De beste steden in Europa voor filmliefhebbers

Ook zo fan van het witte doek?

Is het je grootste hobby, heerlijk met een bak popcorn op schoot en een drankje, volledig opgaan in de nieuwste film of inspirerende docu? Als filmliefhebber heb je vast een sterke voorkeur voor een bepaald genre, het soort bioscoop of filmhuis, maar houdt je vast ook een bepaalde regisseur in de gaten. Eén ding is zeker, voor iedereen die van film houdt, is het niet alleen een vorm van vermaak, maar ook een bron van inspiratie en creatieve expressie.

Holidu besloot te onderzoeken wat de beste steden voor filmliefhebbers zijn! Het totaal aantal bioscopen per stad, de gemiddelde beoordeling van de bioscopen en filmhuizen in elke stad en het aantal bioscopen per stad per 10.000 inwoners werd geanalyseerd. Want ook als je een weekendje weg gaat kan het heerlijk zijn om een nieuw filmtheater te ontdekken.

Top 10 beste Europese steden voor filmliefhebbers

1. Genève, Zwitserland

Op de eerste plek komt Genève! Zwitserland staat natuurlijk bekend om kaasfondue en de prachtige bergen, maar de Zwitserse stad Genève heeft ook een bloeiende filmindustrie. Je kunt hier verschillende genre films uit meerdere culturen bekijken in de vele bioscopen die je in de stad vindt. Zo zijn er mainstream bioscopen die de nieuwste Hollywood blockbusters vertonen, maar ook arthouse bioscopen die meer onafhankelijke films aanbieden. Populaire filmhuizen zijn bijvoorbeeld Cinélux en Cinérama. In Genève worden ook verschillende filmfestivals gehouden, waaronder het Internationale Filmfestival van Genève (GIFF), dat een breed scala aan films vertoont en regisseurs, acteurs en filmliefhebbers van over de hele wereld aantrekt.

jake-hills unsplash

Jake Hills_unsplash

2. Warschau, Polen

Warschau in Polen staat op plek twee. Een stad die voor elke cinefiel iets te bieden heeft. Van reguliere bioscopen tot alternatieve locaties. Een paar populaire bioscoopketens in de stad zijn Multikino, Cinema City en Kinoteka. Een unieke bioscoopervaring in Warschau is echter Kino Muranów, een prachtig gerenoveerde bioscoop uit de jaren vijftig, met een retrodesign en een aanbod van films, van klassiekers tot hedendaagse onafhankelijke films. Voor een filmfestival kan je Warschau ook bezoeken. Hier vindt namelijk het Warsaw Film Festival plaats in oktober. De filmscène is enorm dynamisch, divers en veelbelovend.

3. Berlijn, Duitsland

De volgende in deze top 50 is Berlijn. De stad staat bekend om een levendige cultuur en bloeiende kunstscene. Bioscopen nemen in deze scène een belangrijke plaats in en bieden bezoekers de mogelijkheid om op verschillende locaties te genieten van films uit de hele wereld. Enkele populaire bioscopen hier zijn onder meer Cinestar, UCI Kinowelt en Filmrauschpalast. Maar voor wie op zoek is naar een meer alternatieve bioscoopervaring is er sinds de jaren zeventig de bioscoop Moviemento, die gespecialiseerd is in het vertonen van onafhankelijke en internationale films. In Berlijn worden het hele jaar door verschillende filmfestivals georganiseerd. Een van de meest opvallende is het Internationale Filmfestival van Berlijn, ook bekend als de Berlinale. Dit evenement vindt elk jaar plaats in februari.

geoffrey-moffett unsplash

Geoffrey Moffett_ Unsplash

4. Bologna, Italië

De vierde plaats wordt gerepresenteerd door Bologna. De charmante stad in Noord-Italië staat bekend om een rijke artistieke en culturele scène, die vele bioscopen heeft en inspelen op de verschillende smaken van de kijkers. De bioscopen, Cinema Lumière en Cinema Odeon, vertonen een breed scala aan films, van Hollywood-kaskrakers tot onafhankelijke en buitenlandse films uit Italië en daarbuiten. Bologna is ook de thuisbasis van de Cineteca di Bologna, een filmarchief en culturele instelling die films uit de hele wereld bewaart en restaureert. De Cineteca biedt een scala aan filmgerelateerde evenementen en activiteiten, waaronder vertoningen, workshops en tentoonstellingen. In Bologna vindt ook het filmfestival Il Cinema Ritrovato plaats, ieder jaar in juni kan je hier klassieke en bijzondere films uit de hele wereld bewonderen.

5. München, Duitsland

München valt perfect te combineren met een weekendje weg en een boekje aan een bioscoop. De stad, gelegen in het zuiden van Duitsland, beschikt over een gevarieerde en groeiende filmscène en biedt een scala aan opties voor filmliefhebbers. Populaire bioscopen in de stad zijn bijvoorbeeld Cineplex, Cinemaxx en Mathäser Filmpalast. Voor wie op zoek is naar een meer onafhankelijke filmervaring heeft München verschillende arthouse bioscopen zoals City Kinos en Monopol Kino, waar zowel onafhankelijke filmproducties als cultklassiekers worden vertoond. Vergeet niet een filmhuis uit te zoeken die ook films in het engels vertoond als je geen Duits kan. Veel films worden in Duitsland nagesyngroniseerd. Het Munich Film Festival is een groot film festival, dat ieder jaar in de zomer wordt gehouden. Er wordt een breed scala aan films uit verschillende landen en genres getoond.

krists-luhaers unsplash

Krists Luhaers_ Unsplash

Wie rond de top 10 af?

  1. Parijs, Frankrijk
  2. Athene, Griekenland
  3. Porto, Portugal
  4. Nuerenberg, Duitsland
  5. Amsterdam, Nederland

Wist je trouwens dat Tuschinski is in 2021 uitgeroepen is tot mooiste bioscoop ter wereld?!

Onderzoeksmethode:

Voor deze studie werden gegevens over 345 Europese steden verzameld. Er werden gegevens van Google Maps onderzocht, waaronder het totale aantal bioscopen per stad, de gemiddelde beoordeling van de bioscopen per stad en het aantal bioscopen per stad per 10.000 inwoners. Steden met minder dan 10 bioscopen werden niet in de eindrangschikking opgenomen. De gegevens werden verzameld in februari 2023.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De beste steden voor vrouwen om alleen te reizen

Reizen & Lifestyle

De 10 meest sneeuwzekere Europese steden voor een winters weekendje weg

Reizen & Lifestyle

De zonnigste steden van Europa

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

In deze steden vind je de beste koopjes!

Reizen & Lifestyle

Bloemrijkste steden van Nederland

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu ontvangen.