Dit zijn de meest LGBTQ-vriendelijke steden in Europa 2022

Pride-maand europa-index 2022

magazine_image

In juni is het Pride-maand en over de hele wereld worden er evenementen georganiseerd. Naast protest wordt er door de LGBTQ-scene ook met trots feest gevierd. De afkorting LGBTQIA, met toevoeging van nog meer letters, komt uit het Engels en staat voor “Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex and Asexual”. De term is oorspronkelijk ontstaan uit een collectieve beweging ter bestrijding van discriminatie van seksuele geaardheid en genderidentiteit. Deze kwestie speelt tot op de dag van vandaag, in sommige landen wordt seksuele geaardheid van hetzelfde geslacht soms nog steeds gediscrimineerd.

Benieuwd naar welke Europese steden het in de top 5 geschopt hebben? Lees verder.

Meest LGBTQ-vriendelijke steden in Europa

1. Londen – Totale score: 38,67

De Britse hoofdstad Londen behaald dit jaar de eerste plaats met een totaalscore van 38,67, waarmee het de meest LGBTQ-vriendelijke stad van Europa is. In de categorie “LGBTQ-vriendelijke bars” behaalde Londen de maximale score van 10. Op het gebied van gelijkheid is het Verenigd Koninkrijk in vergelijking voor heel Europa al zeer vooruitstrevend met een score van 8,2. De metropool is ook een pionier op het gebied van toegankelijkheid en behaalde een score van 9,12. Het enige minpuntje is de prijs van een accommodatie per nacht: met gemiddeld 289 euro per nacht moet je hier diep in de buidel tasten voor een verblijf. Op zaterdag 2 juli 2022 vindt de grote Pride-parade plaats in Londen, dat dit jaar zijn 50e verjaardag viert in het Verenigd Koninkrijk.

2. Berlijn – Totale score: 29,85

De Duitse hoofdstad beklimt ook het winnaarspodium en pakt de zilveren medaille in het klassement. In vergelijking met Londen betaal je in Berlijn ongeveer de helft voor een accommodatie, maar de concurrentie in deze categorie is bijzonder sterk, vandaar dat de grote stad hier maar 2,79 scoort. Wat “toegankelijkheid” betreft, ligt Berlijn maar net achter Londen, met een score van 9,3 van de 10. Met meer dan 60 LGBTQ-vriendelijke bars is de hoofdstad ook in deze categorie een van de best presterende steden van Europa. De Berlijnse Christopher Street Day, of Berlin Pride Parade, vindt dit jaar plaats op 23 juli 2022, na een lange onderbreking wegens de pandemie. Maar er zijn al veel kleinere demo’s, straatfestivals en evenementen die in juni al van start gaan.

3. Hamburg – Totale score: 27,32

Er is nog een Duitse stad die een plekje in de top 5 heeft bemachtigd: Hamburg, met een mooie totaalscore van 27,32 op de derde plaats. Hamburg scoort onder meer goed in de categorie toegankelijkheid (score: 7,98) en de Hanzestad levert ook een netjes resultaat op het gebied van LGBTQ-vriendelijke bars, wat bevestigt dat grote Duitse steden enorm open staan voor de LGBTQ-gemeenschap. Met het 9euro ticket voor het OV kan je deze zomer een goedkoop bezoekje brengen aan de duitse steden. Voor een accommodatie betaal je medio juni ongeveer 138 euro per nacht. De Pride-week is dit jaar van 30 juli tot 7 augustus – het hoogtepunt is de Christopher Street Day op 6 augustus.

4. Amsterdam – Totale score: 27,22

Op de vierde plaats in de ranglijst staat onze Nederlandse hoofdstad met een totaalscore van 27,22. Van bijzonder belang in Nederland is de LGBTQ-gelijkheid, die de hoogste score van de top 5 heeft. Nederland is het eerste land dat in 2001 het huwelijk tussen hetzelfde geslacht legaliseerde. Hoewel Amsterdam minder goed verbonden is, staat het nog steeds in de bovenste middenmoot met een score van 6,77. Ook het aantal bars waar mensen die tot de LGBTQ-gemeenschap behoren met open armen worden ontvangen, is indrukwekkend. Als je hier in juni verblijft, moet je rekening houden met ongeveer 244 euro voor accommodatie per nacht. Pride Amsterdam begint op 30 juli en eindigt op 7 augustus 2022, met de wereldberoemde botenparade op zaterdag 6 augustus. De Rotterdam Pride ook wel Roze zaterdag is op 18 juni.

5. Parijs – Totale score: 26.89

De 5e plaats gaat naar de Franse hoofdstad Parijs. De wereldstad scoort vooral goed op het gebied van toegankelijkheid (8,86 punten) en LGBTQ-vriendelijke bars (8,13 punten). Aangezien accommodaties in Parijs tot de duurste van Europa behoort, scoort de stad in deze categorie lager. Paris Pride, of Marche des Fiertés LGBTQ, is op 25 juni en vindt al meer dan 40 jaar plaats. Het evenement is de grootste Pride-parade in Frankrijk, met jaarlijks zo’n 700.000 deelnemers.

Onderzoeksmethode

De ranglijst is opgesteld door Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen. Voor het verzamelen van de gegevens werd gekeken naar zowel de dichtstbevolkte als de meest relevante steden voor de LGBTQIA+-scene in Europa. De gegevens werden verzameld tussen april en mei 2022.

Na het verzamelen van de onbewerkte gegevens werd aan elk datapunt een numerieke waarde tussen 0 en 10 toegekend, waarbij 0 het laagste waarde in de reeks is en 10 het hoogste. Dit proces werd vervolgens uitgevoerd voor elk van de 5 categorieën, zodat 50 de maximale score was die kon worden behaald. De volgende berekening werd vervolgens gebruikt om aan elk gegevenspunt representatieve scores tussen 0 en 10 toe te kennen:

Score(i) = ( x(i) * 10 ) / x(max)

LGBTQ-vriendelijke bars: Hoe LGBTQI+ vriendelijk is de stad? Om deze vraag te beantwoorden werd het aantal homovriendelijke bars voor elke stad opgezocht op google maps en gescoord volgens de bovenstaande vergelijking (bv. de stad met het hoogste aantal kreeg een score van 10, terwijl de overige steden een score kregen die werd berekend met de bovenstaande vergelijking).

Instagram-Hashtags: Hoe groot is de trots in elke stad? En hoe vaak wordt dit onderwerp onder de aandacht gebracht? Voor dit doel werden de hashtags in verband met “trots” en “aandacht voor dit thema” voor elke stad onderzocht. Het trefwoord “pride” werd onderzocht in combinatie met de Engelse en lokale stadsnaam en met elk ander trefwoord waarmee gebruikers van sociale media doorgaans naar prides verwijzen (bv. “csd” in Duitsland, “gaypride” in Frankrijk, “orgullo” in Spanje). Hashtags die jaartallen bevatten, werden buiten beschouwing gelaten. De uiteindelijke selectie van hashtags was gebaseerd op de twee meest gebruikte hashtags voor elke stadspride.

Bereikbaarheid: Hoe gemakkelijk is elke stad te bereiken? Om deze vraag te beantwoorden, werd gekeken naar het aantal beschikbare verbindingen met bussen, treinen en vluchten tussen de geselecteerde steden in beide richtingen. De stad met het hoogste aantal verbindingen kreeg een maximumscore van 10, terwijl de rest van de steden een score kreeg op basis van de algemene vergelijking.

Accommodatieprijs: Hoe betaalbaar is een accommodatie in elke stad? Om deze vraag te beantwoorden werd de databank van Holidu gebruikt om de mediane prijs per nacht van 13.06.-19.06.2022 in elk van de 118 steden in kwestie te vinden. Voor de berekening van deze score kreeg de stad met de laagste prijzen een 10, terwijl de rest van de steden een representatieve score kreeg op basis van de genoemde vergelijking.

LGBTQ-gelijkheidsindex: Voor dit gegevenspunt werd de zogenaamde “LGBTQ Equality Index” van www.equaldex.com gebruikt, die de huidige staat van LGBTQ-rechten, -wetten en -vrijheden in elk land meet, evenals de houding van het publiek tegenover LGBTQ-aanhangers. Voor deze factor hebben we niet de bovenvermelde vergelijking gebruikt, maar, aangezien Equaldex 100 beschouwt als de maximaal haalbare score, hebben we deze maximaal haalbare score gewoon op 10 gebracht door elke Equaldex-landenscore door 10 te delen.

 

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De meest vegan-friendly steden van Nederland 2022

Reizen & Lifestyle

Oesters rapen in Nederland: het seizoen is geopend!

Reizen & Lifestyle

De beste Nederlandse wandelroutes waar je tot rust komt

Reizen & Lifestyle

Dit zijn de goedkoopste (en duurste) steden in Europa om te eten

Reizen & Lifestyle

Dit zijn de populairste kerstmarkten in Europa

Reizen & Lifestyle

De 10 beste kunstijsbanen van Nederland

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu en onze partner Bookiply ontvangen.