De beste steden ter wereld voor verschillende generaties

magazine_image

Nu de meeste reisbeperkingen zo goed als verdwenen zijn, is reizen weer helemaal in en beginnen mensen van alle leeftijden hun volgende reis naar het buitenland te plannen. Samen zelfs. Na de pandemie is de gezinsvakantie weer helemaal terug. Maar van babyboomers die van de natuur houden tot culturele Generatie X, van Millennials die van lekker eten houden tot Generatie Z die hun bucketlist het liefst af werkt, het is moeilijk om een reis te vinden waar alle generaties van zullen genieten. Op zijn zachtst gezegd.

Maar wij zijn hier om te helpen. Bij Holidu hebben we steden over de hele wereld geanalyseerd op basis van een reeks factoren die belangrijk zijn voor elke leeftijdsgroep, om uit te zoeken welke bestemmingen het beste zijn voor een reis met meerdere generaties. En, als je niet als gezin reist en gewoon wilt weten waar je het beste kunt reizen voor jouw generatie? Nou, ook dan hebben we ook aan jou gedacht.

We weten dat generatie Z misschien niet geïnteresseerd is in een bezoek aan de culturele Europese stad die hun ouders hebben aanbevolen, dus daarom hebben we de gegevens opgesplitst, zodat elke generatie kan zien welke bestemmingen ze waarschijnlijk het leukst vinden op basis van hun waarden. Dus, welk type vakantie je ook plant, lees hieronder verder om erachter te komen waar je het beste heen kunt gaan…

De beste steden voor alle generaties

1.Madrid, Spanje

De toppositie voor de stad die het beste is voor reizen met meerdere generaties is Madrid. De Spaanse hoofdstad scoorde goed voor een aantal verschillende factoren over de hele linie en scoorde goed voor waarden voor alle generaties. Voor mensen die van eten houden is Madrid bijvoorbeeld een geweldige optie, omdat er 125 restaurants in de Michelin guide gevestigd zijn en men er twee van de “100 beste nationale gerechten ter wereld” kan proeven – Gambas Al Ajillo en Paella de Mariscos. Bovendien is de stad zeer gezinsvriendelijk – het scoort 4 van de 5 voor deze factor, heeft meer dan 800 vijfsterren “dingen te doen” en meer dan 150 musea, evenals een UNESCO World Heritage site voor cultuurliefhebbers.

Madrid

2. Tokio, Japan

De zilveren medaille gaat naar de Japanse hoofdstad Tokio – een wereldstad die een reiservaring biedt wat door meerdere generaties gewaardeerd wordt. Voor degenen die graag buiten zijn, biedt Tokio een verscheidenheid aan verschillende landschappen, waaronder een stedelijk stadslandschap, zandstranden, begroeide bossen en opdoemende bergen. Het biedt voor elk wat wils en ligt bovendien niet ver van de hoogste top van Japan, de berg Fuji, voor adrenaline junkies. Het eten staat ook hoog op de agenda, de Japanse hoofdstad heeft 429 restaurants in de Michelin guide. Waarmee het de derde plaats inneemt in het hele onderzoek voor deze factor. Ook heb je een grote kans op een soepele rijervaring met de hoge kwaliteit van de wegen in het land, die een indrukwekkende 6,1 op de 7 scoorde.

Tokyo

3. New York, Verenigde Staten

De top drie wordt afgesloten door een van de beroemdste steden ter wereld, New York. De Amerikaanse stad heeft de meeste Michelin guide restaurants ter wereld, met maar liefst 512 restaurants om uit te kiezen. Wat is een betere manier om een familievakantie te vieren met een heerlijke maaltijd? Maar als lekker eten niets voor jouw gezin is, zijn er in New York nog genoeg andere dingen te zien en te doen. Waaronder twee UNESCO-werelderfgoedlocaties. Het Vrijheidsbeeld en de architectuur van Frank Lloyd Wright. Voor degenen die hun herinneringen willen vastleggen op camera, is deze stad ongelooflijk Instagrammable. New York staat op de vijfde plaats in dit onderzoek, er zijn namelijk 122 miljoen mensen die #NewYork gebruiken onder hun posts.

New York

De beste steden voor babyboomers (1946 tot 1964)

Volgens onderzoek geven Babyboomers meer geld uit aan eten dan elke andere generatie en hechten ze veel waarde aan het verkennen van de ‘geweldige buitenlucht’. Daarom besloten we te kijken in welke steden de meeste Michelin guide restaurants te vinden zijn, welke steden de grootste diversiteit aan landschappen hebben om te verkennen en welke steden de hoogste waardering voor parken en groene ruimtes hebben.

1. Singapore

De beste stad voor babyboomers? Het is Singapore! Naast het feit dat de stad zo’n bruisende metropool is, scoorde de hoofdstad van het gelijknamige land 79,51 op 100 voor zijn parken en groenvoorziening – ideaal voor een generatie die het buitenleven op prijs stelt. In een studie uit 2020 was zelfs bijna de helft (46,5%) van het land van de stad bedekt met groen, waardoor het een van de groenste steden ter wereld is. Een andere reden waarom Singapore zo’n goede optie is voor babyboomers is het aantal restaurants in de Michelin Guide, 249 in feite. Indrukwekkend is dat 52 van deze restaurants ten minste één Michelinster hebben, waarvan er drie zelfs de status van een 3 sterrenrestaurant hebben. Voor de geïnteresseerden, deze prestigieuze restaurants zijn: Les Amis, Odette en Zén.

Singapore

2. Kyoto, Japan

De tweede plaats voor babyboomers is een andere Aziatische stad, deze keer in Japan – Kyoto. Niet de officiële hoofdstad, maar Kyoto wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Japan. Waarom is het dan een goede keuze voor deze generatie? Van alle Japanse steden in het onderzoek heeft Kyoto de hoogste rangorde van parken en groenvoorzieningen. Iets wat veel babyboomers belangrijk vinden. Een van de beste plekken voor deze natuurminnende generatie is de Botanische Tuin van Kyoto, met een indrukwekkende 12.000 soorten bomen, bloemen en planten, verspreid over 60 hectare in het noorden van de stad. Een andere suggestie is de Ryoan-ji tempel, een erkend UNESCO werelderfgoed met een opvallende rotstuin en een ruime wandeltuin met een rustige vijver. Kyoto is ook een hotspot voor fijnproevers, met 207 restaurants in de Michelin guide die een spectaculaire manier zijn om de dag mee af te sluiten.

Kyoto

3. Bern, Zwitserland

De top drie wordt afgesloten door de Zwitserse stad Bern. Voor een generatie die graag buiten is, is een bezoek aan wat bekend staat als de ‘stad van de fonteinen’ een geweldige optie. Het historische centrum van Bern telt meer dan 100 waterpartijen die reizigers te voet kunnen verkennen. Elke fontein heeft zijn eigen karakter – sommige sierlijk, sommige opzichtig en sommige gewoonweg bizar (zoals die met de kindereter). Van de top drie behaalde Bern de hoogste score voor zijn groene ruimte en parken, met een score van 84,09 op 100 op de 22e plaats. Net als Singapore en Kyoto biedt de Europese stad een scala aan landschappen om te verkennen – van het levendige stadsbeeld tot dichte bossen, opdoemende bergen en een aantal ijzige gletsjers in het kanton.

Bern

De beste steden voor Generatie X (1965 – 1980)

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de Generatie X van musea en historische plekken houdt en dat 43% met de auto op vakantie gaat. Daarom hebben we geanalyseerd welke steden in de wereld de meeste musea hebben, de meeste ‘dingen om te doen’ met 5 sterren en welke bestemmingen de beste wegen hebben. 

1. Tokio, Japan

Naast de tweede plaats voor de beste multigeneratiesteden staat Tokio ook op de eerste plaats voor de beste stad voor de Generatie X. Waarom? Nou, aangezien 70% van deze leeftijdsgroep aangeeft van musea te houden, lijkt een stad met meer dan 900 musea ons een winnaar! Van geavanceerde digitale kunst tot historische artefacten, er is voor elk wat wils. Voor een generatie die graag een auto huurt om te reizen, scoorde Japan als geheel 6,1 op 7 voor de kwaliteit van de wegen. Gebaseerd op omvang en conditie, wat betekent dat je in staat bent om rond te rijden zonder je zorgen te maken over gaten in de weg. De kans is groot dat je naar een van de beroemde bezienswaardigheden van de stad gaat. Tokio biedt maar liefst 963 ‘dingen om te doen’ die op Tripadvisor met 5 sterren zijn beoordeeld door medereizigers.

Tokyo

2. Amsterdam , Nederland

Voor de tweede plaats hoef je niet ver te reizen. Van de top drie scoorde de Nederlandse hoofdstad het hoogst voor de kwaliteit van haar wegen, met een indrukwekkende 6,4 van de 7. Nederland heeft de hoogst gewaardeerde wegeninfrastructuur in Europa, en de tweede in de wereld achter Singapore. Met zo’n 140 duizend km aan openbare wegen heeft Nederland een van de meest dichte wegennetwerken ter wereld. Je kan bij verschillende P+R’s je auto parkeren voor een euro per dag in combinatie met een ov kaartje. Ook biedt Amsterdam, gezien zijn omvang in vergelijking met de andere twee metropolen in deze top drie, een indrukwekkend aantal musea aan bezoekers, 229 om precies te zijn. Met een oppervlakte van slechts 84,9 vierkante kilometer telt de hoofdstad meer musea per vierkante kilometer dan enige andere stad ter wereld. Er is dus zeker veel te zien, waaronder het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis en het Van Gogh Museum.

Amsterdam

3. New York, Verenigde Staten

De top drie wordt opnieuw afgesloten door New York, maar deze keer als bestemming voor de Generatie X in het bijzonder. Een van de belangrijkste redenen dat het zo’n geweldige stad is, is het aantal ‘dingen om te doen’ die als 5-sterren zijn beoordeeld. New York scoort 9e in het algemeen voor deze factor, maar eerste in Amerika, en heeft bijna 1300 “dingen om te doen” met 5 sterren. Waaronder het Metropolitan Museum of Art, het Ground Zero Museum, het World Trade Center Memorial en de skyline van Manhattan.
Van deze attracties heeft de stad ook veel musea die wachten om ontdekt te worden, 359 om precies te zijn. New York scoort echter iets minder goed op het gebied van de rijeigenschappen: het land krijgt een score van 5,5 op 7 voor de wegeninfrastructuur. Maar voor wie geen auto wil huren, New York heeft een goed metronetwerk met 27 verschillende lijnen en meer dan 450 stations, dus je zult zeker geen moeite hebben om van A naar B te komen!

New York

De beste steden voor Millennials (1981 – 1995)

Als we kijken naar hoe Millennials graag reizen, blijkt uit onderzoek dat 71% Instagram gebruikt (minstens één keer per week). De focus tijdens het reizen ligt bij eten en drinken en meer dan de helft kinderen heeft, die waarschijnlijk nog thuis wonen. Daarom hebben we uitgezocht welke steden het meest ‘Instagrammable’ zijn, de meeste nationale gerechten aanbieden die in de ‘top 100’ staan om te proeven en het meest gezinsvriendelijk zijn.

1. Paris, Frankrijk

Als het om Millennials gaat, is het Parijs die de toppositie inneemt. Voor een generatie die regelmatig gebruik maakt van social media netwerken om foto’s te delen, is een stad die ongelooflijk Instagrammable is een ideale vakantiebestemming, omdat het de thuisbasis is van een van ‘s werelds meest iconische monumenten en meer dan 137 miljoen keer is gehashtagd op de ‘gram’. Voor deze metriek staat Parijs op de tweede plaats, na Londen.
Bovendien is Parijs ook een geweldige foodie bestemming, wat goed is aangezien Millennials tijdens het reizen graag veel tijd aan eten en drinken besteden. De Franse hoofdstad serveert 2 van de “100 beste traditionele gerechten”: Steak au Poivre en Beurre Blanc (een romige saus op basis van boter, witte wijn, sjalotten en witte wijnazijn). Heerlijk!
En als het op gezinsvriendelijkheid aankomt, wat is er nou leuker voor kinderen dan Disneyland Parijs!

Paris

2. Barcelona, Spanje

Op de tweede plaats komt een andere populaire Europese toeristische bestemming, Barcelona. De hoofdstad van Catalonië serveert reizigers ook heerlijk eten en staat samen met Parijs op de 27e plaats met een score van 2 van de ‘100 beste traditionele gerechten’. Net als in Madrid kunnen millennials hier genieten van de Spaanse lekkernijen Gambas Al Ajillo en Paella de Mariscos en het vervolgens wegspoelen met een glas Sangria – Salud!
Wat Barcelona onderscheidt van zijn Spaanse tegenhangers is de Instagrammability, met de hashtag die tot nu toe in meer dan 68 miljoen Instagram posts is gebruikt. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien de stad de thuisbasis is van enkele van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Spanje, zoals de Sagrada Familia en Park Güell – die allebei zeker een plekje op de ‘gram’ verdienen.

Barcelona

3. Madrid, Spanje

En de bronzen medaille is weer een Spaanse stad, maar deze keer is het de hoofdstad. Hoewel Madrid de eerste plaats inneemt als beste stad voor multigenerationele reizen, staat het ook op de derde plaats voor Millennials om te bezoeken. En waarom juist deze groep?
Nou, Madrid wordt beschouwd als zeer gezinsvriendelijk, met een score van 4 op 5 voor deze factor en een eerste plaats in het hele onderzoek, samen met vele andere steden. De meeste bars en restaurants in de stad zijn kindvriendelijk en de kans is groot dat je bijna overal gezinnen tegenkomt. Jonge kinderen leren graag in de vele musea, picknicken in het El Retiro Park en jullie kunnen churros eten terwijl jullie door de straten van de stad dwalen.

Madrid

De beste steden voor Generatie Z (1996 – 2010)

En wat generatie Z betreft, 60% gebruikt regelmatig TikTok en hoewel deze leeftijdsgroep waarde hecht aan eenmalige en culturele ervaringen, vindt meer dan tweederde dat de prijs het belangrijkst is. Voor deze generatie hebben we dus gekeken naar welke steden de meeste bezoekers op Tiktok hebben, de meeste UNESCO-werelderfgoederen herbergen en de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden voor een maaltijd en een biertje.

1. Istanbul, Turkije

De goude medaille voor Generatie Z is Istanbul in Turkije. En waarom scoorde het zo hoog voor deze groep? Nou, aangezien drie op de vijf Generatie Zers regelmatig TikTok gebruiken, heeft deze hoofdstad meer dan 37,5 miljard views gehad op de video-sharing app – na Dubai, Barcelona, Londen en Parijs.
Hoewel de stad duurder is dan de andere steden in de top drie als het gaat om een maaltijd en een biertje, biedt Istanbul met €6,80 voor beide nog steeds veel waar voor zijn geld. Goedkoop eten is hier onder meer zeevruchten, groenten, vlees en brood, en de stad heeft een verleidelijk streetfood aanbod. Generatie Z kan hier Turkse gehaktballetjes, gevulde mosselen, kebab en Balık Ekmek (een gegrilde vis sandwich) proeven, en dat ook nog betaalbaar.

Istanbul

2. Mumbai, India

Op de tweede plaats staat de wereldstad van India, Mumbai. De chaotische straten, waar je volop koopjes kunt doen en mensen kunt kijken. Is een geweldige optie voor een generatie die bucketlist-waardige avonturen wil beleven, maar wel met een budget.
Over bucket lists gesproken: Mumbai biedt reizigers de mogelijkheid om drie UNESCO-werelderfgoedlocaties te verkennen, waaronder de Elephanta grotten, de Victoriaanse gotische en art deco gebouwen van Mumbai. Een plek die je zeker moet afvinken is Chhatrapati Shivaji Terminus. Het meest sierlijke treinstation dat je waarschijnlijk ooit in je leven zult zien. Meer dan 3 miljoen mensen per dag reizen door heel India, maar de gotische architectuur, decoratieve torentjes, sierlijke dierenfiguren en weelderige marmeren interieurs maken het treinstation een lust voor het oog.

Mumbai

3. Lima, Peru

Om deze lijst af te sluiten over de beste steden voor Generatie Z en de enige Zuid-Amerikaanse stad die in dit onderzoek een top drie plaats veroverde, is Lima. De hoofdstad van Peru scoorde het hoogst van de top drie steden voor de prijs-kwaliteitverhouding bij het drinken en dineren. Generatie Z zal het waarderen dat ze voor iets meer dan €5,50 kunnen genieten van een heerlijke maaltijd en een lokaal biertje (Pilsen Callao of Cusqueña). De typisch Peruaanse keuken omvat gerechten als ceviche, anticuchos en juanes. Bovendien staat het historische centrum van de stad op zich op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als je hier bent, moet je zeker een paar van de meer dan 1500 balkons in Lima zien, die in de 16e tot de 19e eeuw zijn gebouwd en een knipoog vormen naar de verovering van Latijns-Amerika door Spanje. En voor wie een beetje reizen niet erg vindt: Lima ligt niet ver van het beroemdste UNESCO-erfgoed van Peru, Machu Picchu – zeker eentje om van de bucketlist af te vinken!

Lima

Onderzoeksmethode

Om de ‘Generatie reis’ index samen te stellen, hebben we eerst een lijst samengesteld van alle belangrijke steden in elk land ter wereld en vervolgens elke stad geanalyseerd op onderstaande factoren:

Baby Boomers:

 • Aantal verschillende landschappen (stad, strand, bos, jungle, bergen en gletsjer)
 • Rangschikking van parken en groene ruimtes (op een score van 100)
 • Aantal restaurants in de Michelin guide 

Generatie X:

 • Dingen te doen op Tripadvisor met 5 sterren beoordeeld
 • Aantal musea
 • Kwaliteit van de wegeninfrastructuur (op een score van 7)

Millennials:

 • Aantal Instagram hashtags 
 • Nationale gerechten in de ‘100 best beoordeelde gerechten’
 • Gezinsvriendelijkheid (uit een score van 5)

Generatie Z:

 • Aantal Tiktok hashtag views
 • Prijs van een gemiddelde maaltijd en biertje (0,5 liter)
 • Aantal geregistreerd UNESCO werelderfgoed 

Binnen elk van de generaties hebben we de metriek die we het belangrijkst vinden dubbel gewogen met respectievelijk Michelin Guide restaurants, aantal musea, gezinsvriendelijkheid en TikTok views. We hebben verschillende betrouwbare bronnen gebruikt om gegevens te vinden voor elk van de bovenstaande categorieën en rangschikten vervolgens de steden van eerste naar laatste op basis van deze gegevens. Steden waarvoor geen volledige dataset beschikbaar was, werden uit de index weggelaten. Vervolgens hebben we de scores bij elkaar opgeteld om een totaalscore voor elke generatie te krijgen en vervolgens de bestemmingen op basis van deze eindscore gerangschikt van laag naar hoog. 

Om de totaalscore voor alle generaties te vinden, hebben we de totaalscores van elk van de leeftijdscategorieën bij elkaar opgeteld en vervolgens de bestemmingen gerangschikt van laag naar hoog op basis van deze gecombineerde eindscore. De startlijst omvatte alle steden op de lijsten ‘World’s Best Cities’ van Resonance en ‘Top 100 City Destinations’ van Euromonitor, evenals enkele aanvullende steden die werden ontleend aan betrouwbare bronnen zoals Culture Trip en Business Insider over populaire stad bestemmingen. 

De gegevens werden verzameld in augustus 2022. De volledige dataset en bronnenlijst zijn beschikbaar op aanvraag.

Meer artikelen in deze categorie:

Reizen & Lifestyle

De beste steden voor vrouwen om alleen te reizen

Reizen & Lifestyle

De zonnigste steden van Europa

Reizen & Lifestyle

De top 18 bestemmingen in Duitsland

Reizen & Lifestyle

De 10 beste regio's in Europa voor wijnliefhebbers

Reizen & Lifestyle

Dit zijn de goedkoopste (en duurste) steden in Europa om te eten

Reizen & Lifestyle

De meest geliefde plaatsen om te trouwen

Ontvang als eerste de nieuwste updates over reizen, lifestyle en de beste deals.
Door te registreren ga je akkoord met de Algemene voorwaarden en Privacybeleid. Je zult deals van Holidu en onze partner Bookiply ontvangen.