Wettelijke vereisten voor vakantieverhuur in Italië

Alles wat je moet weten voordat je je vakantiehuis in Italië verhuurt

magazine_image
 • Wettelijke definitie van toeristische verhuur
  • Huurovereenkomsten, belastingen en andere verplichtingen
 • Wettelijke definitie van vakantiehuizen
  • Vereisten, voorwaarden en belastingen

Heb je een woning in Italië die je wilt verhuren, misschien om wat extra geld te verdienen? Lees dan dit artikel en ontdek wat de wettelijke vereisten zijn voor het verhuren van vakantiewoningen in Italië, en ontdek de twee soorten vakantieverhuur die door de wet gedefinieerd worden.

Toeristische verhuur in Italië: wat is dat?

In Italië wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten vakantieverhuur. Toeristische verhuur is de meest geschikte methode als je tot maximaal drie woningen of appartementen wilt beheren. Het is een tijdelijke huurovereenkomst voor een woonruimte, die maximaal dertig dagen kan duren. De overeenkomst wordt gesloten tussen de eigenaar van de woning en de toerist in ruil voor een vergoeding. Wat betreft de wettelijke vereisten voor vakantieverhuur in Italië, moet je rekening houden met verschillende procedures en regels die betrekking hebben op gemeenten, regio’s en politiebureaus. Deze regels en procedures variëren afhankelijk van de locatie, dus voordat je begint met de activiteit, is het raadzaam om contact op te nemen met de lokale autoriteiten in het gebied waar de woning zich bevindt. 

Er zijn echter algemene verplichtingen die moeten worden nageleefd op het gebied van toeristische verhuur. Het eerste punt betreft het controleren van de staat van het appartement, dat strikt moet voldoen aan de eisen op het gebied van veiligheid, hygiëne en comfort. Je moet er ook voor zorgen dat je geen inbreuk maakt op eventuele geldende regels van het gebouw en dat je de beperkingen op stedenbouwkundig niveau naleeft. De standaardstappen voor het verhuren van een woning via deze methode zijn als volgt:

 • Registratie bij de gemeente: de eerste stap is om aan de gemeente waar de woning zich bevindt, te melden dat je van plan bent toeristische verhuuractiviteiten te starten. De registratie vindt meestal online plaats en wordt afgerond met de ontvangst van een protocolcode van de instantie. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om een PEC (gecertificeerde e-mail) te hebben.
 • Registratie op de website van de regio: om toeristische verhuuractiviteiten uit te voeren, moet je de CIR (Identificatiecode voor Erkenning) verkrijgen, die wordt afgegeven door de regio waar de woning zich bevindt. Om deze code te verkrijgen, volstaat het om een online procedure te voltooien, die kan variëren per instantie. Nadat je de CIR hebt ontvangen, kun je de activiteit starten en de woning registreren op websites die zich bezighouden met de promotie van vakantiehuizen voor toeristische doeleinden, zoals bijvoorbeeld Holidu. Zonder de CIR wordt de activiteit als onregelmatig beschouwd en staan agentschappen niet toe dat het appartement wordt geregistreerd of geadverteerd.
 • Registratie bij de politie: de laatste stap omvat het melden aan de politie dat je van plan bent de woning te verhuren voor toeristische doeleinden. Na de melding wordt de woning erkend als een accommodatie. Vanaf dat moment moet je de gegevens van de gasten binnen 24 uur na aankomst verstrekken via het specifieke portaal op de website van de Staatspolitie.

De huurovereenkomst en de te volgen beperkingen

Het is aanbevolen om een huurcontract correct op te stellen en zo de rechten van beide partijen te beschermen. Een van de belangrijkste kenmerken van toeristische verhuur is gerelateerd aan de diensten die aan de huurder worden aangeboden. Die mogen niet meer zijn dan eindschoonmaak en het verstrekken van beddengoed. Het is dus niet toegestaan om diensten zoals ontbijt, transport of dagelijkse schoonmaak aan te bieden aan je gasten. De huur kan contant worden betaald tot het maximale bedrag van 5000 euro. In geval van hogere bedragen ben je verplicht traceerbare betalingssystemen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld overschrijvingen, creditcards en cheques. 

Je moet er ook voor zorgen dat je je gasten meldt bij de politie. Als je dit niet doet, zal je een boete tot 206 euro moeten betalen, naast de tijdelijke schorsing van de activiteit. Gemeenten en regio’s kunnen specifieke regels opleggen over het maximale aantal dagen dat de woning kan worden verhuurd of specifieke perioden vaststellen waarin toeristische verhuur is toegestaan, zodat de activiteit niet het hele jaar door kan worden uitgeoefend. Vraag dit dus zeker na.

Je moet je inkomen niet aangeven aan de Nederlandse Belastingdienst, maar wel aan de Italiaanse. Het openen van een btw-nummer is niet nodig, omdat het een incidentele activiteit betreft die niet als ondernemerschap wordt uitgeoefend. Let wel op, dit voordeel wordt alleen verleend aan degenen die maximaal drie vakantiehuizen beheren. De belastingheffing kent twee opties:

 • Als je zelf in Italië woont, is waarschijnlijk makkelijker om je inkomsten uit toeristische verhuur optellen bij je inkomen en dus gebruikmaken van het gewone belastingtarief op basis van de inkomstenbelastingtarieven.
 • Je kunt ook gebruikmaken van de forfaitaire heffing, die een betaling van 21% van de ontvangen bedragen via de activiteit inhoudt, ongeacht het inkomen.

Wettelijke vereisten voor het verhuren van een vakantiehuis in Italië

Naast toeristische verhuur vermeldt de Italiaanse wet ook vakantiehuizen. Dit zijn accommodaties die verschillen van toeristische verhuur door de aangeboden diensten aan gasten. Naast het ter beschikking stellen van de woning kunnen beheerders van vakantiehuizen verschillende diensten aanbieden, waaronder dagelijkse verschoning van beddengoed, het reserveren van excursies en het verhuren van auto’s. Wat betreft de maximale duur van het huurcontract, kan deze de limiet van 30 dagen overschrijden: in dat geval moet het contract worden geregistreerd bij de Belastingdienst, met de bijbehorende betaling van zegelrecht. Als beheerder kun je beslissen of je de activiteit als ondernemer of incidenteel wilt starten. Het openen van een btw-nummer is echter alleen nodig als je ervoor kiest om op ondernemingsniveau te werken of als je van plan bent om minimaal vier appartementen te beheren. Hier zijn de andere wettelijke vereisten voor vakantiehuizen in Italië:

 • Inschrijving bij het Handelsregister van de regio van verblijf;
 • Inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
 • Gecertificeerde Melding van Bedrijfsactiviteit, beter bekend als S.C.I.A., te verzenden naar de gemeente van verblijf;
 • Energieprestatiecertificaat (APE), in te dienen voor elke te verhuren woning;
 • Melding aan de politie om de erkenning van de woning als accommodatie te verkrijgen;
 • Prijslijstcommunicatie aan de bevoegde autoriteiten.

Wat te vermelden in het huurcontract

Ongeacht of het gaat om toeristische verhuur of een vakantiehuis, moet een huurovereenkomst worden opgesteld. In de overeenkomst volstaat het om de persoonlijke gegevens van de gasten, de te volgen regels, de aankomst- en vertrekdatum, het totale bedrag en de borgsom die is betaald om eventuele schade aan de woning te dekken, aan te geven. Een ontvangstbewijs kan aan de gast worden verstrekt als de activiteit niet op professionele wijze wordt uitgevoerd. Als je echter met een btw-nummer werkt, ben je verplicht een factuur af te geven als de klant een bedrijf of zelfstandige is. Ongeacht het uitgeven van een factuur of ontvangstbewijs, is het verplicht om een belastingzegel van 2 euro aan te brengen als het bedrag hoger is dan 77,47 euro: de betaling van het belastingzegel is voor rekening van de klant.

Meer artikelen in deze categorie:

Gastheren

Wettelijke vereisten voor vakantieverhuur in Frankrijk

Gastheren

Wettelijke vereisten voor het beheer van vakantiewoningen in Murcia

Gastheren

Ontwerp prachtige buitenruimtes voor je vakantieverhuur

Gastheren

Gebruik hernieuwbare energiebronnen in je vakantiehuis

Gastheren

Kunst en ambacht in vakantieverhuur

Gastheren

Workshops of seminars organiseren in je vakantiehuis

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.