De 10 beste kunstijsbanen van Nederland

Slijp die schaatsen, trek je thermo-pak aan en zet je muts op - it giet oan!

magazine_image

Één ding is weer kristalhelder geworden: Nederland is een schaatsland! Wist je dan ook, dat we in Nederland maar liefst 17 ijsbanen met kunstijs hebben, zodat je het hele jaar lang naar hartelust je schaatshobby kan uitoefenen? Als echte Nederlandse schaatsliefhebber ben je immers te allen tijde voorbereid op een eventuele Elfstedentocht (want als ‘t oan giet, giet ‘t oan!). De hoogste tijd om eens een nader kijkje te nemen en een antwoord te krijgen op de vraag: 

Wat zijn de beste ijsbanen van Nederland? 

Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, besloot uit te zoeken welke ijsbanen in Nederland de beste beoordeling krijgen van het Nederlandse volk. De ranglijst is gemaakt op basis van een lijst met door de KNSB-erkende ijsbanen in Nederland, waarbij de ijsbaan met de hoogste beoordeling op nummer één is geëindigd. Bij een gelijke beoordeling, is er gekeken naar het hoogste aantal recencies. In de top 10 zijn enkel de kunstijsbanen van Nederland meegenomen en dit is de top 10: 

  • Thialf Heerenveen
  • Elfstedenhal, Leeuwarden
  • IJsbaan Twente, Enschede
  • IJsbaan Haarlem
  • Jaap Edenbaan, Amsterdam
  • IJssportcentrum Eindhoven
  • De Meent, Alkmaar
  • De Westfries, Hoorn
  • Ireen Wüst IJsbaan, Tilburg
  • Vechtsebanen, Utrecht

1. Thialf, Heerenveen – beoordeling: 4,6 (op basis van 2648 recensies)

Geen verrassende, maar wel een terechte winnaar op nummer 1: ijsbaan Thialf in Heerenveen krijgt gemiddeld een 4.6 van maar liefst 2648 reviewers. Niet alleen worden hier verreweg de meeste wedstrijden gehouden in Nederland, maar ook staat het stadion ontzettend goed bekend als het gaat om sfeer en gezelligheid voor, tijdens en na de wedstrijden. Het stadion zit vaak tot de nok toe vol. Voor de wedstrijdschaatsers zelf is het dan ook een geliefde plek om te rijden. Maar als er geen wedstrijden zijn, kun je hier zelf de schaatsen onderbinden. Behalve de schaatsbaan, is er ook een schaatswinkel, een schaatsverhuur en een brasserie te vinden in het stadion. Thialf ligt op 0,4 meter boven het zeeniveau en is daarmee met recht een laaglandbaan te noemen. Het geheel overdekte stadium zoals we het nu kennen werd in 1986 gebouwd.

2. Elfstedenhal, Leeuwarden – beoordeling: 4,5 (op basis van 1085 recensies)

Op plaats twee vinden we de Elfstedenhal in Leeuwarden, met een gemiddelde beoordeling van 4,5 op basis van 1085 reviews. De 400-meter baan, sinds 2016 de Atje Keulen-Deelstra-baan genoemd, is de vaste trainingsbaan van 6 ijsverenigingen uit de buurt en er worden ook veel schaatslessen gegeven. Naast de standaardtickets er zijn ook rittenkaarten en seizoensabonnementen beschikbaar. Naast de 400-meter baan is er ook een ijshockeybaan beschikbaar. De Elfstedenhal is nog vrij jong; het complex werd pas in 2015 geopend, en was de opvolger van de IJshal Leeuwarden, een 220 meter-lange baan, waarvoor gebruik gemaakt werd van een koelvloeistof die vanaf 2015 verboden zou worden. De ijsbaan ligt precies op zeeniveau. 

3. IJsbaan Twente, Enschede – beoordeling: 4,4 (op basis van 959 recensies)

Op de derde plaats eindigt de IJsbaan Twente in Enschede. Deze ijsbaan werd geopend in 2008 en bestaat uit een 400-meter baan en een 30×60 meter ijsbaan, waardoor je er ook voor curling-, ijshockey, shorttrack- en kunstschaatsplezier terecht kan. De ijsbaan profileert zich als familie-ijsbaan en biedt bovendien de mogelijkheid voor groepsuitjes. De schaatsclinic ‘skeuvel’n op’t ies’ kost 15 euro per persoon en kan geboekt worden vanaf 8 personen. Hierbij krijg je een uur schaatsles en daarna vrij schaatsen en aansluitend is er een borrel in het Schaatscafé. De overdekte ijsbaan is open van oktober tot en met maart. De baan ligt op 27 meter boven het zeeniveau. De mascotte van de ijsbaan heet Batje. Hij komt uit het dorpje Koudski in Siberië en is een echte mensenvriend!

4. IJsbaan Haarlem, Haarlem beoordeling: 4,4 (op basis van 896 recensies)

Op plaats vier eindigt de IJsbaan Haarlem, met een rating van 4.4 op basis van 896 reviews. Ook hier vind je een 400-meter en een 30×60 meter-baan. Elke zaterdagochtend is er jeugdschaatsen in de hal, op zaterdag- en zondagavond worden er wedstrijden gehouden. De maandagavond is gereserveerd voor marathons. Ook shorttrack kun je leren bij de ijsbaan in Haarlem. Daarnaast kun je er ‘Bavarian Curling’, ook wel ‘Eisstockschießen’ genoemd, kunstschaatsen of rolstoelschaatsen beoefenen. Op de website kun je via de webcam op elk moment zien hoe de baan er precies bij ligt en hoe druk het is. 

5. Jaap Edenbaan, Amsterdam – beoordeling: 4,3 (op basis van 1761 recensies)

Op de vijfde plaats staat de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Naast Thialf is de Jaap Edenbaan waarschijnlijk één van de bekendste kunstijsbanen van het land. Uniek aan deze kunstijsbaan is dat deze volledig in de openlucht is. Vaak zijn kunstijsbanen geheel of deels overdekt, maar dat is bij de Jaap Edenbaan niet het geval. De Jaap Edenbaan ligt 5,1 meter beneden zeeniveau en heeft een lange geschiedenis. De baan werd voor het eerst geopend in 1961 en is vernoemd naar de beroemde schaatser Jaap Eden, die in 1893 op 19-jarige leeftijd zijn eerste wereldtitel won, en een jaar later twee wereldrecords brak. 

6. IJssportcentrum Eindhoven, Eindhoven – beoordeling: 4,3 (op basis van 1071 recensies)

Op plaats 6 vinden we het IJssportcentrum Eindhoven met een gemiddelde score van 4.3 op basis van de meningen van 1071 mensen. In het ijssportcentrum zijn in totaal 3 ijsbanen: een 400-meter baan en 2 ijshockey-banen (30x60m). Het centrum ligt op 17,6 meter boven zeeniveau, wat relatief hoog is voor Nederlandse begrippen, en is open sinds 2000. De ijsbanen zijn volledig overdekt, dus je kan met elk weer schaatsen. De ijsbaan is tijdens het schaatsseizoen, dat duurt tot maart, elke dag open. Word jij de nieuwe olympische schaatskampioen van Eindhoven?

7. De Meent, Alkmaar – beoordeling: 4,3 (op basis van 1029 recensies)

De Meent in Alkmaar eindigt met een gemiddelde rating van 4.3 op basis van 1029 reviews op plaats 7. De 400-meterbaan in Alkmaar is half overdekt, zodat het winterse zonnetje op je gezicht schijnt tijdens het maken van je rondjes. De ijsbaan vierde onlangs haar 50e jubileum: op maandag 14 februari 1972 opende de ijsbaan voor het eerst haar deuren en is sindsdien een plek waar jong en oud samenkomt en geniet van het ijs. Het schaatsseizoen 2022-2023 zal in het teken staan van het 50e jubileum. De baan staat bekend om de ‘buffelavonden’ op vrijdagavonden, waarbij schaatsers een uur lang zo snel mogelijk met zijn allen rondjes blijven schaatsen, zonder pauze. De ideale training voor je volgende marathon op natuurijs!

8. De Westfries, Hoorn – beoordeling: 4,3 (op basis van 998 recensies)

Op plaats 8 vinden we De Westfries, in Hoorn met ook een beoordeling van 4,3, maar op basis van 998 recensies. Dit is de thuisbaan van niemand minder dan Olympisch kampioene, Irene Schouten, die daar in de buurt opgroeide. De baan is semi-overdekt en ligt op 0,1 meter boven zeeniveau. De baan is open sinds 27 september 2006 en heeft sindsdien een prominente plaats ingenomen in de West-Friese cultuur. Er is zowel een 400-meter baan als een 30×60 meter baan te vinden. Op het middenterrein kun je tevens gratis een bezoek brengen aan het Schaatsmuseum, waar je onder andere echte Friese doorlopers kunt bewonderen. Haal na afloop van je training een lekkere warme choco met slagroom in het “Kluuncafé”.

9. Ireen Wüst IJsbaan, Tilburg – beoordeling: 4,3 (op basis van 500 recensies) 

De 9e ijsbaan in deze lijst is de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg, eveneens met een rating van 4.3 op basis van 500 reviews. Sinds 2009 is deze ijsbaan een begrip in en om Tilburg. De baan is vernoemd naar Olympische kampioene Ireen Wüst, die het ook tijdens deze Winterspelen weer klaarspeelde om goud te winnen op de 1500 meter vrouwen, en die geboren werd in het nabijgelegen Goirle, even ten zuiden van Tilburg. De ijsbaan ligt grappig genoeg aan de Curlingstraat en is praktisch de direct buurman van het Willem II-stadion. Iedere zaterdag- en zondagmiddag worden een Familie Fun-dagen gehouden en iedere zondagochtend is de 400-meter baan gereserveerd voor echte norenschaatsers. 

10. Vechtsebanen, Utrecht – beoordeling: 4,3 (op basis van 87 recensies)

IJsbaan Vechtsebanen uit Utrecht sluit de top 10 af met een rating van 4.3 op basis van 87 reviews. De ijsbaan Vechtsebanen bestaat sinds 1997 en is semi-overdekt. Het is de enige kunstijsbaan van de provincie Utrecht. De baan is onder meer de thuisbaan van marathonschaatsersfamilie Hoolwerf, met oudere broer Evert en jongere broer Bart, die op 30 januari 2022 nog de zege pakte nadat hij de sprint won van zijn oudere broer en Sjoerd den Hertog, de klassementsleider van dat moment. Naast de semi-overdekte 400-meter baan is er een binnenbaan, die ook tijdens de zomer open blijft, zodat je het hele jaar door je favoriete sport kunt beoefenen! Ook het bondsbureau van de KNSB is hier gevestigd met een businesscentre en een KNSB-café. 

De volledige lijst vind je hieronder:

IJsbanen met natuurijs

Naast ijsbanen met kunstijs zijn er ook een aantal door de KNSB-erkende ijsbanen met natuurijs in Nederland. Van de ijsbanen met natuurijs eindigt IJsbaan Noordlaren op nummer 1 met een rating van 4.8 op basis van 69 reviews. Helaas ligt er op dit moment geen natuurijs, dus voor ons schaatsplezier moeten we momenteel gebruik maken van de banen met kunstijs die Nederland te bieden heeft. Maar zoals we eerder hebben kunnen lezen, is dat, gezien de hoge kwaliteit en fun-factors van deze banen met kunstijs, absoluut geen straf!

Methodologie:

Bovenstaande ranglijst is gemaakt op basis van een lijst van door de KNSB-erkende ijsbanen in Nederland. Voor deze ijsbanen is gekeken naar de beoordelingen die deze banen op Google krijgen (zowel de score als het aantal reviews). IJsbanen met minder dan 10 reviews op Google zijn uit de lijst weggelaten. Bij een gelijke score, is er gekeken naar het aantal reviews (meer reviews betekent hoger in plaats). De ranking in dit persbericht is gericht op de ijsbanen met kunstijs, vanwege de afwezigheid van natuurijs op dit moment. Op aanvraag is er ook verdere data beschikbaar over Nederlandse ijsbanen met natuurijs. 

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De 10 meest sneeuwzekere Europese steden voor een winters weekendje weg

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse wandelroutes waar je tot rust komt

Reizen & Lifestyle

De 10 mooiste bibliotheken van Europa

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse steden om deze zomer lekker buiten te eten

Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland 2022

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.