De beste vakantiebestemming in 2023 volgens je sterrenbeeld

magazine_image

Een jaar waar we weer nieuwe landen willen ontdekken, of nieuwe manieren van reizen willen verkennen. Maar met zoveel keuzes, kan het nogal overweldigend zijn om te beslissen waar je nou naartoe reist.

Laat de sterren toch bepalen waar jouw volgende reis heen gaat.

Inbaal Honigman, beroemd helderziende en astroloog, legt uit: “Onze persoonlijkheidstypes verdelen zich grofweg tot temperamentvol, emotioneel, praktisch of intellectueel, of om hun elementaire synoniemen te gebruiken: vuur, water, aarde en lucht. Die kenmerken komen tot uiting in onze astrologische tekens en hebben een merkbare invloed op wie we zijn tijdens onze vakantie, een tijd waarin we echt vrij zijn om onszelf te zijn.”

“Vuurtekens zoals Ram, Leeuw en Boogschutter houden van actief bezig zijn en hebben een vakantie nodig die hen doet zweten. Watertekens zoals Kreeft, Schorpioen en Vissen houden van een rustgevende vakantie omringd door hun favoriete mensen. Aardetekens als Stier, Maagd en Steenbok genieten van een vakantie met een vleugje luxe. Luchttekens als Tweelingen, Weegschaal en Waterman gaan voor een vakantie die de geest uitdaagt.”

Om je te helpen heeft Holidu voor ieder sterrenbeeld de beste bestemmingen gevonden om dit jaar te bezoeken. Door steden en landen over de hele wereld in te delen op een factor die het sterrenbeeld wardeert of kleeft aan hun persoonlijkheid. Van een avontuur aan het water voor Vissen tot een warm klimaat voor de Leeuw, bekijk hieronder de beste reisbestemmingen voor 2023 per sterrenbeeld.

Beijing

Steenbok ♑ 22 december – 19 januari | Peking

Wie geboren is als Steenbok, hecht waarde aan geschiedenis en tijd. De Steenbok heeft een klassieke kijk op de wereld. Dus, voor een teken dat waarde hecht aan traditie, hebben we gekeken naar het aantal UNESCO werelderfgoedlocaties in steden. Om uit te zoeken welke de meeste locaties heeft voor een cultureel of historisch uitje.

Op de eerste plaats komt Peking, de hoofdstad van China met 6 UNESCO-locaties, waaronder de Chinese Muur, de Verboden Stad en het Zomerpaleis. Minder ver weg staat Londen op de tweede plaats en Madrid op de derde, met respectievelijk 5 en 4 UNESCO-locaties. Brussel heeft ook 4 UNESCO-locaties, maar scoorde lager in het klassement omdat België als geheel minder van deze belangrijke sites heeft dan Spanje.

Beste reispartners voor Steenbokken: “Sterrenbeeld Leeuw die enorm liefhebber is van luxe zou een geweldige partner-in-crime zijn voor de Steenbo. Zo kan je samen op zoek naar de beste kwaliteit eten, winkels en ervaringen. De elegante Weegschaal zou ook met de Steenbok mee kunnen reizen en kunnen helpen de meest Insta-waardige foto’s te maken.”

Tokyo

Waterman ♒ 20 januari – 18 februari | Tokio

Wie geboren is met het sterrenbeeld Waterman is vaak origineel en een beetje eigenzinnig. Het is dan ook niet ongewoon dat ze door creativiteit en uniek zijn omarmt worden. Als het op vakantie aankomt, hebben we bekeken waar de meeste kunstgalerijen te vinden zijn. Plekken waar de Waterman inspiratie kan opdoen en zijn verbeelding de vrije loop kan laten.

Zo’n creatief teken zou een reis naar de Japanse hoofdstad Tokio moeten overwegen. De stad met de meeste kunstgaleries, in totaal bijna 500. Het is een ideale bestemming voor Waterman. Dankzij de rijke, traditionele cultuur en de geavanceerde, hedendaagse kunst en architectuur.  In Europa zijn Londen, Istanbul, Parijs en Amsterdam ook goede bestemmingen voor Watermannen, die allemaal in de top tien staan en ieder meer dan 100 kunstgaleries hebben om te verkennen.

Beste reispartners voor Watermannen: “Waterman is eigenzinnig en ongewoon, en zal genieten van de onverwachte en onstuimige reizen samen met een Boogschutter. Of voor een meer serieuze tocht zal een Waterman genieten van het gezelschap van een Steenbok, die graag de culturele highlights van een bestemming opzoekt.”

Brazil

Vissen ♓  19 februari – 20 maart | Brazilië

Wie geboren is met het sterrenbeeld Vis, is vaak trouw aan zijn teken en zoekt op reis het water op. Met zo’n sterke band met H2O zochten we uit welke landen de meeste binnenlandse zoetwaterbronnen hebben, inclusief rivierstromen en grondwater uit regenval.

Met de grootste rivier en misschien wel het bekendste regenwoud ter wereld is het wellicht geen verrassing dat Brazilië voor Vissen als beste uit de bus komt. Het Zuid-Amerikaanse land werd op de voet gevolgd door Canada, dat wordt beschouwd als een zoetwaterrijk. Dat bijna 9% van de wereldvoorraad hernieuwbaar water afvoert en bovendien de langste kustlijn van alle landen ter wereld heeft. Dichter bij huis is Noorwegen het beste Europese land voor Vissen, op de 15e plaats, gevolgd door Turkije op de 20e en Frankrijk op de 23e plaats. Omdat dichtbij het water zijn belangrijk is voor dit teken, kunnen Vissen Arabische landen als Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten beter mijden. Deze landen kregen 0 punten, evenals niet aan zee grenzende Europese landen als Hongarije en Servië.

Beste reispartners voor Vissen: “Vissen delen de liefde voor het water met het sterrenbeeld Kreeft, die een prachtige metgezel zou zijn voor een vakantie aan het water. Vissen hebben ook raakvlakken met een Schorpioen als vakantiegenoot, die geniet van volledige ontspanning zonder telefoons.”

London-Aries-768x256

Ram ♈ 21 maart – 19 april | Londen

Het sterrenbeeld Ram is geboren als actief wezen, die zich snel kunnen vervelen en hun aandacht kunnen laten verslappen als ze niet vermaakt worden. Dus, om Rammen alert te houden, hebben we gekeken naar de categorie ‘Dingen om te doen’ op Tripadvisor. Om uit te zoeken welke bestemmingen de meeste activiteiten bieden. 

Hieruit blijkt dat Londen, Rome en Parijs geweldige bestemmingen zijn voor een Ram. Londen neemt de leiding met een aanzienlijk aantal, meer dan 2.000 ‘dingen om te doen’ met een 5-sterren beoordeling op Tripadvisor. Waaronder Buckingham Palace en de Tower of London. Als je op zoek bent naar meer historische locaties, dan is Rome een overweging waard. Hier bezoek je bijvoorbeeld het Colosseum of de Trevifontein. Andere Europese bestemmingen in de top tien zijn Lissabon en Athene, en verder weg Kathmandu, Hanoi, New York en Delhi.

Beste reispartners voor een Ram: “Een Ram, die altijd op pad is, zou genieten van een actieve vakantie. Bijvoorbeeld samen met het non-stop gezellige sterrenbeeld Tweelingen, of een sportieve retraite met mede-fitnessliefhebber Maagd.”

Screenshot 2023-02-02 at 13.34.52

Stier ♉ 20 april- 20 mei | Parijs

Van iedereen die met het sterrenbeeld Stier geboren is, wordt gezegd dat zij de grootste fijnproevers zijn van alle sterrenbeelden. Stier geniet van een culinaire mix van kwaliteit en comfort. Op basis hiervan heeft Holidu gekeken naar het aantal restaurants per stad, vermeld op Michelin Guide. Om uit te zoeken waar Stier de beste culinaire ervaringen kan opdoen.

Voor dit sterrenbeeld zijn Parijs, New York en Tokio de beste opties, omdat deze drie steden de meeste vermelde restaurants op Michelin Guide hebben. Parijs heeft momenteel tien driesterren-, veertien tweesterren- en meer dan 100 eenster-restaurants, om nog maar te zwijgen van de honderden andere restaurants die op Michelin Guide worden aanbevolen. De ideale plek voor de eetlustige Stier.

Beste reispartners voor Stier: “Met trekjes van kalmte en rust, zou Stier een ontspannende vakantie met de rustige Weegschaal, of een relaxte retraite met mede-rustliefhebber Waterman geweldig vinden.”

Melbourne-768x256

Tweelingen ♊ 21 mei – 20 juni | Melbourne

Het sterrenbeeld Tweelingen staat bekend als sociaal en sprankelend. Ze houden ervan zich bezig te houden met meerdere vriendschappen, kennissen en mensen die ze ooit in een bar hebben ontmoet. Daarom houden de meeste Tweelingen van een bestemming waar zij veel nieuwe mensen kunnen ontmoeten. Holidu heeft gekeken naar de bevolkingsdichtheid van steden om uit te zoeken waar Tweelingen de grootste kans hebben om veel mensen te leren kennen. Volgens de gegevens zijn Melbourne, Beiroet en Mumbai allemaal geweldige bestemmingen om te bezoeken voor Tweelingen, met een bevolkingsdichtheid van respectievelijk 24.159, 21.881 en 21.000 per vierkante kilometer. Deze steden zijn bijna dubbel zo dichtbevolkt als de meeste andere bestemmingen op de lijst, dus je vindt er vast wel iemand om bevriend mee te raken.

Wat gezelligheid betreft, kunnen Tweelingen Dubai, Reykjavik en Faro beter vermijden, omdat dit de dunst bevolkte steden zijn en de minste mogelijkheden bieden om nieuwe vriendschappen te sluiten. Heerlijk als je een rustig uitje wilt, maar misschien niet voor de gezellige Tweeling. 

Beste reispartners voor Tweelingen: “Feestbeest Tweelingen heeft behoefte aan een heerlijk gek uitje met enthousiaste Ram. Of een last-minute uitje naar bestemming onbekend, met een Boogschutter. Die letterlijk overal op korte termijn heen zou gaan”, onthult Inbaal.

Screenshot 2023-02-02 at 13.44.29

Kreeft ♋ 21 juni – 22 juli | Winterthur

Wie met het sterrenbeeld Kreeft is geboren, is net als de Leeuw uniek omdat het niet door een planeet wordt geregeerd, maar door de maan. Voor het teken dat zo’n sterke band heeft met de sterrenhemel, heeft Holidu de luchtvervuiling in elke stad geanalyseerd om uit te zoeken welke bestemmingen de meest directe en, nou ja, minst vervuilde verbinding met de hemel en de maan bieden. De winnaar is Winterthur in Zwitserland, een kleine stad ten noordoosten van Zürich en dicht bij de Duitse grens, met de minste luchtvervuiling. Interessant is dat Zwitserland in feite drie van de top tien posities innam. Ook de Scandinavische hoofdsteden deden het goed, met Reykjavik, Helsinki en Stockholm op respectievelijk de tweede, derde en vierde plaats. Buiten Europa hebben ook Adelaide en Muscat de top tien gehaald. Tot de steden met de meeste luchtvervuiling behoren ook Gizeh, Lagos, Lima en Mumbai, waarvan de scores van meer dan 70 een behoorlijk contrast vormen met de score van Winterthur van 16,67.

Beste reispartners voor Kreeft: “Familiemens Kreeft heeft behoefte aan een vakantie die bij alle generaties past, net als Waterman, die iedereen tegemoet willen komen. Kreeft geniet van vakanties aan zee, want ze zijn een waterteken, net als Vissen die ook van het strand houden.”

Bangkok-1-768x256

Leeuw ♌ 23 juli – 22 augustus | Bangkok

Wie met het sterrenbeeld Leeuw geboren is, wordt niet geregeerd door een planeet maar door de zon. Het is dus niet heel gek dat dit teken de voorkeur geeft aan warmte. Om het warme weer achterna te kunnen reizen, keek Holidu naar de gemiddelde temperatuur van de bestemmingen. Om uit te zoeken welke plekken het hele jaar door heerlijk zwoel zijn.

Volgens de gegevens zijn de twee beste bestemmingen voor warm weer Bangkok en Oman, die beide het hele jaar door een gemiddelde temperatuur van 28,9 graden hebben. In feite kwam Azië als beste continent voor Leeuw uit de bus, met negen van de tien beste landen. In Europa biedt Sevilla in Spanje het hele jaar door het warmste weer met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden. 

En voor een sterrenbeeld waar warmte van belang is, zijn Canadese en Scandinavische steden waarschijnlijk de steden die je moet vermijden, omdat daar de koudste gemiddelde jaartemperaturen heersen.

Beste reispartners voor Leeuw: “Luxe winkels en maaltijden verrukken een Leeuw. Een voorkeur die ze delen met Steenbok, die ook van kwaliteit boven kwantiteit houdt. Leeuw wordt ook graag goed verzorgd op vakantie, net als Stier, die een uitstekende service op prijs stelt.”

Hannover

Maagd ♍ 23 augustus – 22 september | Hannover

Van degenen die met het sterrenbeeld Maagd geboren zijn, wordt gezegd dat ze organisatie en structuur belangrijk vinden. Dus, voor een teken dat waarde hecht aan efficiëntie, besloten we te kijken naar de inefficiëntie van elke stad, specifiek als het gaat om verkeer, om uit te vinden welke bestemmingen het meest waarschijnlijk de meest georganiseerde reiservaring bieden.

Wellicht niet verrassend is het een Duitse stad die de toppositie heeft ingenomen, Hannover, met twee andere Duitse steden die een top tien positie bemachtigen; Frankfurt en Dresden. Andere Europese steden die door dit sterrenbeeld gewaardeerd zullen worden om hun efficiëntie zijn Basel, Malaga en Poznań. Verder weg was Dakar de enige stad in de top tien die niet in Europa lag, met een 5e plaats voor verkeersefficiëntie. Interessant is dat de twee meest inefficiënte steden op het gebied van verkeer San Francisco en Los Angeles zijn, waar er veel files en knelpunten zijn.

Beste reispartners voor Maagd: “Met unieke hidden gems, doe je het sterrenbeeld Maagd een groot plezier. Dit geldt ook voor Schorpioen, die hun bestemmingen niet graag aan de grote klok hangen. Experimenteren met de lokale keuken is een hobby voor Maagd, en ook van Stier, die een ware foodie is.”

London Libra

Weegschaal ♎ 23 september – 22 oktober | Londen

Van degenen die met het sterrenbeeld Weegschaal zijn geboren, wordt gezegd dat ze erg elegant zijn en de schoonheid van het leven waarderen. Dus, voor een teken dat zo esthetisch gedreven is, keken we naar het aantal foto’s dat in iedere stad op Instagram werd genomen, om vast te stellen hoe ‘fotogeniek’ de bestemming is. Volgens de gegevens is Londen de beste reisbestemming, met een mix van sierlijke, historische gebouwen en moderne structuren.  Vergeet ook niet de typische rode telefooncellen en iconische rode dubbeldekbussen. Andere Instagram-waardige plekken zijn Columbia Road Flower Market, Notting Hill en het adembenemende uitzicht vanuit de vele wolkenkrabbers.

Naast Londen omvat de top 10 ook de Europese steden als Parijs, Istanbul, Keulen en Barcelona, en Jakarta en Dubai in Azië, evenals drie Amerikaanse steden: New York, Miami en Los Angeles

Beste reispartners: “De rustige Weegschaal zal genieten van reizen met easy going en gevoelige Kreeft. Georganiseerde Maagd zal ook een goede reisgenoot zijn voor Weegschaal, omdat ze beiden graag vooruit plannen.”

Reykjavik

Schorpioen ♏ 23 oktober – 21 november | Reykjavik

Wie met het sterrenbeeld Schorpioen geboren is, ontdekt graag ongewone bestemmingen en unieke plaatsen. Daarom hebben we gekeken naar het aantal Tiktok-views van elke stad, waarbij de laagste de beste is, om bestemmingen te ontdekken die nog niet overlopen zijn door sociale media toeristen.

En het is het afgelegen Reykjavik dat de toppositie inneemt, en de hoofdstad van IJsland is beslist onaangetast. Het hele land telt iets meer dan 360.000 inwoners, verspreid over een land dat meer dan twee keer zo groot is als Denemarken. In vergelijking met andere bestemmingen krijgt IJsland gemiddeld veel minder bezoekers per jaar voor zijn landoppervlakte.

Verder in de top 10 staan Palma de Mallorca en Faro, die ondanks hun bekendheid beide de ‘exclusiviteit’ bieden die Schorpioen wenst, omdat de meeste mensen alleen maar naar deze steden vliegen om de nabijgelegen strandbestemmingen te bereiken in plaats van de bestemming zelf te verkennen.

Beste reispartners: “Een vakantie privé houden is niet gemakkelijk in onze social-mediawereld, dus Schorpioenen zullen het waarderen om met Tweelingen te reizen, die ook discreet kunnen zijn. Collega waterteken Vissen zal het ook leuk vinden om de dingen chill te houden op vakantie, met hun aangename en vergevingsgezinde persoonlijkheid.”

 

Nepal

Boogschutter ♐ 22 november – 21 december | Nepal

Boogschutter is vrijgevochten en sociaal ingesteld. Ze willen een bestemming waar ze vrijuit kunnen gaan. Om het avontuurlijke gevoel van de Boogschutter te vervullen, hebben we gekeken naar het aantal toeristen dat naar een land komt, om uit te vinden welke bestemmingen velen nog niet eerder hebben bezocht.

Op de eerste plaats staat Nepal, een land dat bekend staat om de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest – iets wat het zeker een geweldige bestemming maakt voor wie op zoek is naar adrenaline. Op de tweede en derde plaats komen Bolivia en Senegal, twee andere bestemmingen die niet bij veel mensen in het reisportfolio voorkomen, maar waar veel te ontdekken valt. Voor bestemmingen die minder ver weg liggen, zal Boogschutter graag minder ontdekte Europese landen bezoeken, waaronder Servië op de 5e plaats en IJsland op de 10e, evenals Finland en Slovenië die respectievelijk de 11e en 17e plaats innemen. Landen met het hoogste aantal toeristen per jaar, en die zeker op de veel bereisde weg zijn, zijn Frankrijk, de Verenigde Staten, China en Spanje, in die volgorde. 

Beste reispartners: “Collega-vuurteken Ram is altijd onderweg en zal goed passen bij een een “Boogschutter reis”. Het derde vuurteken, Leeuw, leeft het leven maximaal. Net als de boogschutter, dus ze zullen samen waanzinnige herinneringen delen.”

Onderzoeksmethode

Om de beste bestemmingen voor ieder sterrenbeeld te vinden, hebben we eerst een lijst samengesteld van alle belangrijke steden in elk land ter wereld en vervolgens elke stad geanalyseerd op onderstaande factoren:

 • Tweelingen: Bevolkingsdichtheid van de stad, vanwege de sociale aard.
 • Ram: Aantal 5* ‘dingen om te doen’ op Tripadvisor, om verveling tegen te gaan.
 • Stier: Aantal restaurants vermeld op Michelin Gids, als ware ‘foodie’.  
 • Leeuw: Gemiddelde jaartemperatuur (hoe heter, hoe beter), warm weer is van belang.*
 • Schorpioen: Aantal Tiktok weergaves (hoe lager, hoe beter), waarbij dit teken graag plaatsen ontdekt die niet super populair zijn op sociale media.
 • Steenbok: Aantal UNESCO werelderfgoederen, want dit teken wordt geassocieerd met traditie en geschiedenis. **
 • Waterman: Aantal kunstgalerijen op Tripadvisor, omdat dit teken origineel en creatief is.
 • Weegschaal: Aantal Instagramfoto’s op de hashtag van de stad, waarbij dit teken pracht en esthetiek waardeert
 • Maagd: Verkeersin Efficiëntie, waarbij dit teken organisatie en structuur waardeert 
 • Boogschutter: Aantal toeristen dat in het land arriveert (hoe lager, hoe beter), want dit teken houdt van avontuur en plaatsen die nog niet veel bezocht zijn. Dit is een ranglijst op districtsniveau.
 • Vissen: Binnenlandse zoetwatervoorraden (miljard kubieke meter), want dit teken blijft trouw aan zichzelf en is graag in de buurt van water. Dit is een ranglijst op districtsniveau.

Holidu heeft verschillende betrouwbare bronnen gebruikt om gegevens te vinden voor elk van de bovengenoemde categorieën. Waaronder de World Data Bank, OECD en Statista. En classificeerde vervolgens de steden van eerste tot laatste op basis van deze gegevens. Steden waarvoor geen volledige dataset beschikbaar was, werden uit de index weggelaten. De gegevens zijn verzameld in januari 2023. De volledige dataset en de bronnenlijst zijn op verzoek verkrijgbaar.

*Waar er gezamenlijke posities waren, hebben we een weging gegeven aan de steden met een hogere ‘gemiddelde hoge temperatuur’.
**Waar er gezamenlijke posities waren, hebben we een weging gegeven aan die met meer UNESCO-locaties in het land waar de stad ligt.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

🏂 Dit zijn de goedkoopste en duurste skigebieden in Europa 2022-2023 🏂

Reizen & Lifestyle

De zonnigste Europese bestemmingen om te overwinteren

Reizen & Lifestyle

In deze steden vind je de beste koopjes!

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

De 10 beste kunstijsbanen van Nederland

Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland 2022

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu en onze partner Bookiply ontvangen.