Veelgemaakte juridische fouten door vakantieverhuurders in Spanje

Dit moet je vermijden als je een vakantiehuis in Spanje verhuurt

magazine_image
  • Het kennen en naleven van lokale regelgeving is essentieel om boetes te vermijden.
  • Het opstellen van contracten met gasten biedt juridische zekerheid en voorkomt juridische conflicten.
  • Het bijhouden van inkomsten en uitgaven is essentieel om de winstgevendheid te evalueren.
  • Het verkrijgen van een toeristische vergunning is essentieel om legaal te verhuren.

Mei 2024

Veel verhuurders maken ongewild juridische fouten bij het starten van hun commerciële activiteit. Meestal is dit te wijten aan onwetendheid en dit overkomt zowel beginners als meer ervaren verhuurders. Hier behandelen we de meest voorkomende fouten met betrekking tot vakantieverhuur en laten we ook zien hoe je ze kunt vermijden.

Zo is er bijvoorbeeld in Spanje geen centrale vakantieverhuurwet die van toepassing is op de hele natie. In plaats daarvan stelt elke autonome gemeenschap geregeerd haar eigen wetten en vereisten vast. Het is dus belangrijk dat je de regels in jouw regio kent. Vermijd overtredingen koste wat het kost, ze zullen je alleen maar financieel schaden en de boetes voor overtredingen zijn allesbehalve laag.

Welke wetten moeten worden nageleefd bij vakantieverhuur?

Als je aan de wettelijke vereisten voor vakantieverhuur wilt voldoen, hoef je alleen maar de vereisten te raadplegen die jouw autonome gemeenschap vraagt. Door een autonoom statuut vast te stellen, wordt het elke regio toegestaan om zijn eigen regels te vast te stellen volgens het grondgebied. Daarom zijn de wetten in Spanje niet gecentraliseerd.

Bijvoorbeeld, Andalusië wordt gereguleerd door Decreto 28/2016 van 2 februari betreffende woningen voor toeristische doeleinden. Terwijl Castilië en León dit doen via Decreto 3/2017 van 16 februari, dat alleen accommodatie in deze regio regelt.

Het gemeenschappelijke vereiste is om jouw huis te registreren als vakantiewoning en jouw inkomen aan de Spaanse belastingdienst, Hacienda, aan te geven (belastingen op buitenlands inkomen betaal je aan de plaatselijke autoriteiten, niet aan de Nederlandse belastingdienst). Vanaf daar zal het van de ene gemeenschap naar de andere verschillen. Je kunt contact opnemen met het plaatselijke gemeentehuis voor meer gedetailleerde informatie over deze regelgeving. Dus voordat je jouw vakantiehuis adverteert, raden we je aan om alles legaal vast te leggen.

Hier kun je een overzicht van de wetten en vereisten in de meest populaire Spaanse regio’s voor vakantieverhuur vinden:

asesor legal

Veelgemaakte juridische fouten bij vakantieverhuur

Naast de wetten die je moet navolgen, bestaan er ook andere maatregelen die niet vaststaan in de wet. Deze worden vaak over het hoofd gezien, maar ze kunnen je juridische bescherming bieden. Het is daarom goed om te overwegen om ze in praktijk te brengen. Hieronder vind je de meest voorkomende fouten die eigenaars van vakantieverhuur maken.

Geen contracten maken met jouw gasten

Een van de meest voorkomende juridische fouten bij vakantieverhuur is het niet opstellen van een contract. Soms worden ze niet gemaakt omdat het gewoon sneller en makkelijker is, of om de gasten niet lastig te vallen. In sommige gemeenschappen, zoals Andalusië, is het echter verplicht. Het contract bevat de regels en verplichtingen in de relatie tussen gastheer en gast, evenals de gevolgen van het niet naleven van deze regels. Het vakantiecontract is een juridisch document waarin je waardevolle informatie kunt toevoegen zoals de uiteindelijke prijs of de huisregels.

Geen registratie bijhouden van inkomsten en uitgaven van de verhuur

Als goede ondernemer moet je de kosten en inkomsten bijhouden die jouw vakantieverhuur genereert. Niet alleen om de winst te controleren of te zien of er verliezen zijn, maar ook om de evolutie van het bedrijf te controleren. En net als in elk bedrijf, moet hier ook de boekhouding worden bijgehouden. Alleen op die manier weet je hoeveel winst je totaal maakt door jouw inkomsten te verminderen met de belastingverplichtingen van het huis.

Geen identiteitsbewijs vragen aan de gasten

Je moet altijd om de ID vragen aan de gasten. We raden je aan niemand in jouw vakantiehuis te laten verblijven zonder documentatie. Als er zich een probleem voordoet, kun je nergens een klacht indienen, omdat je de gegevens van de gast niet hebt of niet weet wie hij echt is. Vraag de identiteitskaart van de gast, op zijn laatst, wanneer hij het huis binnenkomt, en neem de basisinformatie van de gasten op in een register. Holidu raadt je aan om geen ongedocumenteerde mensen te laten verblijven, zelfs niet als de reservering is bevestigd.

Gegevens van de huurders niet bewaren

Dit dient niet alleen om jezelf in te dekken als je na verloop van tijd merkt dat er iets mis is. Of omdat je schade aan het meubilair ontdekt of een kapotte apparatuur. Deze informatie is ook handig om statistieken te maken en een bestand van jouw klanten te behouden. Dit bestand is handig om te controleren of ze terugkomen, en je kunt zelfs hun loyaliteit belonen. Maar daarvoor moet je eerst hun gegevens opslaan.

Een vakantiewoning verhuren zonder toeristische vergunning

In de meeste autonome gemeenschappen moeten vakantiewoningen een vergunning hebben. Als je over weegt om deze stap over te slaan en gewoon je vakantiehuis te adverteren, kan dat serieuze gevolgen hebben. De boetes voor zo een overtreding zijn hoog en kunnen oplopen tot 60.000€. Je buren kunnen ook legale actie ondernemen als ze negatieve gevolgen hebben ervaren door jouw activiteit. Zonder vergunning zal je ook niet op een vakantieverhuurportaal kunnen adverteren, want tegenwoordig vereist elk portaal je registratienummer voordat de advertentie wordt geactiveerd. Neem dus geen risico en vraag je vergunning aan. 

 

Meer artikelen in deze categorie:

Gastheren

Tips voor een gepersonaliseerde vakantieverhuur

Gastheren

Laat je gasten zich thuis voelen: Strategieën voor een onvergetelijke ervaring

Gastheren

Ervaringspakketten: een meerwaarde voor je gasten

Gastheren

De beste verzekering voor jouw vakantieverhuur kiezen

Gastheren

Preventief onderhoud voor vakantieverhuur: tips en tricks

Gastheren

Hoe los je conflicten met gasten van je vakantiehuis op?

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.