Financieel beheer van je vakantieverhuur: de complete gids
Zo creëer je een financieel plan voor je vakantiehuis

Juni 2025
Je vakantiehuis verhuren is een goede manier om extra geld te verdienen. Het is dan wel belangrijk dat je een duidelijk financieel plan voor je vakantiehuis hebt. Dit plan omvat alles wat ervoor nodig is om het financiële plaatje compleet te maken. Ben je op zoek naar financiële tips voor je vakantiehuis of wil je weten met welke kostenposten je rekening moet houden wanneer je een vakantieverhuurwebsite gebruikt? Hier leer je hoe je de financiën van een vakantiehuis moet beheren.
Budgetteren
Een budget helpt je om grip te hebben op je uitgaven. Dat is belangrijk, want het beheren van een vakantiewoning kost vaak meer geld dan je vooraf doorhebt. Daarom is het goed om een budget te maken waarin je rekening houdt met alle mogelijke kostenposten. Om het overzicht te houden, is het verstandig om je kostenposten in drie categorieën op te delen.
Kosten vooraf
Voordat je kunt beginnen met de verhuur van je vakantiehuis, moet je al enkele kosten maken. Heb je de woning nog niet gekocht? Dan moet je makelaarskosten, een aanbetaling, notariskosten en andere aankoopkosten betalen. Ook het verhuurklaar maken van je woning kost geld. Een renovatie van de badkamer, nieuwe meubels en mooi schilderwerk: het zijn allemaal kostenposten waar je voldoende geld voor nodig hebt. Houd ook rekening met verborgen kosten. Misschien moet je geld betalen voor een vergunning, moet je een expert inschakelen om de woning brandveilig te maken of zijn er andere kostenposten die je vooraf niet voorzien had. Zet alles op een rij voordat je begint.
Doorlopende kosten
Zodra je vakantiehuis klaar is en verhuurd wordt, heb je doorlopende kosten. Denk dan aan zaken als schoonmaakkosten, gebruiksvoorwerpen die aangevuld moeten worden en stookkosten. Maak je gebruik van een vakantieverhuurportaal? Dan valt de commissie van deze website ook onder de doorlopende kosten. Denk ook aan je verzekeringen, professionals die je inschakelt om je vakantiehuis te verhuren en aan abonnementen voor televisie en internet. Zelfs advertentiekosten vallen onder dit kopje.
Toekomstige kosten
Een goed financieel plan voor je vakantiehuis houdt altijd rekening met mogelijke kostenposten in de toekomst. Een huis moet onderhouden worden. Over tien jaar is het dak misschien aan vervanging toe of moet je de woning verduurzamen. Het schilderwerk is na verloop van tijd aan een opfrisbeurt toe en er kan natuurlijk altijd iets kapot gaan. Zorg ervoor dat je voor alle toekomstige kosten een potje aanmaakt. Zo heb je altijd voldoende financiële middelen om je vakantiewoning in goede conditie te houden.

Belasting en je vakantieverhuur
Wanneer je een financieel plan voor je vakantiehuis wilt maken, is het belangrijk om rekening te houden met je belastingverplichting. Het zou zonde zijn om na een jaar ineens tot de conclusie te komen dat je belasting moet betalen, terwijl je hier geen rekening mee hebt gehouden. Maar moet je wel belasting betalen over de inkomsten van je vakantieverhuur? Dat is afhankelijk van de situatie. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen de verhuur van je eigen huis en van je tweede huis.
Je eigen huis verhuren
Ben je van plan om je eigen woning te verhuren via een vakantieverhuurwebsite, bijvoorbeeld omdat je tijdelijk op reis gaat of om andere redenen niet in de woning hoeft te zijn? Dan ziet de Belastingdienst die huurinkomsten als inkomsten uit je eigen woning. Dat betekent dat je inkomstenbelasting moet betalen. Die belasting hoef je enkel over 70% van de huurinkomsten te betalen. De hoogte is afhankelijk van jouw belastingschijf en kan dus variëren van 36,97% tot 49,50%. De verhuurinkomsten worden dan bij je reguliere inkomen opgeteld.
Een tweede huis verhuren
Heb je een tweede huis en wil je deze via een vakantieverhuurportaal aanbieden? Dan gelden er gunstigere regels. Een tweede huis valt onder vermogen en dus onder box 3 bij de Belastingdienst. Omdat je al vermogensbelasting betaalt, een belasting die ervan uitgaat dat je al winst uit je vermogen haalt, hoef je in principe geen belasting te betalen over je huurinkomsten. Dat verandert wanneer de Belastingdienst beoordeelt dat deze inkomsten door arbeid zijn binnengekomen. Ben je dus veel bezig met het beheren van boekingen, het schoonmaken van de woning en het ondersteunen van gasten? Dan kunnen je huurinkomsten toch via de inkomstenbelasting belast worden. Dat probleem voorkom je door een externe beheerder in te schakelen die jouw vakantiewoning beheert en verhuurt.
Toeristenbelasting
Afhankelijk van de gemeente waar je vakantiewoning staat, is het ook verplicht om toeristenbelasting in rekening te brengen. Iedere gemeente heeft zijn eigen tarieven en regels voor toeristenbelasting. Wil je de financiën voor je vakantieappartement dus goed geregeld hebben, dan is het belangrijk om hier vooraf onderzoek naar te doen. Je gasten betalen jou de toeristenbelasting, maar jij moet dit bedrag vervolgens weer aan de gemeente betalen. Zo draag je bij aan de voorzieningen waar toeristen gebruik van maken in je gemeente.
Inkomsten
We hebben het nu vooral over zaken die geld kosten, zoals onderhoudskosten en belasting. Een financieel plan houdt ook rekening met je inkomsten. Zo is het heel belangrijk om te weten wat je minimaal moet verdienen om alle kosten te dekken. Op basis van dit bedrag kun je de huurprijzen voor je vakantiewoning instellen. Op deze manier kun je ook doelen stellen: hoeveel nachten moet je je vakantiewoning minstens verhuren?
Houd gedurende het jaar je inkomsten goed bij. Kijk of je op koers ligt om je doelen te bereiken en stel waar nodig je strategie bij. Misschien is het slim om een extra advertentiecampagne te starten om meer gasten te trekken of kun je een kortingsactie opzetten. Heb je juist al voldoende inkomsten gegenereerd? Dan heb je de ruimte om te experimenteren met hogere prijzen of leuke nieuwe pakketten die huurders bij je af kunnen nemen. Bekijk vooral ook welk vakantieverhuurportaal je de meeste inkomsten oplevert.
Gebruik software
Je moet heel wat bijhouden wanneer je je vakantiewoning gaat verhuren. Een van de belangrijkste financiële tips voor vakantiehuizen is om boekhoudsoftware te gebruiken. Deze software maakt het makkelijk om al je inkomsten en uitgaven bij te houden. Slimme software kan zelfs berekenen hoeveel belasting je naar verwachting moet betalen, zodat je dit bedrag ook opzij kan zetten.
De software maakt al je kostenposten en inkomstenbronnen inzichtelijk. Dit helpt je meteen om keuzes te maken voor de toekomst van je vakantiewoning. Heb je bijvoorbeeld sinds kort een bepaalde advertentiecampagne opgezet en merk je dat de inkomsten aanzienlijk stijgen? Of levert een bepaald vakantieverhuurportaal minder op dan het je kost? Die informatie helpt je om weloverwogen keuzes te maken voor de toekomst. Zo optimaliseer je je winst en haal je het meeste uit de verhuur van je vakantiewoning.