De zonnigste Europese bestemmingen om te overwinteren

Weg van de kou, regen en de januari blues?

magazine_image

In januari en februari kan het nog erg nat en koud zijn. De energieprijzen zijn nog steeds hoog, dus veel Nederlanders proberen hun energiekosten te ontlopen door het zonnetje op te zoeken in het zuiden van Europa. Holidu besloot te analyseren, welke kustplaatsen het beste zijn om naartoe te vluchten tijdens de wintermaanden. Daarbij is de temperatuur en het aantal zonuren van alle kustplaatsen in Europa vergeleken om te bepalen wat nu de beste bestemming is om aan de regen en kou te ontsnappen. Bekijk hier wat de zonnigste vakantiebestemmingen in de winter zijn:

Top bestemming per land boven de 15 grade om aan de kou te ontsnappen 

Spanje: Los Cristianos

Gemiddelde zonuren per maand: 320,60 | Gemiddelde wintertemperatuur per maand 20,6ºC

De zonnigste en warmste bestemming in Spanje is deze winter: Los Cristianos op Tenerife. Het is de beste vakantiebestemming om de kou en regen te ontvluchten deze winter! Als grootste eiland van de Canarische eilanden in Spanje en met gemiddeld meer dan 320 zonuren in de winter is het geen straf om hierheen te reizen. Met een gemiddelde wintertemperatuur van 20,6ºC is Los Cristianos de perfecte plek om in je t-shirt rond te lopen. Bezoek een van de droomstranden en boek een surfles. Of ga op avontuur in het Nationaal Park El Teide. Je kan prachtige wandelingen maken nu het niet extreem warm is. Met een directe vlucht ben je in 5 uur vliegen op Tenerife. Als je dan ook nog een goedkope vakantiewoning vindt, zit je gebakken deze winter.

geio-tischler-F-2dQ6BH84Y-unsplash copy

Los Cristianos credit Geio Tischler via Unsplash

Griekenland: Agios Nikolaos 

Gemiddelde winterzon 261,46 uur | Gemiddelde wintertemperatuur 16,4ºC

Griekenland is een bestemming die je zeker niet moet uitsluiten. Een heerlijke zonnige bestemming op minder dan 6 uur afstand van Nederland is Agios Nikolaos, op Kreta. Kreta is het grootste eiland op Griekenland met gemiddeld 261 zonuren per maand in de winter en een gemiddelde temperatuur van 16,4ºC per maand. Dit charmante kustplaatsje blijft zelfs in de winter warm. Het voordeel van reizen in de wintermaanden is dat je de enorme drukte ontloopt van de zomer. Bekijk de vele stranden en restaurants aan het water of verken de nabijgelegen verlaten kastelen en olijfboerderijen. Agios Nikolaos zou op ieders lijstje moeten staan om de koude winter te ontvluchten.  Het is 5,5 vliegen, met een korte tussenstop in Athene.

Crete credit Alexander Slash via unsplash copy

Kreta credit Alexander Slash via Unsplash

Italië: Siracusa

Gemiddelde winterzon 258,20 uur | Gemiddelde wintertemperatuur 16,4ºC

Ook in het zuiden van Italië kan het ‘s winters nog heerlijk behagelijk zijn. De topbestemming in Italië op onze lijst is de historische stad Siracusa op het eiland Sicilië. Met in de winter gemiddeld 258 zonuren en een gemiddelde wintertemperatuur van 16,4ºC. Je vliegt 4 uur naar Catánia. Maak een reis door de geschiedenis en verken de vele archeologische vindplaatsen of geniet van het prachtige straatbeeld. Ontdek Siracusa voor je volgende wintertripje.

Siracusa credit Alessio Roversi via Unsplash copy

Siracusa credit Alessio Roversi via Unsplash

Portugal: Luz

Gemiddelde winterzon 250,10 uur | Gemiddelde wintertemperatuur 15,8ºC

Als je van surfen houdt is Portugal ook in de wintermaanden niet slecht. Maar ook als je gewoon wil relaxen en terassjes wil afstruinen. De volgende op onze lijst is het kleine kustplaatsje Luz in Portugal met gemiddeld 250 zonuren in de winter en een gemiddelde wintertemperatuur van 15,8ºC. Luz ligt in de Algarve en wordt omgeven door adembenemende stranden en indrukwekkende kliffen. Dit charmante stadje is een perfect toevluchtsoord als je de regen in Nederland wilt ontsnappen.

Luz credit Denys Sudilkovsky via Unsplash copy

Luz credit Denys Sudilkovsky via Unsplash

Malta: Gzira

Gemiddelde winterzon 238,56 uur | Gemiddelde wintertemperatuur 17,9 ºC

Iets zuidelijker van Sicilië ligt het eiland Malta. Hier komt het plaatsje Gzira het beste beste uit de bus. Ook geen slecht toevluchtsoord met een grote haven en de mogelijkheid een heerlijke boottocht te maken. Ga op zoek naar de mooiste stranden en bezoek de leukste vissersdorpjes. Gemiddeld is het hier 17,9 ºC in de winter en schijnt de zon 238 uur, dat klinkt ons als muziek in de oren.

Resultaten die eruit springen

Welk land is het meeste vertegenwoordigd in de top 100?

Spanje! Het is geen verrassing dat bijna 60% van de steden in de top 100 zich in Spanje bevinden. Met moderne steden en dromerige kustlijnen vindt je zeker snel een vakantiehuis in Spanje om aan de regen en kou te ontsnappen. Je hoeft vaak niet al te ver te vliegen voor een kort winter uitstapje. De Canarische Eilanden springen eruit als beste regio om te overwinteren, met 21 steden in de top 100, op de voet gevolgd door de Costa Blanca met 17 steden in de top 100.

johan-mouchet-Z95viY3WaZs-unsplash copy

Spanje credit Johan Mouchet via Unsplash

Onderzoeksmethode:
Deze lijst is samengesteld door de gemiddelde temperatuur en de gemiddelde zon uren voor elke stad te verzamelen van oktober tot februari om te bepalen welke bestemming het beste is om te overwinteren. Alle kuststeden in Europa binnen 1 km van het water werden geanalyseerd voor dit onderzoek. Met gegevens van World Weather Online hebben we vervolgens het gemiddelde aantal zonuren en de gemiddelde temperatuur per maand berekend. Deze twee datapunten werden vervolgens gecombineerd om te zien welke steden bij beide datapunten het beste scoorden. Steden zonder gegevens werden niet meegenomen.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

🏂 Dit zijn de goedkoopste en duurste skigebieden in Europa 2022-2023 🏂

Reizen & Lifestyle

In deze steden vind je de beste koopjes!

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

De 10 beste kunstijsbanen van Nederland

Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland 2022

Reizen & Lifestyle

De beste steden ter wereld voor verschillende generaties

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu en onze partner Bookiply ontvangen.