Kerst aan de Costa Brava

Kerst aan de Costa Brava

14.316 accommodaties gevonden voor Kerstvakantie. Vergelijk en boek voor de beste prijs!

Costa Brava kerstvakantie

Wat doen we met de Kerst? Deze vraag wordt door vele Nederlandse families gesteld als de kerstdagen voor de deur staan. Bij opa en oma of thuis? Doe het dit jaar eens helemaal anders en vier Kerst met de hele familie aan de Costa Brava, dus neem opa en oma mee. Ontsnap even aan die vaak koude en natte kerstdagen in Nederland en vier de Kerst aan de Costa Brava, de woeste kust van Catalonië aan de warme Middellandse Zee.

Start je zoekopdracht

Met de Kerst naar de Costa Brava

Kerstvakantie aan de Costa Brava

Tijdens een Costa Brava kerstvakantie hoef je, net als in Nederland, niet op een witte Kerst te rekenen. Maar dat is helemaal niet erg. Met een gemiddelde temperatuur van 14 graden in december en januari en slechts 9 dagen per maand kans op regen, is het weer zeer aangenaam om van een speciale Kerst te genieten. De Costa Brava is ruim 200 kilometer lang. De meeste pittoreske dorpjes aan de kust, zoals Cadaques en l'Escala, liggen aan een baai met mooie stranden. Landinwaarts zijn er diverse natuurreservaten, waaronder de delta van Ebro, de wetlands van Empordà en Cap de Creus. In de bergen vind je de schitterende eeuwen oude dorpen, zoals Besalu. Hier waan jij je even in een andere tijd. Je ziet het, de Costa Brava heeft voor ieder wat wils. Tip: huur je een vakantiewoning aan de Costa Brava, dan kun je lekker je eigen gang gaan.

Costa Brava tijdens de Kerst

Met de Kerst naar de Costa Brava betekent met de Kerst naar de zon, want de zon gaat hier in december pas om 6 uur 's avonds onder. Ondanks de zon en hogere temperaturen kom je hier toch snel in de Kerstsfeer. Begin december wordt al begonnen met de straten uitbundig te versieren met sfeervolle kerstverlichting. Kerstmarkten brengen je nog meer in de stemming. Je vindt ze in de grote steden, zoals Girona en natuurlijk Barcelona met maar liefst 6 kerstmarkten. In de kleinere dorpjes, zoals Bàscara ten zuiden van Figueras, tref je op de centrale plaza (het dorpsplein) vaak een kerststal met levende personages. Ook de dorpjes hebben vaak kerstmarkten, maar deze zijn in begin december. Langs de hele Costa Brava versieren de badplaatsen hun boulevards, waardoor je, vooral in de avonduren, al helemaal in de kerstsfeer komt.

Start je zoekopdracht

Vind Kerstvakantie aan de Costa Brava

Veelgestelde vragen over Kerstvakantie aan de Costa Brava

Hoe wordt de Kerst aan de Costa Brava traditioneel gevierd?

Traditioneel wordt de Kerst in huiselijke kring gevierd met familie en vrienden. Kerstavond, of Noche Buena in het Spaans, is het belangrijkste. Na de nachtmis wordt er samen gedineerd. Traditioneel staat er kalkoen op het kerstmenu. Kinderen krijgen op kerstavond hun cadeautjes niet van de kerstman, maar van Tió Nadal. Dit is een gepersonificeerd boomstronkje, welke de kinderen vanaf 8 december moeten verzorgen. Hebben zij het goed gedaan, dan geeft Tió Nadal op kerstavond een cadeautje. Kerst duurt echter tot Driekoningen op 6 januari. Dan pas worden de grote cadeaus uitgedeeld. Spanje kent enkel eerste kerstdag, maar in Catalonië is 26 december ook een publieke feestdag: Sant Esteve, een van de eerste christelijke martelaars.

Zijn de attracties aan de Costa Brava tijdens de Kerst open?

Helaas moet het antwoord nee zijn. Er zijn meer dan 10 attractie- en pretparken aan de Costa Brava, maar ze zijn allemaal in de winter gesloten. Dit is namelijk de beste tijd voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Niet getreurd, er zijn echter nog genoeg activiteiten te doen. Steile kliffen beklimmen in Sant Feliu de Guíxols bijvoorbeeld, of een luxe boottocht maken op een catamaran vanuit Roses. Natuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen de verschillende natuurreservaten, waaronder het nationaal park Cap de Creus. De de botanische tuinen van Blanes zijn ook de moeite waard, of ontdek je liever de 40 vulkanen bij Gerona? Het zijn maar enkele voorbeelden, want er is ook in de winterperiode nog veel meer te doen en bezichtigen.

Zijn de vluchten tijdens de Kerst duurder dan normaal?

Onderzoek van Skyscanner heeft uitgewezen dat de ticketprijzen 10 weken voor de Kerst beginnen te stijgen. Er is een uitzondering: 3 weken voor de Kerst dalen de prijzen even, om daarna weer flink te stijgen. Het goedkoopst blijkt het om 24 december pas te vliegen. Het is aan te bevelen 11 of 12 weken van tevoren de tickets naar de Costa Brava te bestellen, zodat je zeker bent van de tickets naar jouw bestemming. Je kunt ook gokken en een goedkope last minute boeken, maar dan weet je niet of jouw bestemming nog beschikbaar is.

Zijn de restaurants aan de Costa Brava met de Kerst open?

Op kerstavond, 24 december, zullen de meeste restaurants en bars gesloten zijn. Kerstavond wordt traditioneel thuis met familie en vrienden gevierd. In de toeristische plaatsen en dat zijn de meeste plaatsen aan de Costa Brava, zijn de restaurants op 25 december weer open. Met de Kerst moet je er wel rekening mee houden dat de prijzen hoger zullen zijn dan gewoonlijk, maar het is tenslotte ook het kerstdiner. Er zijn aan de Costa Brava ook Nederlandse restaurants te vinden, onder andere in Pals, Lloret de Mar, l'Estartit en Sant Pere Pescador.

Wat zijn de mooiste musea aan de Costa Brava?

Dat hangt natuurlijk van jouw smaak en interesses af, maar we geven alvast een paar tips. La Casa-Museo de Salvador Dalí in Portlligat, het huis van de kunstenaar mag je niet missen. In het plaatsje Casavells vind je de kunstgalerie Palaude Casavell, onderdeel van Alzueta Gallery, waar verschillende contemporaine kunstenaars exposeren. De galerie is ondergebracht in een volledig gerestaureerd 3000m2 groot antiek landhuis. Foto-exposities, antiquiteiten en schilderijen vind je in Casa Galibern in het plaatsje Torroella de Montgrí. In hetzelfde stadje staat het Museo Palau Solterra voor liefhebbers van contemporaine fotografie. In het antieke monnikenklooster van de kustplaats Sant Feliu Guixols worden werken van internationale kunstenaars tentoongesteld, waaronder Picasso, van Gogh en Matisse.

Holidu doorzoekt honderden websites en vindt het perfecte vakantiehuis tegen de beste prijs.

500+ meer