Isolatie voor vakantiewoningen in de winter
Maak je vakantiewoning aantrekkelijker en duurzamer in de winter dankzij deze isolatietechnieken

Juni 2025
Gasten die een vakantieappartement huren, vinden het belangrijk dat de vakantiewoning comfortabel is. Dat betekent niet alleen goede bedden en de juiste voorzieningen, maar ook dat de temperatuur in de woning aangenaam is. Ben je van plan om je vakantiehuis te verhuren in de winter? Zorg dan niet alleen voor goede verwarming. Het is ook belangrijk om aan de isolatie van je vakantiewoning te denken. Van thermische isolatie voor daken tot het isoleren van je spouwmuren: er zijn genoeg manieren om je vakantiewoning net wat warmer te maken. Hier lees je hoe dat zit en hoe je de juiste keuze maakt voor jouw accommodatie.
Wat zijn de voordelen van je vakantiewoning isoleren?
Het isoleren van je vakantieverblijf is natuurlijk niet gratis. Het gaat om een grote investering, die natuurlijk ook de moeite waard moet zijn. Wat zijn dus de voordelen van het isoleren van je vakantieverblijf? Er zijn verschillende redenen om deze investering te doen in je vakantiewoning, van voordelen voor je gasten tot financiële pluspunten.
Meer comfort
Als je besluit om je vakantiehuis te adverteren op een vakantieverhuurwebsite, is het belangrijk dat gasten goede recensies achterlaten. Je huurders kijken natuurlijk kritisch naar je vakantieverblijf. Comfort is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Wanneer je je vakantiewoning in de winter verhuurt, loop je het risico dat de kou van buiten naar binnen dringt. Gasten moeten meer stoken en hebben het mogelijk koud tijdens hun vakantie. Dat voorkom je door je woning goed te isoleren. Zo creëer je een warm en knus verblijf, waar gasten natuurlijk een positieve recensie over achterlaten.
Lagere vaste lasten
Het moet natuurlijk financieel interessant zijn om je vakantiewoning te verhuren. Hoge energiekosten kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk minder verdient met de verhuur van je woning dan je zou willen. Daarom is het verstandig om je vakantieverblijf te isoleren. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je minder gas of elektriciteit hoeft te gebruiken om je vakantiewoning te verwarmen. Hierdoor blijven je vaste lasten lager en verdien je dus meer aan het verhuren van je vakantiewoning. Zo verdien je de investering op de lange termijn ook terug.
Voorbereid op de toekomst
Steeds meer overheden zetten in op duurzaamheid. Dat betekent dat er ook steeds strengere regels zijn voor huiseigenaren. Vooral in de commerciële sector kunnen er meer eisen komen, zoals in de toeristische wereld. Misschien mag je in de toekomst alleen woningen verhuren met een bepaald energielabel of is het verplicht om voor een bepaalde datum de woning te verduurzamen. Door nu al je verblijf te isoleren, zorg je ervoor dat je helemaal klaar bent voor een duurzamere toekomst.

Hoe kun je je vakantiewoning isoleren?
Er zijn verschillende manieren om je vakantiewoning te isoleren. Welke optie de juiste is, is afhankelijk van jouw woning. Het is wel goed om de mogelijkheden te kennen.
Spouwmuurisolatie
Heeft je vakantiewoning spouwmuren? Dat betekent dat er lege ruimte is tussen de binnen- en buitenmuur. Bij een vrijstaande woning kan dit betekenen dat maar liefst 40% van de warmte via de muren naar buiten ontsnapt. Die lege ruimte tussen de muren leent zich perfect voor isolatiemateriaal. Bij spouwmuurisolatie worden er kleine gaatjes in de buitenmuur geboord. Via die gaatjes wordt isolatiemateriaal in de holte tussen de muren gespoten. Dat kan met glaswolvlokken, maar isolatieschuim of polystreenparels zijn ook opties.
Dakisolatie
Thermische isolatie voor daken is ook een oplossing wanneer je je vakantiewoning wil isoleren. Warme lucht stijgt op en trekt dus naar het dak, waar een deel van de warmte verloren gaat. Hoe kun je een bestaand dak isoleren? Daar zijn verschillende opties voor. Zo is het mogelijk om de huidige dakbedekking te verwijderen en aan de buitenkant een isolatielaag aan te brengen. Hier worden de dakpannen weer overheen gelegd. Het voordeel van deze thermische isolatie van buitendaken is dat je geen ruimte in je woning verliest. Wil je niet de buitenkant van het dak isoleren en zoek je een makkelijkere oplossing? Het dak isoleren aan de binnenkant kan ook. Dit houdt in dat er isolerende materialen aan de binnenkant van je woning worden geplaatst.
Vloerisolatie
De grond is koud, zeker in de winter. Die kou trekt makkelijk je woning in wanneer je vloeren niet goed geïsoleerd zijn. Ook hier zijn meerdere methoden voor. Heeft je vakantiewoning een kruipruimte? Dan kun je hier isolatiemateriaal aanbrengen. Het is ook mogelijk om je vloer te isoleren wanneer je al van plan bent om een nieuwe vloer te plaatsen. Er komt dan eerst een isolatielaag op de ondervloer, waarna je de normale vloer plaatst. Dit geeft je gasten meteen wat warmere voeten in de winter.
Nieuwe ramen
Vergeet ook je ramen niet wanneer je bezig bent met het isoleren van je vakantiewoning. Vooral enkel glas is ontzettend slecht in het vasthouden van warmte. Hierdoor moet je aanzienlijk meer stoken dan wanneer je dubbel glas hebt. Wil je investeren in de isolatie van je vakantiewoning? Plaats dan HR++ ramen. Dit is dubbel glas met een extra thermisch laagje tussen de verschillende laagjes glas. Hierdoor is het nog lastiger om warmte te verliezen via de ramen. Een extra pluspunt van goede ramen? Ze houden ook geluid van buiten tegen. Zo hebben je gasten aanzienlijk minder last van buurtgeluiden, wat uiteindelijk weer voor betere recensies op vakantieverhuurwebsites zorgt.
Tips voor de isolatie van je vakantiewoning
Ben je van plan om je vakantiewoning te gaan isoleren? Dan is het wel fijn om voorbereid te werk te gaan. Hier vind je enkele tips die het proces niet alleen makkelijker maken, maar die er ook voor zorgen dat je uiteindelijk zo min mogelijk betaalt voor de isolatie van je vakantieverblijf.
Schakel een expert in
Er zijn steeds meer experts op het gebied van woningisolatie. Deze kunnen bijvoorbeeld een warmtescan uitvoeren, waarbij ze precies kunnen zien waar je woning de meeste warmte verliest. Dit zijn dan ook meteen de plekken waar het meeste rendement te halen valt. Deze experts helpen je om de juiste overwegingen te maken. Is het voldoende om het dak te isoleren aan de binnenkant? Of is het slim om meteen de vloeren mee te nemen? Zo krijg je uiteindelijk het beste resultaat en geef je geen onnodig geld uit.
Vraag subsidies aan
Omdat steeds meer overheden duurzaamheid een belangrijk thema vinden, is er vaak ook de mogelijkheid om subsidies te krijgen. Dat kunnen landelijke subsidies zijn, maar ook provinciaal of op gemeentelijk niveau. Kijk dus vooraf altijd even waar je recht op hebt. Zo kun je misschien wel duizenden euro’s vergoed krijgen wanneer je een grote isolatieklus laat uitvoeren.