De beste meren van Nederland voor een vakantie aan het meer

De experts van Holidu hebben 40 meren met hoge waterkwaliteit in het land geanalyseerd om de beste te vinden

magazine_image

Uitstekende waterkwaliteit, veilige zwemplekken, milde watertemperaturen en een breed scala aan activiteiten voor het hele gezin, dat is wat een lokaal meer de perfecte vakantiebestemming maakt om te genieten van een geweldige vakantie in Nederland aan een meer.

Een reis naar een regio aan het meer is de perfecte gelegenheid om de werkstress achter je te laten. Het is de ideale setting om tijd door te brengen met familie in de natuur. We hebben geluk dat Nederland een grote verscheidenheid aan prachtige meren en landschappen in de buurt van water bezit die de ideale locatie en voorwaarden bieden voor een spannende vakantie aan het meer.

De reisexperts van Holidu wilden weten welke meren in Nederland de beste omstandigheden bieden als het gaat om de onderstaande criteria en hebben gegevens verzameld en geanalyseerd die hebben geresulteerd in een inzichtelijke ranglijst. De onderzochte gegevens omvatten: 

  • De waterkwaliteit
  • De watertemperatuur
  • Een bonus voor zoet water
  • De beschikbaarheid van openbare zwemplekken en openbare stranden
  • De verscheidenheid aan watersporten die in het algemeen worden aangeboden
  • De horeca in de buurt van het meer
  • De openbare Google-beoordeling
  • De beschikbaarheid van openbare toiletten
  • De toegankelijkheid met openbaar vervoer

De beste meren van Nederland waar je je vakantie kunt doorbrengen

Het grootste voordeel van een vakantie in Nederland is dat je niet in het vliegtuig hoeft te springen of heel ver hoeft te reizen om te genieten van een spannende vakantie aan het water. De meeste meren in Nederland bevinden zich in populaire vakantiebestemmingen met een uitstekende waterkwaliteit en bieden daarom ideale omstandigheden om aan de zomerhitte te ontsnappen. 

Een goede optie voor een vakantie aan het meer in Nederland is het huren van een vakantiehuis. Het biedt niet alleen het comfort van je eigen huis, maar biedt ook een grote ruimte voor het hele gezin en veel flexibiliteit bij het plannen van activiteiten.

Image_V2_BestLakesNL_Holidu

1. Vakantie bij ‘ t Loomeer

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 14°C

🚆⏱️ 3uur van Amsterdam, 4uur van Rotterdam, 1uur van Groningen, 4uur van Eindhoven

Het ‘t Loomeer is klein, maar is de keuze van kenners. Deze regio ligt in het midden van de provincie Drenthe en is een van de beste plekken voor een vakantie in Nederland op als je op zoek bent naar een landelijke en natuurrijke omgeving. Bezoekers kunnen een diverse mix van landschappen aan het water verwachten, van meren tot waterwegen tot natuurlijke rivieren, die volop mogelijkheden bieden voor zowel recreatie- als avonturiers.

Het heldere ‘t Loomeer met zijn hoge waterkwaliteit nodigt bezoekers uit om te zwemmen, kanoën of vissen. Vooral in de hete zomermaanden is het heerlijk om in het verfrissende water te springen.
Of je nu een natuurliefhebber of een wandelliefhebber bent, er zijn talloze mogelijkheden om het prachtige landschap dat Nederland te bieden heeft langs de waterwegen en meren van Drenthe te verkennen. We raden je ook aan om de historische steden Assen en Meppel te bezoeken met hun charmante oude binnensteden, interessante musea en gezellige cafés en restaurants waar je kunt deelnemen aan de lokale cultuur en regionale specialiteiten kunt proberen, zoals de heerlijke Drentse turf, een traditioneel gebak uit de regio.

2. Vakantie bij ‘t Nije Hemelriek

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 14°C

🚆⏱️ 4uur van Amsterdam, 4uur van Rotterdam, 2uur van Groningen, 5uur van Eindhoven

De rustige Nije Hemelriek ligt in de prachtige provincie Drenthe en is een paradijs voor iedereen die van pure natuur houdt en een vredige omgeving zoekt om stress te verlichten. Volgens dit onderzoek is ‘t Nije Hemelriek een van de beste opties in Nederland voor een vakantie aan het meer. 

 ‘t Nije Hemelriek is een klassiek zwemmeer, omgeven door een schilderachtig landschap, met glooiende heuvels, weelderige weiden en natuurlijke bossen. Het zoetwatermeer is de perfecte plek om op een warme dag in de zomer in het water te springen en te zonnebaden. Voorzieningen zoals toiletten en het aanbieden van watersporten zoals vissen, kanoën en stand-up paddling hebben bijgedragen aan het resultaat op de ranglijst.

Naast zwemactiviteiten biedt Drenthe ook volop mogelijkheden om te fietsen en wandelen. Door de aangewezen paden langs het meer te volgen, kunnen bezoekers verborgen baaien, het vogelreservaat en unieke uitzichtpunten ontdekken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alfred Swama (@alfredswama)

3. Vakantie bij het Zuidlaardermeer

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 14°C

🚆⏱️ 3uur van Amsterdam, 3uur van Rotterdam, 30 min van Groningen, 4uur van Eindhoven

Het Zuidlaardermeer bij de stad Groningen is een echt juweeltje in de provincie Groningen. Het heldere water beslaat een oppervlakte van meer dan 671 hectare en biedt een verscheidenheid aan activiteiten op het water.

Bezoekers kunnen kiezen tussen zeilen op de zachte golven van het meer en genieten van een ontspannende kajaktocht langs de idyllische kust. 

Of je nu een ervaren watersportliefhebber bent of voor het eerst een nieuwe activiteit wilt proberen, het Zuidlaardermeer biedt voor elk wat wils en is met het openbaar vervoer slechts 30 minuten reizen van Groningen en drie uur rijden van Amsterdam en Rotterdam.

4. Vakantie bij ‘t Veenmeer

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 14°C

🚆⏱️ 3uur van Amsterdam, 3 uur van Rotterdam, 1uur van Groningen, 4uur van Eindhoven

‘ t Veenmeer bij Tynaarlo in de provincie Drenthe is een favoriet onder kenners voor een rustige vakantie midden in de natuur. Het kleine meer en het omliggende landschap vormen een geweldige locatie voor rustige fietstochten en lange wandelingen. Het is de perfecte plek voor mensen die niet veel actie en activiteiten nodig hebben, maar een rustige plek om uit te rusten en op te laden. Daarom wordt het meer aanbevolen voor koppels en ouderen dan voor gezinnen met kinderen.

Ook is de waterkwaliteit van ‘t Veenmeer prima en is het geweldig voor een verfrissende duik op warme zomerdagen. Ook de pittoreske dorpjes in de buurt zoals Vries en Zuidlaren zijn ideaal voor een goede excursie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Birgit Schwering (@birgitschxyz)

5. Vakantie aan het IJsselmeer

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 12°C

🚆⏱️ 2uur van Amsterdam, 3uur van Rotterdam, 3uur van Groningen, 3uur van Eindhoven

Het grootste meer van Nederland – het IJsselmeer – staat ook hoog op de ranglijst van de beste meren voor vakanties aan het meer. De voormalige Noordzee-baai is nu gescheiden van de open zee en is een van de meest aantrekkelijke bestemmingen voor zeilen, kanoën en andere watersporten zoals kitesurfen.

Gezinnen met kinderen kunnen genieten van een verscheidenheid aan activiteiten rond het IJsselmeer, zoals fietstochten, wandelen en natuurlijk ook zwemmen en zonnebaden. De beste stranden van IJsselmeer zijn te vinden aan de oostelijke oevers van de meer, zoals het Lemsterstrand in Lemmer, ‘t Mirnser Klif bij Bakhuizen en de het strand Workum (lokaal bekend als It Soal) bij Workum. In totaal zijn er meer dan twintig stranden en zwemplekken aan de oevers van het meer om uit te kiezen om een sprong in het zoete water te wagen op een warme zomerdag.

Het IJsselmeer is verder bijzonder aantrekkelijk voor allerlei watersportliefhebbers die voldoende mogelijkheden zullen vinden om boten en watersportuitrusting aan de kust te huren. Geen enkele dag gaat voorbij zonder tientallen kitesurfers, zeil- en vissersboten op het water te zien. Er is waarschijnlijk geen bestemming in Nederland die zo veelzijdig is als het IJsselmeer en een enkele vakantie is niet genoeg om alle geheimen van het landschap te ontdekken.

Meer meren met geweldige omstandigheden om je vakantie door te brengen

6. Heegermeer in Friesland

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 12°C

🚆⏱️ 5uur van Amsterdam, 5uur van Rotterdam, 3uur van Groningen, 6uur van Eindhoven

 

7. Hommelheide in Limburg

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 13°C

🚆⏱️ 3uur van Amsterdam, 3u van Rotterdam, 5u van Groningen, 2u van Eindhoven

 

8. Westeinderplassen in Noord-Holland

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 12°C

🚆⏱️ 1uur van Amsterdam, 2u van Rotterdam, 3u van Groningen, 2u van Eindhoven

 

9. Grevelingenmeer in Zeeland

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 12°C

🚆⏱️ 1uur van Amsterdam, 1u van Rotterdam, 3u van Groningen, 3u van Eindhoven

 

10. Alkmaardermeer in Noord-Holland

💧 Waterkwaliteit: Hoge waterkwaliteit

🌡 Watertemperatuur: 12°C

🚆⏱️ 30 min van Amsterdam, 2u van Rotterdam, 3u van Groningen, 2u van Eindhoven

Onderzoeksmethode

Voor dit onderzoek is een selectie van meren geanalyseerd in Nederland op hun aantrekkelijkheid voor mensen die hun vakantie aan het meer willen doorbrengen. Hiervoor zijn 30 van de meest populaire meren van Nederland geselecteerd. Hiervoor werden meren in beproefde vakantieregio’s geselecteerd. Daarnaast is rekening gehouden met een eerlijke weergave van meren in alle provincies in Nederland. 

Om de aantrekkelijkheid van de meren voor vakanties te evalueren, zijn de volgende indicatoren geselecteerd en geanalyseerd op basis van de meest recente gegevens.

Waterkwaliteit, watertemperatuur, watertype (zoet/zout water), de beschikbaarheid van openbare zwemplekken en openbare stranden, horeca in de buurt van het meer, de verscheidenheid aan watersporten die worden aangeboden, de Google-beoordelingen, de beschikbaarheid van toiletten en de toegankelijkheid met openbaar vervoer.

Alle gegevens, behalve informatie over de openbare beoordelingen op Google, zijn verzameld via de populaire en zeer betrouwbare Nederlandse database Waterkaart.net. De gedetailleerde kaart van de Nederlandse binnenwateren en waterwegen bevat een breed scala aan openbare informatie over waterkwaliteit en temperaturen, toegankelijkheid, voorzieningen en andere omstandigheden in realtime. Het Waterkaart-platform combineert gegevens van verschillende betrouwbare bronnen op hun platform, zoals het Nederlands kadaster, de  Koninklijke Marine, openbare gegevens van de provincies, waterschappen, havenautoriteiten, gemeenten, particuliere waterwegbeheerders en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Informatie over de openbare Google-beoordeling is afkomstig van Google Maps. 

Om een rangschikking van de beste meren van Nederland te bepalen om de vakantie door te brengen, is een statistische methode gebruikt die gebaseerd is op een puntensysteem. Hoe beter de beoordeling in de respectievelijke factor, hoe meer punten worden toegeschreven aan het overeenkomstige item – in dit geval het meer. Het item dat de meeste punten in totaal behaalt, staat op de eerste plaats in de ranglijst van de beste meren van Nederland voor vakanties.

De geselecteerde indicatoren en resultaten zijn zorgvuldig onderzocht en gecontroleerd op hun plausibiliteit. Alle bovenstaande informatie verwijst naar het tijdstip van het onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd op 17 mei 2023.

 

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De beste steden voor vrouwen om alleen te reizen

Reizen & Lifestyle

De populairste wandelroutes 2023 in Nederland

Reizen & Lifestyle

De 10 meest sneeuwzekere Europese steden voor een winters weekendje weg

Reizen & Lifestyle

De zonnigste steden van Europa

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

In deze steden vind je de beste koopjes!

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.