De Europese steden die overlopen worden door toeristen

magazine_image

Droom je van een stedentrip naar je favoriete Europese stad? Dan kun je misschien beter twee keer nadenken over deze locaties. Dit zijn de meest overbelaste steden in Europa die je misschien beter kunt vermijden in de zomer. Maar vrees niet, wij hebben ook de beste tijden om deze bestemmingen te bezoeken, zodat je niets hoeft te missen!

Holidu, het boekingsportaal voor vakantiehuizen, besloot de steden met de meeste toeristen per inwoner te onderzoeken. Dit onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van statistische gegevens, waarbij het aantal jaarlijkse toeristen in 2019 werd vergeleken met de bevolking van de stad. Lees verder om deze overvolle plekken te ontdekken die je in de zomer moet vermijden.

1. Dubrovnik, Kroatië – 36 toeristen per inwoner

Dubrovnik is officieel de meest overbelaste stad van Europa! Dubrovnik, bekend om zijn prachtige oranje daken en zijn rol in het veelgeprezen Game of Thrones, heeft maar liefst 36 toeristen voor elke inwoner! Omdat Dubrovnik een relatief kleine bevolking heeft, is de toestroom van toeristen groot tijdens de zomermaanden, vooral in juli en augustus. We raden aan om begin mei of half september tot half oktober te komen om de drukte voor te zijn. Hoewel er in september nog steeds een aantal evenementen zijn die internationale bezoekers trekken, zoals het International Late Summer Music Festival, is de grootste zomerdrukte dan al verdwenen.

02 Dubrovnik, Croatia credit Hans Jurgen Weinhardt via unsplash

Dubrovnik, Kroatië credit Hans Jurgen Weinhardt via Unsplash

2. Venetië, Italië – 21 toeristen per inwoner

De volgende stad op onze lijst is Venetië. Met zijn kleine straatjes en smalle bruggen is het logisch waarom deze stad overvol aanvoelt! Venetië heeft een ingewikkelde geschiedenis met overtoerisme. Deze jaarlijkse toestroom van toeristen legt een enorme druk op de infrastructuur. Een van de grootste problemen zijn de dagjesmensen, toeristen die meestal van cruiseschepen komen die maar een paar uur per keer stoppen en de stad geen echt economisch voordeel bieden. De stad verbood cruiseschepen zelfs om in augustus 2021 door het centrum van Venetië te varen en vanaf 16 januari dit jaar zal Venetië dagtoeristen verplichten om te reserveren en een vergoeding te betalen om de stad binnen te komen. We raden je aan om van september tot november te komen en minstens 2 tot 3 nachten te blijven. Doe je best om lokaal te winkelen en te eten om duurzaam toerisme in Venetië te bevorderen!

Venice credit Levi van Leeuwen via unsplash

Venetië, Italië credit Levi Van Leeuwen via Unsplash

3. Brugge, België – 21 toeristen per inwoner

Op de derde plaats staat het middeleeuwse architectuurwonder Brugge. Brugge is een kleine stad met een grote reputatie, met 21 toeristen per inwoner en een grote toeloop vanaf eind mei tot het grootste deel van de zomer. Toeristen stromen toe om te genieten van de prachtige architectuur en pittoreske grachten. De stad staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is dus een must om te bezoeken. Met 21 toeristen per inwoner raden we je echter wel aan om in het tussenseizoen te gaan, want dan is het nog steeds een beetje warm, maar hoef je niet in lange rijen te wachten (begin mei of september).

Bruges, Belgium den-harrson-APhwx25o_8Y-unsplash

Brugge, België credit den-harrson via Unsplash

4. Rhodos, Giekenland – 21 toeristen per inwoner

De volgende op onze lijst is Rhodos, Griekenland, het grootste eiland van de Dodekanesos! Rhodos staat bekend om zijn oude ruïnes en prachtige badplaatsen, dus het is niet moeilijk te begrijpen waarom er 21 toeristen per inwoner komen. De middeleeuwse straten en paleizen zorgen voor geschiedenis en prachtige stranden op dezelfde locatie. We raden een bezoek tussen april en mei aan om het hoogseizoen, de drukte en de hogere prijzen te vermijden.

Rhodes, Greece credit Benjamin Recinos unsplash

Rhodos, Griekenland credit Benjamin Recinos via Unsplash

5. Reykjavik, IJsland – 16 toeristen per inwoner

De volgende op de lijst, met 16 toeristen per inwoner, is Reykjavik, dat op de 5e plaats staat. IJsland staat bekend om zijn schilderachtige natuur en ruige landschappen en heeft prachtige watervallen, blauwe lagunes, bijzondere gletsjers en actieve vulkanen. Reykjavik heeft een bruisende nachtleven en grote muziekfestivals. Het hoogseizoen voor IJsland (surprise, surprise) is tijdens de zomermaanden tussen juni en augustus. Dan is het weer het mildst en is er het meeste daglicht. Mei en september zijn de ideale schoudermaanden die we aanraden voor wie op zoek is naar een rustigere vakantie, omdat er dan minder mensenmassa’s zijn.

Reykjavik, Iceland credit Annie Spratt via unsplash

Reykjavik, IJsland credit Annie Spratt via Unsplash

Wie rond de top 10 af?

6. Florence, Italië – 13 toeristen per inwoner
7. Heraklion, Griekenland – 13 toeristen per inwoner
8. Amsterdam, Nederland – 12 toeristen per inwoner
9. Dublin, Ierland – 11 toeristen per inwoner
10. Tallinn, Estland – 10 toeristen per inwoner

Onderzoeksmethode:
Deze ranglijst is samengesteld door gebruik te maken van het aantal toeristen in 2019 (het laatste pre-pandemische jaar) voor elke stad op de meest bezochte stedenlijsten van The Savvy Backpacker en Air Mundo. Deze gegevens haalden heeft Holidu gedeeld door de bevolkingsaantallen om te zien welke stad in vergelijking overlopen wordt door toeristen. Elke stad van hoog naar laag op basis van het aantal toeristen per inwoner, waarbij we prioriteit gaven aan steden met meer toeristen. Alle steden uit zowel Rusland als Oekraïne werden uit deze ranglijst verwijderd.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De beste steden voor vrouwen om alleen te reizen

Reizen & Lifestyle

De populairste wandelroutes 2023 in Nederland

Reizen & Lifestyle

De 10 meest sneeuwzekere Europese steden voor een winters weekendje weg

Reizen & Lifestyle

De beste meren van Nederland voor vakantie aan het meer

Reizen & Lifestyle

De zonnigste steden van Europa

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.