordt er ook een Family Fun-dag gehouden, waarop je kunt schaatsen zoals op natuurijs: in de verkeerde richting, sleeën op het ijs, met je schoenen op het ijs…

9. Ireen Wüst IJsbaan, Tilburg – beoordeling: 4,3 (op basis van 616 recensies) 

De 9e ijsbaan in deze lijst is de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg, eveneens met een rating van 4.3 op basis van 616 reviews. Sinds 2009 is deze ijsbaan een begrip in en om Tilburg. De baan is vernoemd naar Olympische kampioene Ireen Wüst, die het ook tijdens deze Winterspelen weer klaarspeelde om goud te winnen op de 1500 meter vrouwen, en die geboren werd in het nabijgelegen Goirle, even ten zuiden van Tilburg. De ijsbaan ligt grappig genoeg aan de Curlingstraat en is praktisch de direct buurman van het Willem II-stadion. Iedere zaterdag- en zondagmiddag worden er Familie Fun-dagen gehouden en iedere zondagochtend is de 400-meter baan gereserveerd voor echte norenschaatsers. 

10. De Uithof, Den Haag – beoordeling: 4,2 (op basis van 3519 recensies)

IJsbaan De Uithof uit Den Haag sluit de top 10 af met een rating van 4.2 op basis van 3519 reviews. De ijsbaan bestaat sinds 1973 en is de thuisbaan van Hijs Hokij Den Haag, het oudste ijshockeyteam van Nederland. Hier kun je je snelheid verbeteren op de semi-overdekte 400 meter baan, of genieten van recreatief schaatsen op de twee overdekte 30×60 meter banen. Andere mogelijkheden zijn een spelletje ijshockey of curling spelen, of lekker gek doen op de funrink. De Uithof biedt ook de mogelijkheid om Oudhollandse ijsspelletjes uit te proberen, zoals priksleeën en sjoelbakschieten. Lekker nostalgisch!

De volledige lijst vind je hieronder:

IJsbanen met natuurijs

Naast ijsbanen met kunstijs zijn er ook een aantal door de KNSB-erkende ijsbanen met natuurijs in Nederland. Van de ijsbanen met natuurijs eindigt IJsbaan de Vooruitgang Ammerstol op nummer 1 met een rating van 4.7 op basis van 66 reviews. Helaas ligt er op dit moment geen natuurijs, dus voor ons schaatsplezier moeten we momenteel gebruik maken van de banen met kunstijs die Nederland te bieden heeft. Maar zoals we eerder hebben kunnen lezen, is dat, gezien de hoge kwaliteit en fun-factors van deze banen met kunstijs, absoluut geen straf!

Methodologie:

Bovenstaande ranglijst is gemaakt op basis van een lijst van door de KNSB-erkende ijsbanen in Nederland. Voor deze ijsbanen is gekeken naar de beoordelingen die deze banen op Google krijgen (zowel de score als het aantal reviews). IJsbanen met minder dan 10 reviews op Google zijn uit de lijst weggelaten. Bij een gelijke score, is er gekeken naar het aantal reviews (meer reviews betekent hoger in plaats). De ranking in dit persbericht is gericht op de ijsbanen met kunstijs, vanwege de afwezigheid van natuurijs op dit moment. Op aanvraag is er ook verdere data beschikbaar over Nederlandse ijsbanen met natuurijs. De data werd verzameld in februari 2024.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De 10 meest sneeuwzekere Europese steden voor een winters weekendje weg

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse wandelroutes waar je tot rust komt

Reizen & Lifestyle

De 10 mooiste bibliotheken van Europa

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse steden om deze zomer lekker buiten te eten

Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland 2022

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.